Home » Tehnologie & Știinta » Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe? Ce culoare au de fapt

Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe? Ce culoare au de fapt

Nistor Alexandru / 25.11.2021, 16:51
Sunt zebrele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe? Ce culoare au de fapt

Zebrele sunt foarte cunoscute pentru aspectul lor distinctiv. Totuși, ți-ai pus vreodată întrebarea dacă acestea sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

Ce colorit au zebrele: albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe

Coloritul alb-negru a pielii zebrei iese în evidență în contrast puternic cu pajiștile uscate, maro și verzi, fără copaci și pădurile din savană din teritoriile lor natale din Africa de Est și de Sud. Aceste dungi sunt unice pentru fiecare individ. Există trei specii de zebre care trăiesc astăzi – zebra de câmpie (Equus quagga), zebra de munte (E. zebra) și zebra lui Grevy (E. grevyi) și fiecare dintre aceste specii are, de asemenea, un model diferit de dungi.

Pentru unele, porțiunile mai întunecate ale pielii lor sunt negre, în timp ce alele au o culoare mai maro, iar unele au dungi doar pe corp, dar nu și pe picioare. O subspecie dispărută a zebrei de câmpie numită quagga (E. quagga quagga) avea dungi pe cap, coamă și gât, conform Proiectului Quagga.

În ciuda acestor modele și culori diferite, toate zebrele au aceeași culoare a pielii: negru, a spus Tim Caro, ecologist comportamental și evolutiv și biolog de conservare la Universitatea din California, Davis. Cu toate acestea, acest lucru nu răspunde la întrebarea dacă blana lor este neagră cu dungi albe sau invers. Pentru asta, trebuie să ne uităm la melanocitele zebrei, sau la celulele care produc pigment pentru blana lor.

Deși zebrele au pielea neagră, diferite procese de dezvoltare le determină culoarea blanii, la fel cum o persoană cu pielea deschisă poate avea părul închis la culoare, a spus Caro. De fapt, zebrele au mai mult păr de culoare deschisă decât închisă. Abdomenle lor sunt de obicei de o culoare deschisă, de aceea poate părea că zebrele sunt albe cu dungi negre.

Dar nu este cazul. Iată de ce: fiecare bucată de păr, atât deschisă, cât și închisă la culoare crește dintr-un folicul plin cu celule melanocite, conform unei recenzii din 2005 din Journal of Investigative Dermatology. Aceste celule produc un pigment care determină culoarea părului și a pielii.

zebrele
Zebrele au aceasta blana pentru a tine la distanta mustele

De ce au zebrele dungi

Acest pigment este cunoscut sub numele de melanină. Multă melanină duce la culori mai închise, cum ar fi maro închis sau negru, în timp ce mai puțină melanină duce la culori mai deschise, cum ar fi alun sau blond, a raportat anterior Live Science. Blana neagră a zebrelor este plină de melanină, dar melanina este absentă din blana albă, în esență, deoarece foliculii care alcătuiesc dungile de păr alb au ”închis” melanocitele, adică nu produc pigment.

Producția de melanină din melanocite este ”prevenită în timpul dezvoltării unui fir de păr alb, dar nu a unui fir de păr negru”, a spus Caro pentru Live Science într-un e-mail. Cu alte cuvinte, pentru zebre, starea implicită a animalelor este să producă păr negru, făcându-le negre cu dungi albe, potrivit Brittanica.

Procesele biologice exacte din spatele dungilor zebrei nu sunt cunoscute, dar la șoarecii africani cu dungi (Rhabdomys pumilio), care au dungi deschise și întunecate de-a lungul corpului, gena Alx3 este mai activă de-a lungul dungilor deschise la culoare decât dungile închise la culoare. Alx3 oprește în mod eficient o genă reglatoare principală responsabilă de dezvoltarea melanocitelor, ceea ce duce la părul deschis la culoare, au descoperit cercetătorii.

Zebrele au această culoare pentru a ține la distanță muștele, după cum se arată în cercetările efectuate de Caro și colegii săi. Aceste muște transportă boli care pot fi fatale pentru zebre.