Home » Când, unde, cum » Cine a fost de fapt Grinch și cum a luat naștere celebrul personaj. Povestea mai puțin cunoscută a celui care „a furat Crăciunul”

Cine a fost de fapt Grinch și cum a luat naștere celebrul personaj. Povestea mai puțin cunoscută a celui care „a furat Crăciunul”

Alexandru Cazacu / 24.12.2021, 16:12
Cine a fost de fapt Grinch și cum a luat naștere celebrul personaj. Povestea mai puțin cunoscută a celui care „a furat Crăciunul”

Atât copiii, dar și adulții din întreaga lume așteaptă nerăbdători Sărbătoarea Nașterii Domnului. Cu ocazie Crăciunului, familia se adună la un loc, iar cei mici abia așteaptă să vadă ce le-a adus Moșul. Cel mai probabil, majoritatea dintre noi am auzit de povestea lui Grinch, cel care a vrut să fure Crăciunul. Hai să vedem cine a fost de fapt Grinch și cum a luat naștere faimosul personaj.

Cine a fost de fapt Grinch și cum a luat naștere celebrul personaj

Creatorul lui răutăciosului Grinch este scriitorul și ilustratorul Theodor Seuss Geisel. După cum spune chiar autorul, inspirația i-a venit în timp ce se afla în vacanță. Ba chiar mai mult de atât, sursa inspirației a fost însuși scriitorul. Mai exact, într-o dimineață a zilei de 26 decembrie, el și-a privit chipul în oglindă și a văzut o grimasă nu foarte plăcută. Se pare că ceva din interiorul său l-a făcut să nu-i mai placă Crăciunul.

Pentru prima oară, celebrul personaj a apărut într-un poem ilustrat. Acesta a fost publicat într-o ediție a revistei Redbook, în anul 1955. Doi ani mai târziu, scriitorul a scris cartea „Cum a furat Grinch Crăciunul”, fiind publicată la doar câteva luni. În anii care au urmat, lucrarea a devenit una dintre cele mai celebre și citite povești de Crăciun pentru cei mici.

Atât Grinch, cât și creatorul său au rămas în istorie

Potrivit scriitorului, povestea lui Grinch a fost foarte greu de relatat. Theodor Seuss Geisel s-a concentrat pe frustrările sale cu privire la comercializarea Crăciunului. În ciuda faptului că inițial, Grinch își dorește să fure Crăciunul, distrugând astfel sărbătoarea, în cele din urmă el este cuprins de spiritul Crăciunului și își dă seama că are de fapt o inimă bună.

„Inima personajului răutăcios se îmbunează, crește considerabil, și își dă seama că sărbătoarea Crăciunului nu este atât de rea pe cât a crezut”, scrie autorul la sfârșitul cărții sale.

În 1966, la aproape 10 ani de la publicarea poveștii, celebra companie Warner Brothers a realizat și primele desene animate. La început, Dr. Seuss a fost sceptic, dar a acceptat ecranizarea poveștii datorită prieteniei sale cu scenaristul și producătorul Chuck Jones. Acesta este cel care l-a făcut pe Grinch să fie verde. A ales această culoare, pentru că, ilustrațiile din carte erau alb-negru. Theodor Seuss Geisel i-a spus lui Jones, după ce a văzut desenele, că personajul seamănă cu el, nu cu Grinch.

Cine a fost de fapt Grinch și cum a luat naștere personajul care a vrut să fure Crăciunul
Cine a fost de fapt Grinch și cine a creat personajul

Celebrul personaj Grinch

Una dintre poveștile care a scris istorie, fiind ecranizată de mai multe ori este „Cum a furat Grinch Crăciunul”. Povestea este foarte îndrăgită, chiar dacă personajul Grinch este unul urât. Iată un scurt fragment în limba română, pentru a vă face o idee, potrivit florinbicabooks.wordpress.com:

„Grinch chiar detesta Crăciunul mai mult ca orice pe lume – / Nu-ntrebați! Nu știe nimeni din ce pricină anume. / Poate capul nu-i era bine-nșurubat pe umăr. / Poate că-l strângeau pantofii (or fi fost mai mici c-un număr). / Însă eu cred că motivul care totul ne explică / E c-avea inima-n piept două numere prea mică.”