Home » Când, unde, cum » Cine a fost Mona Lisa, femeia care apare în celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci. 7 lucruri neștiute despre faimoasa pictură

Cine a fost Mona Lisa, femeia care apare în celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci. 7 lucruri neștiute despre faimoasa pictură

Violeta Badea / 17.06.2021, 10:16
Cine a fost Mona Lisa, femeia care apare în celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci. 7 lucruri neștiute despre faimoasa pictură

Mona Lisa, lucrarea lui Leonardo da Vinci , reprezintă una dintre cele mai controversate picturi din lume. De-a lungul timpului, tabloul a fost analizat de foarte mulți specialiști, deoarece există foarte multe mistere pe care celebrul pictor le-a ascuns ca un maestru desăvârșit în pictură. De asemenea, au existat numeroase dezbateri în comunitatea experţilor în artă în legătură cu identitatea personajului principal. Iată cine a fost Mona Lisa, femeia care apare în celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci.

Cine a fost Mona Lisa, femeia care apare în celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci

Cine a fost Mona Lisa
Cine a fost Mona Lisa

Pictura celebră a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, a fost realizată în perioada 1503-1506. Așa cum se poate observa, tabloul afișează imaginea unei femei extrem de gânditoare și care abia schițează un surâs. De-a lungul timpului, cercetătorii s-au contrazis cu privire la identitatea femeii și n-au ajuns niciodată la un numitor comun, dar cercetătorul Giuseppe Pallanti din Florența tinde să confirme afirmația lui Giorgio Vasari, după care ar fi vorba de Monna Lisa Gherardini, membră a micii nobilimi rurale din Toscana.

Giorgio Vasari o numeşte „Mona Lisa” pe Gherardini în biografia sa despre Leonardo da Vinci, publicată în anul 1550, la nu mai puțin de 31 de ani de la moartea artistului. Lisa Gherardini a fost soţia unui negustor de mătăsuri, pe nume Francesco del Giocondo. Cuvântul „Mona” este o versiune colocvială a cuvântului italian pentru „doamnă”, de aici și titlul de „Mona Lisa”. Titlul alternativ al operei este „La Giaconda”. Se crede că pictura a fost comandată de Giocondo pentru a comemora nașterea celui de-al doilea copil al cuplului.

7 lucruri neștiute despre faimoasa pictură

Mona Lisa ascunde numeroase secrete
Mona Lisa ascunde numeroase secrete

1. Pictura este mai mică decât ai crede

Cu toate că vorbim despre un tablou care a intrat definitiv în istorie, „Mona Lisa” măsoară doar 77 x 53 cm și cântărește 18 kilograme, iar culorile folosite sunt sumbre.

2. Sprâncenele ei au dat naștere unor dezbateri lungi

Unii cercetători susțin că lipsa sprâncenelor este reprezentativă pentru moda de la acea vreme. Alții sunt de părere că „Mona Lisa” este o capodoperă neterminată. În anul 2007, specialiștii au analizat tabloul și au constat că da Vinci a pictat la un moment dat sprâncenele și genele, dar acestea au dispărut pur și simplu de-a lungul timpului.

3. Mona Lisa are o mulțime de admiratori

Când opera „Mona Lisa” a ajuns pentru prima oară la Luvru, în anul 1815, bărbații s-au îndrăgostit de personaj și au înaintat o mulţime de scrisori de dragoste şi de flori de la admiratori. Are chiar şi cutie poştală proprie.

4. Pictura nu este realizată pe pânză

Mona Lisa este un tablou, însă acesta nu este realizat pe pânză, ci pe o scândură din lemn de plop.

5. Opera nu este datată sau semnată

Mona Lisa nu este datată sau semnată, dar cercetătorii au descoperit ceva în ochiul drept al Giocondei: inițialele artistului.

6. Francezii s-au îndoliat când tabloul a fost furat

Pe data de 21 august 1911, tabloul a fost furat de la Louvre. Mii de oameni au venit pentru a privi la peretele gol, unde era Mona Lisa și a lăsat flori, note și alte amintiri. După ce a fost recuperat, la întoarcerea sa la muzeul Louvre, francezii au aplaudat în stradă.

7. Opera este neprețuită

Opera lui Leonardo da Vinci nu poate fi cumpărată ori vândută, potrivit legii franceze. Aristul a pictat-o pe Mona Lisa la începutul secolului al XVI-lea, în timp ce se afla în Franța. Pictura cumpărată de regele Francisc I a devenit mai târziu proprietatea statului francez și a fost expusă la Luvru din anul 1797.