Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfânta Tecla, considerată tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Cine a fost Sfânta Tecla, considerată tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Manolică Anca / 24.09.2021, 09:03
Cine a fost Sfânta Tecla, considerată tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Sfânta Mare Muceniță Tecla este prăznuită în Biserica Ortodoxă la data de 24 septembrie. Se bucură de un mare respect în rândurile credincioșilor grație minunilor săvârșite. Iată cine a fost Sfânta Tecla.

Sfânta Tecla, considerată tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Sfânta Tecla, cea „întocmai cu Apostolii”, a venit pe lume în cetatea Iconiei, la 420 km de Constantinopol. Ea a fost prima femeie care a avut de suferit pentru credința ei în Iisus Hristos. L-a cunoscut pe Mântuitor în predica sfântului Apostol Pavel, când acesta predica în Iconium, în casa lui Onisifor, vecinul ei. A reușit să facă față tuturor ispitelor și a înfruntat toate relele, fiind un exemplu de puritate.

A jurat să-și dedice viața credinței creștine și să rămână fecioară la trup și la suflet, pentru ca trupul ei să devină templu al Duhului Sfânt. Din acest motiv, ea a refuzat să se căsătorească cu Tamirie, un tânăr de 18 ani cu care mama ei o logodise. Hotărârea de a alege fecioria a înfuriat familia băiatului așa că mama lui a decis să se răzbune, izgonind-o din acele locuri.

Ba mai mult, familia a lansat zvonuri despre Pavel că ar fi vrăjitor şi astfel a fost închis, biciuit şi apoi alungat din cetate. Sfânta Tecla a fost condamnată la moarte prin ardere pe rug, la acel moment stârnindu-se o furtună mare și inundații, care au ajutat-o să evadeze şi să se alăture Sfântului Pavel în Antiohia.

A fost dată pradă fiarelor sălbatice, dar acestea nu s-au atins de ea

Ajunsă aici, un tânăr bogat, Alexandru, cunoscut pentru viața lui de desfrâu, s-a îndrăgostit ded ea și a încercat să o atragă în păcat. Lovindu-se de refuzul ei, acesta a pârât-o că este creştină, drept pentru care a fost dată pradă fiarelor sălbatice, dar acestea nu s-au atins de ea, ci s-au aciuat blânde pe lângă. Vâzând minunea, cei ce au fost de față în acele momente, au trecut la creștinism.

Sfânta Tecla, considerată tămăduitoare și mare făcătoare de minuni
Sfânta Tecla, considerată tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Chiar și conducătorul cetății a spus că este puterea lui Dumnezeu și a decis să o elibereze pe Muceniță. Sfânta Tecla a propovăduit numele lui Iisus Hristos în Listra, Derbe, până în Antiohia. Revenită pe meleagurile natale unde Tamirie murise, fiindcă mama sa a refuzat creștinismul, a decis să se retragă în Seleucia, în pustietate.

A fost nevoită să stea multă vreme într-o peșteră, unde a rezistat multor ispite și a devenit cunoscută prin multe tămăduiri minunate. Invidioși pentru vindecările sale, vracii păgâni au trimis tineri desfrânaţi pentru a o ispiti, însă Sfânta Tecla a intrat într-o stâncă ce i-a fost şi adăpost şi mormânt. S-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.

O parte din moaștele sale sălășluiesc în România

În prezent, capul sfintei se regăsește la Domul din Milano. Mormântul și moaștele sale sălășluiesc în Siria, la Maaloula, într-un așezământ de călugări care îi poartă numele. Și în România se regăsește o părticică din rămășițele pământești ale sfintei. Acestea sunt păstrate la Mânăstirea „Sfânta Tecla”, din localitatea Predești, la 11 km de Craiova.

La 24 septembrie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi:

  • Sfântul Cuvios Siluan Athonitul;
  • Sf. Muc. Petru Aleutul;
  • Sf. Sfințit Muc. Iuvenalie din Alaska