Home » Când, unde, cum » Cine a inventat bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă de pe Pământ. Cum funcționează, de fapt

Cine a inventat bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă de pe Pământ. Cum funcționează, de fapt

Alexandru Cazacu / 02.08.2022, 12:21
Cine a inventat bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă de pe Pământ. Cum funcționează, de fapt

Cu siguranță, bomba cu hidrogen (termonucleară) este cea mai nimicitoare armă pe care oamenii o puteau inventa. În caz că nu știați, această bombă devastatoare are un spectru de acțiune de 25.000 de ori mai mare decât cel al bombelor detonate la Hiroshima si Nagasaki. Dar cine a inventat bomba cu hidrogen? Ei bine, puteți afla acest lucru în rândurile de mai jos.

Cine a inventat bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă nucleară de pe Pământ

Încă de la începutul anilor 1930, fizicianul britanic Ernest Rutherford descria cu succes reacția de fuziune, adică eliberarea de energie prin combinarea nucleilor a doi atomi, cu scopul de a crea un alt atom. În experimentele sale, celebrul fizician combina doi nuclei de deuteriu, pentru a crea heliu și tritiu.

Deși reacția de fuziune a avut s-a bucurat de un succes enorm, omul de știință a renunțat la experimentele sale, deoarece credea că bomba bazată pe fuziune este imposibil de realizat, atât timp cât nu se poate obține un bilanț energetic pozitiv, care să fie concomitent cu întreținerea reacției de fuziune.

Cu toate acestea, bomba cu hidrogen nu s-a lăsat prea mult așteptată. În 1941, fizicianul italian Enrico Fermi a descoperit că fisiunea uraniului poate provoca energia necesară fuziunii. Fermi a împărtășit această teorie colegului și prietenului său Edward Teller.

Acesta din urmă devine conducător de proiect, imediat după ce fostul președinte american, Harry Truman, a aprobat construirea și realizarea acestui tip de bombă, în 1950. Primul test al bombei cu hidrogen a avut numele de cod „Mike”. Acesta avea o greutate de 80 de tone, așa că era imposibil de transportat cu o aeronavă.

Cine a inventat bomba cu hidrogen
Cine a inventat bomba cu hidrogen, cea mai nimicitoare armă de pe Pământ. Cum funcționează, de fapt

Primele testări ale bombei cu hidrogen

În 1951, americanii au testat două prototipuri ale armei devastatoare, însă adevărata invenție a fost testată la data de 1 noiembrie 1952. „Ivy Mike” avea peste 80 de tone și a fost testată în Oceanul Pacific. Bomba cu hidrogen a explodat cu o forță de 10.4 megatone de TNT, înregistrând recordul celei mai mari explozii de până atunci.

La doar un an de zile, în 1953, a fost testată prima bombă cu hidrogen suficient de mică pentru a putea fi transportată de avioane, purtând numele de cod „Bravo”. Explozia acesteia a fost mult mai puternică decât se așteptau oamenii de știință. Ei bine, în urma acestui experiment, lumea a început să conștientizeze cât de nefaste sunt efectele acestui tip de bombe asupra omenirii.

„Ceea ce ar trebui să învățăm este că lumea este mică, că pacea este importantă, iar cooperarea în știință poate contribui la menținerea păcii. Armele nucleare, într-o lume unde domină pacea, au o importanță limitată”, spunea Edward Teller, inventatorul bombei cu hidrogen, într-un interviu pentru CNN.

Când au testat rușii pentru prima oară bomba cu hidrogen

Primul dispozitiv de fuziune al rușilor a fost testat tot în anul 1953. Această bombă avea dimensiuni destul de reduse pentru a putea fi transportată cu avionul, însă era diferită față de „Mike” și „Bravo”. Pentru inițierea reacției termonucleare, aceasta folosea explozivi foarte puternici. Abia în 1955, rușii au reușit să folosească fisiunea pentru declanșarea reacției de fuziune.

În concluzie, bomba cu hidrogen există de șapte decenii, iar de atunci nu mai puțin de cinci țări au detonat astfel de dispozitive nimicitoare, sub forma unor experimente.