Home » Când, unde, cum » Cine a creat Big Ben, uriașul simbol al Londrei. Ce se află gravat pe clopot

Cine a creat Big Ben, uriașul simbol al Londrei. Ce se află gravat pe clopot

Violeta Badea / 31.05.2021, 14:04
Cine a creat Big Ben, uriașul simbol al Londrei. Ce se află gravat pe clopot

Cine a creat Big Ben, uriașul simbol al Londrei. Big Ben-ul, marele ceas cu clopot de la Londra, a împlinit 162 de ani! Acesta este cel mai important punct de atracție turistică din capitala Marii Britanii, dar puțini sunt cei care îi cunosc povestea. În acest material veți afla cine a creat Big Ben-ul, ce se află gravat pe clopot și multe alte detalii incredibile.

Cine a creat Big Ben, uriașul simbol al Londrei

Big Ben este cel mai popular ceas din lume
Big Ben este cel mai popular ceas din lume

Big Ben-ul este cel mai mare ceas cu clopot și al treilea turn cu ceas ca înălțime din lume. Acesta este vizitat de mii de turiști din întreaga lume în fiecare an, fiind celebru atât pentru precizia lui, cât și pentru clopotul masiv care cântărește nu mai puțin de 13 tone. Puțină lume știe că denumirea se referă doar la ceas. De-a lungul timpului, oamenii au ajuns să asocieze Big Ben-ul cu întregul turn.

Ceasul a fost proiectat pentru prima dată de Augustus Pugin. Acesta încorporează 312 de porțiuni de sticlă de opal și pe fiecare dintre cele patru laturi este inscripționat în limba latină: „Domine Salvam Fac Reginam Nostram Primam”, ceea ce se tradice „O, Doamne, apăr-o pe regina noastră Victoria”. Limbile ceasului măsoară  2,7 și 4,3 metri lungime. Mecanismul ceasului a fost proiectat de Edmund Beckett Denison. Apoi, au urmat și alții: Sir Edmund Beckett și Lord Grimthorpe, în asociere cu Sir George Airy, un cunoscut astronom regal.

Big Ben funcționează ca un ceas elvețian, fiind cunoscut pe întregul mapamond pentru exactitatea sa. Acesta a intrat în istorie în timpul bombardamentelor din timpul Bătăliei Angliei, din al Doilea Razboi Mondial, când două dintre laturile sale au fost grav avariate, dar surpriză! Big Ben-ul încă funcționa! Fiind vorba totuși de un mecanism, ceasul a cedat pentru prima dată pe data de 5 august 1976, când a fost scos din funcțiune pe o perioadă mai mare. Mai târziu, în august 2007, Big Ben-ul a fost iarăși oprit pentru înlocuirea rulmenților.

Când a început construcția turnului

Cand a inceput constructia turnului
Cand a inceput constructia turnului

În anul 1843, englezii au început constructia turnului cu ceas al Palatului Westminster. Lucrarile nu au mers așa cum și-ar fi dorit, deoarece în anul 1856 primul clopot a crăpat și a trebuit să fie fost scos din planurile inițiale. Big Ben a fost pus în funcțiune pe data de 31 mai 1859, dar clopotul a lovit pentru prima dată la 11 iulie din acel an. Turnul cu ceas se află la mică distanță de stația de metrou Westminster, lânga Palatul Westminster.

Însă, turnul poate fi văzut cu usurință și de la distanță, deoarece are o înălțime de 96 de metri. De-a lungul timpului, au apărut multe ipoteze cu privire la proveniența numelui Big Ben. Una dintre acestea spune că clopotul a fost numit după Sir Benjamin Hall, cel care s-a ocupat de instalare. Unii spun că a fost foarte înalt, așa că clopotul a fost numit Big, dar cei mai mulți cred că este numit așa din cauza dimensiunii sale.

Veste tristă pentru cei care vor să-l viziteze! Deși se află în topul obiectivelor turistice, oamenii nu au acces în turn. Excursiile pentru mase nu sunt organizate, deoarece turnul este amplasat în clădirea actualului parlament. Doar cetățenii britanici pot intra în turn, dar pentru asta trebuie organizată un fel de excursie în avans. Turișii se pot mulțumi doar cu fotografii.