Home » Când, unde, cum » Cine a fost Baba Anujka sau Vrăjitoarea din Banat, cea mai de temut asasină din Europa de Est

Cine a fost Baba Anujka sau Vrăjitoarea din Banat, cea mai de temut asasină din Europa de Est

Manolică Anca / 06.12.2021, 11:29
Cine a fost Baba Anujka sau Vrăjitoarea din Banat, cea mai de temut asasină din Europa de Est

Cunoscută diferit sub numele de Vrăjitoarea Banatului sau Vrăjitoarea din Vladimirovac, dar cel mai bine ca Baba Anujka, Ana di Pištonja a fost un chimist amator desăvârșit și un asasin de temut. S-a născut în România, în 1837 sau 1838, dar a trăit încă de mică în satul Vladimirovac din Serbia de astăzi. Cum a omorât 150 de oameni.

Baba Anujka sau Vrăjitoarea din Banat

Se spune că Baba Anujka a otrăvit cel puțin 50 de oameni și, probabil, până la 150 la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. A fost închisă în 1928, la vârsta de 90 de ani, și condamnată la 15 ani de închisoare în 1929 fiind acuzată de complicitate la două crime.

Aceasta devenise cea mai de temut criminală în serie din fosta Iugoslavie și din Europa de Est, fiind vinovată de uciderea prin otrăvire a 150 de oameni, toți bărbați. Prima dată a fost arestată în iunie 1914, la Bela Crkva, dar a scăpat din lipsă de probe, iar a doua oară în 1928, pe când avea 90 de ani.

În istorie circulă două versiuni. Una spune că a fost condamnată la 15 ani de închisoare cu muncă silnică, dar a fost eliberată după opt ani fiind prea bătrână și a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 100 de ani. A doua versiune, potrivit Index.hr, spune că ea fost eliberată din închisoare de către soldații germani în 194, decedând în locuința sa din Vladimirovac la vârsta de 104 ani.

Viața celei mai de temut asasine din Europa de Est

Nu se cunosc foarte multe despre tinerețea lui Anujka, deoarece înregistrările sunt incomplete sau lipsesc pur și simplu, așa cum sunt multe din perioada respectivă. Sursa principală de informații cu privire la viața și la crimele comise este cartea „Baba Anujko – vrăjitoarea din Vladimirovac” a profesorului de chimie Simon Darmati, publicată în anul 2007.

Baba Anujka sau Vrăjitoarea din Banat
Baba Anujka sau Vrăjitoarea din Banat

Baba Anujka s-ar fi născut în 1838 în România, în familia unui crescător de vite și s-a mutat la Vladimirovac, în provincia de frontieră militară a Banatului a Imperiului Austriac, în jurul anului 1849. Cu toate acestea, ea a susținut că s-a născut în 1836. A urmat o școală privată în Pančevo, cu copii din familii bogate, iar mai târziu a locuit în casa tatălui ei.

Aceasta ar fi devenit mizantrop la vârsta de 20 de ani, după ce a fost sedusă de un tânăr ofițer militar austriac. Acesta a îmbolnăvit-o de silifis și a decis să o părăsească mai apoi. Profund dezamăgită, aceasta s-a izolat și a început să devină interesată de medicină și chimie.

Peste ceva timp s-a căsătorit cu un moșier pe nume Pistov sau di Pištonja cu care a avut 11 copii, numai unul supraviețuind până la maturitate. Soțul ei era mult mai în vârstă decât ea și a murit după 20 de ani de căsătorie. Ea a continuat să-și urmeze studiile în chimie după moartea lui.

Și-a construit un laborator în casă

Baba Anujka și-a făcut un laborator într-o aripă a casei ei, câștigând o reputație de tămăduitoare la sfârșitul secolului al XIX-lea. Era populară printre soțiile fermierilor care căutau ajutor pentru probleme de sănătate și câștiga un venit respectabil care îi permitea să trăiască confortabil. Ea producea medicamente și amestecuri care i-ar fi putut îmbolnăvi pe soldați în așa fel încât să nu mai poată lucra, și, de asemenea, vindea amestecuri otrăvitoare pe care le numea „apă magică” sau „poțiuni de dragoste”.

Ea a vândut așa-numita „apă magică” mai ales femeilor cu soți abuzivi. Acestea le dădeau amestecul soților lor, care de obicei mureau după aproximativ opt zile. Se bănuiește că, vreme de jumătate de secol, Baba Anujka a ucis până la 150 de bărbați prin otrăvire.

Cel mai cunoscut leac era un amestec de arsenic, mercur şi seminţe din plante etnobotanice, precum și tatula sau iarba diavolului, leac despre care ea susținea că rezolvă toate grijile conjugale sau materiale ale clientului. De fapt, era otravă pură.

Baba Anujka îşi întreba de fiecare dată clienții cât de gravă este problema, afla greutatea corporală a bărbaților pe care urma să-i îi omoare pentru a-și putea doza cu exactitate otrava. „După a opta zi, nu veți mai avea nici o problemă!”, îi anunța cea mai de temut asasină din Europa de Est pe clienții săi. După opt zile, aceștia mureau.