Home » Când, unde, cum » Cine a fost adevărata Lolita. Povestea de viață a tinerei bate filmul

Cine a fost adevărata Lolita. Povestea de viață a tinerei bate filmul

Manolică Anca / 23.06.2021, 10:11

Viaţa bate filmul! Romancierul Vladimir Nabokov a scris „Lolita” în anul 1955, iar sursa lui de inspiraţie a fost povestea de viaţă a adolescentei Sally Horner, poveste care se dovedeşte a fi chiar mai șocantă decât au fost romanul şi filmul. Iată cine a fost adevărata Lolita.

Cine a fost adevărata Lolita

Filmul vorbește despre obsesia pe care un bărbat de vârstă medie, pe nume Humbert, o dezvoltă pentru o adolescentă de 12 ani, Dolores Hazc (Lolita), şi care se concretizează într-o relaţie intimă la insistenţele lui. Dacă în carte, Dolores reuşeşte să scape de bărbat şi, în ciuda greutăţilor prin care trece, tânăra reuşeşte să evolueze şi să-şi schimbe viaţa, din păcate, realitatea a fost mult mai cruntă pentru adevărata Lolita.

Cine a fost adevărata Lolita. Florence „Sally” Horner a fost răpită în 1948 de un bărbat pe nume LaSalle şi violată timp de 2 ani. Deși a fost salvată, într-un final, ea a devenit rapid ținta presei, care o învinuia, în loc să îi ia apărarea. După toate prin câte a trecut, Sally a murit doi ani mai târziu, la numai 15 ani. A avut o viaţă foarte chinuită, tatăl său omorându-se pe cât ea avea numai șase ani. Dar ce s-a întâmplat mai exact cu tânăra?

Un mic furt i-a schimbat viaţa pentru totdeauna

Pe 13 iunie 1948, pe când Florence Sally Horner avea numai 11 ani, ea a încercat să fure un carneţel de cinci cenţi din Camden, New Jersey. Ideea nu a fost a ei, ci a unui grup de fete dintr-un program de inițiere, care o testau pe naiva Sally. Acestea au îndemnat-o să aibă curajul să fure dintr-un magazin, promiţându-i că nu va fi prinsă. Însă, n-a fost aşa.

Cine a fost adevărata Lolita
Cine a fost adevărata Lolita

LaSalle, un bărbat de vârstă medie, care pretindea că este agent FBI, a văzut-o pe fetiță când a încercat să fure carneţelul și i-a promis că nu o va duce la poliție dacă va asculta de el și va face ce voia el. Prin acest șantaj, LaSalle a ajuns, într-un final, să o facă să cedeze pe Sally.

LaSalle avea antecedente pentru viol, agresiune fizică şi molestare de minori

Bărbatul era „veteran” în astfel de practici, pentru că ajunsese că comită multe ilegalități, majoritatea împotriva copiilor de sex feminin. Nu cu mult timp înainte de a o cunoaște pe fetiță, el ajunsese în arest pentru bigamie, agresiune indecentă şi ispitirea unor minori şi, cu şase luni înainte, abia terminase de ispășit pedeapsa pentru viol. Din păcate, din cauza naivităţii ei, bărbatul a reuşit să o convingă să meargă cu el.

Înainte de a fi salvată de autorităţi, Sally a stat captivă vreme de doi ani, timp în care a fost violată de nenumărate ori de bărbat. În timpul procesului, acesta a susținut cu țărie că el era tatăl lui Sally şi că nu o răpise. Minora s-a văzut nevoită să dea o declaraţie, în sala de tribunal, despre tatăl ei: „Tatăl meu adevărat a murit când eu aveam 6 ani şi îmi aduc aminte cum arăta. Eu nu l-am văzut pe acest om niciodată înainte de a-l întâlni la magazin.” În final, bărbatul și-a recunoscut fapta și a fost condamnat la 30 de ani închisoare.

LaSalle, bărbatul care a abuzat de Sally
LaSalle, bărbatul care a abuzat de Sally

Sally a avut un sfârșit tragic, la numai doi ani după ce a fost salvată

Cu toate că Sally a încercat să revină la viaţa ei obişnuită, cei doi ani grei și-au pus adânc amprenta asupra ei. Neavând parte de un tratament psihologic eficient, fetița nu a putut trece peste traumă. În anii ’50, nu existau prea multe studii despre efectul pe care îl au astfel de experiențe asupra unui adolescent, aşadar Sally nu a putut să fie ajutată de un psihiatru.

Din păcate, Sally a murit la numai 15 ani. Moartea adolescentei este și astăzi învăluită în mister, având în vedere că a survenit în urma unui accident de maşină, alături de un băiat pe care abia îl cunoscuse în acea seară. Ce căuta cu acel individ, ce s-a întâmplat în maşina celor doi, de s-a ajuns la acel accidente tragic? Nimeni nu a aflat nici până astăzi ce căuta în mașina acelui băiat sau ce s-a întâmplat între cei doi. La înmormântarea ei, LaSalle a trimis flori familiei îndoliate, însă acestea au fost refuzate de mama şi sora victimei.