Home » Life & Style » Viciile care ucid încet și sigur sau despre leacuri aparent simple

Viciile care ucid încet și sigur sau despre leacuri aparent simple

Ileana Mladinoiu / 18.02.2021, 08:43
Viciile care ucid încet și sigur sau despre leacuri aparent simple

În euforia tinereții nu vă pasă câtuși de puțin ce se va întâmpla cu voi peste un sfert de veac și nu aveți chef să înțelegeți ce se petrece cu cei maturi. Sunteți în centrul universului, iar problema maturității o amânați mereu. Faceți greșeli cu nemiluita, iar când vine vremea bilanțului începe să vă pară rau.

Viciile care își lasă amprenta asupra noastră

Nu facem referire la greșelile de orice gen, ci la acele care se transformă în vicii: cafeaua în exces, tutunul, alcoolul, medicamentele calmante, somniferele.

Oamenii din întreaga lumea abuzează de produse aparent inofensive, considerându-le benefice propriului organism, fără să realizeze că în realitate au un efect invers, adeseori devastator în timp.

Cafeaua

Plecăm de la cafeaua mult îndrăgită a cărei reputație de a fi un excitant, de a alunga somnul și oboseala a făcut ca în special femeile să o consume în exces. Pe deasupra și în cești foarte mari.

Încep de dimineață pe nemâncate cu o astfel de ceașcă de cafea și, de obicei, cu o țigară. Cine se mai gândește în acel moment de liniște, de relaxare, la iritația zilnică a mucoaselor stomacale și intestinale?

Cafeaua în exces
Cafeaua în exces

Odată ajunse la serviciu, ele mai beau o cafea după-amiaza, ca siestă, apoi încă o cafea dacă se duc la o prietenă și, dacă seara mai au ceva de lucru, își mai dau puteri cu încă o cafea etc.
Este adevărat, cafeaua ridică tonusul, vă face să vă simțiți mai bine, mai în formă. Numai că atunci când sunteți de o nervozitate excesivă nu acuzați cafeaua, dați vina pe altele.

Medicamentele calmante, somniferele

Este mai ușor și aveți la îndemână leacuri foarte simple: medicamentele calmante, în general recomandate de o prietenă, rareori de medic. Luați azi o pastilă, mâine două, încercați și somnifere. Organismul se obișnuiește, măriți doza, nu mai puteți trăi fără ele. Sunteți ori abătută ori nervoasă.

Fața devine crispată, se formează riduri, dormiți prost, agitat sau greu. Vă sculați obosită, recurgeți la cafea și măriți doza de țigări. Vă mirați că la 40 de ani aveți o piele de femeie bătrână, că suferiți de stomac, ficat etc.

Pielea fumătoarelor este uscată, deshidradată, cu o culoare brună-gălbuie, fără strălucire, brăzdată de numeroaase riduri fine. S-au studiat pe mii de persoane ridurile fumătorilor, constatându-se la fumătorii în vârstă de 40-49 de ani riduri care se întâlnesc la nefumători cu 20-30 de ani mai mult.

Nicotina vaso-constrictor periferic, este responsabilă de această îmbătrânire prematură a pielii. Numărul ridurilor atribuite intoxicației toxice este favorizat și de mimica fumătorului.

Băuturile alcoolice

Considerați că băuturile alcoolice, în special iarna, vă redau forțele, vă încălzesc. Este total neadevărat. Energia furnizată de alcool (7 calorii la 1 ml) nu este utilizată pentru efortul muscular. Cea mai bună dovadă este că orice alcool este interzis sportivilor în perioada competițiilor.

Alcoolul dă o senzație de căldură trecătoare, urmată de o senzație de frig și de oboseală. Nu are niciun rol plastic, din contră, contribuie la atrofierea prematură a celulelor, în special a celor hepatice, unde poate provoca leziuni ireversibile.

Prin urmare, dacă doriți să vă mențineți tinerețea nu abuzați de cafea și de băuturi alcoolice. Ocoliți tutunul, medicamentele calmante și somniferele, bineînțeles dacă nu sunt recomandate de medic.