Home » Când, unde, cum » Cine a inventat fotbalul, cel mai popular sport din lume. Scurt istoric

Cine a inventat fotbalul, cel mai popular sport din lume. Scurt istoric

Manolică Anca / 14.05.2022, 11:39
Cine a inventat fotbalul, cel mai popular sport din lume. Scurt istoric

Fotbalul este cel mai popular joc cu mingea din lume ca număr de participanți și spectatori. Simplu în ceea ce privește regulile principale și echipamentul esențial, acest sport poate fi practicat aproape oriunde, de la terenurile oficiale de fotbal, până la săli de sport, străzi, curțile școlilor, parcuri sau plaje. Iată o scurtă incursiune prin istoria acestuia.

Scurt istoric al celui mai iubit sport din lume

Fotbalul este, fără îndoială, cel mai popular sport din lume, iar evenimente precum Cupa Mondială, care sunt vizionate de sute de milioane de oameni, stau mărturie a acestui fapt. Așadar, este greu de imaginat o lume fără acest sport, însă, fotbalul, așa cum îl știm astăzi, este relativ tânăr în istoria omenirii.

Sportul așa cum îl cunoaștem astăzi a fost stabilit oficial, cu reguli și etichetă, în Anglia în timpul secolului al XIX- lea. Universitățile și colegiile au fost primele care s-au întâlnit și au convenit asupra anumitor reguli în 1815. Apoi, în 1863, cluburile de fotbal din Anglia s-au întâlnit, au oficializat aceste reguli pentru jocul competitiv și au înființat Asociația de Fotbal.

Deși nicio persoană nu poate pretinde în mod realist că este „inventatorul” fotbalului, Ebenezer Morley a fost numit „părintele” Asociației de Fotbal.

De ce americanii îi spun soccer

Mulți oameni se întreabă de ce americanii numesc acest sport soccer, în timp ce restul lumii îi spune fotbal, iar acest lucru este de fapt foarte ușor de explicat. În anii 1800, în Anglia existau două sporturi care erau cunoscute sub numele de fotbal. Una dintre versiunile acestui sport le permitea jucătorilor să transporte mingea, iar aceasta avea să devină în cele din urmă cunoscută sub numele de rugby.

Când a fost înființată Asociația de Fotbal, englezii trebuiau să găsească o modalitate de a face diferența între cele două sporturi. Oamenii au început să folosească termenul Rugby Football pentru a se referi la sportul în care jucătorii își puteau folosi mâinile, iar pe celălalt l-au numit Association Football.

Stadion de fotbal
Stadion de fotbal

Oamenii au început să se refere la jucătorii de rugby ca fiind „ruggers” și la jucătorii de asociere ca fiind „soccers”. În cele din urmă, numele a devenit sinonim cu sportul în sine și a devenit denumirea populară pentru acest sport în Statele Unite.

Răspândirea fotbalului

Chiar și înainte ca regulile să fie formalizate, sportul era popular în întreaga lume de secole. Versiunea europeană a sportului a fost răspândită de comercianți, exploratori și colonialiști în timp ce călătoreau prin lume. În multe dintre locurile în care s-au oprit, populația nativă juca deja jocuri similare, iar cele două versiuni au fost combinate într-una singură.

După ce Asociația de Fotbal a creat regulile oficiale pentru fotbal, aceste reguli s-au răspândit încet și în întreaga lume. În 1904, a fost înființată FIFA, iar organizația a lucrat pentru a răspândi această versiune specifică a fotbalului în fiecare țară și continent. Ligile au crescut în Europa, America de Sud și în multe alte locuri, iar FIFA a lucrat apoi pentru a organiza un turneu care să reunească echipe din mai multe națiuni diferite. Îl cunoaștem astăzi sub numele de Cupa Mondială.

În ultimul secol, fotbalul a continuat să crească în popularitate și să evolueze. S-ar putea să fii surprins să afli că loviturile de pedeapsă au fost stabilite abia în 1891, iar cartonașele roșii și galbene au fost folosite la nivel internațional abia din 1970.

Care au fost primele forme de fotbal

În timp ce cei asociați cu fotbalul din Anglia se mândresc cu faptul că se poate spune că sunt „inventatorii” fotbalului modern, au mai existat și alte forme în altă parte, și mult mai devreme.

Artefactele istorice și tradițiile arată clar că acest sport a fost jucat în Egipt, China Antică și Roma. Principiile sale de bază au supraviețuit pe parcursul anilor și au continuat să fie jucat în perioada medievală. De altfel, s-au descoperit multe mingi realizate din material textil în mormintele egiptene, care datează din 2500 î.Hr..

Una dintre cele mai vechi forme de fotbal este „cuju”, care se juca în China în timpul dinastiei Han, între anii 206 î.Hr. și 220 d.Hr.. Termenul se traduce literal prin „minge lovită cu piciorul”, iar scopul acestuia era de a lovi mingea cu piciorul în plasă. Ca și formele ulterioare ale jocului din Anglia, cuju interzicea folosirea mâinilor.

Și în Grecia antică a existat un joc asemănător cu fotbalul, numit „episkyros”. Numele înseamna „minge comună” și implica două echipe de jucători (cu un număr comparabil cu cel al fotbalului) cu o minge. În mod special, însă, jucătorii aveau voie să își folosească mâinile.

„Episkyros” era frecvent violent și se crede că are o oarecare legătură cu jocul roman antic ulterior „harpastum”, care înseamnă „dus de val”.

Astfel, putem vedea că o mulțime de jocuri de fotbal diferite au apărut în întreaga lume și s-au schimbat de-a lungul timpului.