Home » Sport » Ce este Tribunalul Fotbalului și cum funcționează de fapt. Anunțul făcut de FIFA

Ce este Tribunalul Fotbalului și cum funcționează de fapt. Anunțul făcut de FIFA

Manolică Anca / 02.10.2021, 12:24
Ce este Tribunalul Fotbalului și cum funcționează de fapt. Anunțul făcut de FIFA

FIFA a dat start, începând de vineri, 1 octombrie, funcționării Tribunalul Fotbalului. Această entitate va uni toate instanțele decizionate într-una singura și va facilita soluţionarea litigiilor şi luarea deciziilor în privinţa aplicării regulamentului. Iată cum va funcționa mai exact.

Totul despre Tribunalul Fotbalului

Federația Internațională de Fotbal Asociație a anunțat vineri că Tribunalul Fotbalului își va „intra” în drepturi. Această entitate nou formată va grupa instanţele decizionale din prezet într-una singură, lucru care va duce la o soluționare mai ușoară și mai rapidă a litigiilor dintre jucători şi cluburi și luarea deciziilor în privinţa aplicării regulamentului.

Înființarea Tribunalului Fotbalului fusese aprobată la ultimul Congres al FIFA, desfăşurat în luna mai. Așadar, acesta ar urma să fie compus din trei camere, iar activitatea sa va aplica noile reguli procedurale se soluționare a litigiilor, cu proceduri gratuite dacă cel puţin una dintre părţi este o persoană fizică.

FIFA a subliniat că tribunalul „va accelera procesele aflate în desfăşurare, pe lângă concentrarea şi stipularea clară a elementelor de guvernanţă”. Totodată, entitatea va avea un „sistem decizional mai eficient” şi care va pune bazele pentru „o nouă etapă în actuala reformă a cadrului de reglementare a fotbalului”, după modificările pe această temă aprobate începând din anul 2017, anunță Agerpres.

Tribunalul Fotbalului va fi format din trei camere

Noua entitate va dispune de o Cameră de rezolvare a litigiilor, care va soluționa plângerile de muncă între jucători şi cluburi, dar şi cele legate de indemnizaţia de formare, una pentru statutul jucătorilor şi o alta va fi o Cameră rezervată agenţilor.

Membrii primelor două camere au fost deja numiţi de Consiliul FIFA, pe 10 septembrie, urmând ca cei ai Camerei agenţilor să fie desemnaţi în momentul în care Regulamentul FIFA va fi aprobat. Forul fotbalistic prevede ca acest lucru să aibă loc înainte de sfârşitul acestui an şi să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2022.

Noi schimbări anunțate de FIFA
Noi schimbări anunțate de FIFA

FIFA estimează că, în fiecare an, Camera de soluţionare a litigiilor va rezolva aproximativ 3.500 de cazuri, în timp ce Camera pentru statutul jucătorilor va analiza 700 de reclamaţii şi va procesa circa 6.000 de cereri de reglementare.

FIFA și-a exprimat dorința de a organiza Campionatul Mondial din doi în doi ani

Și se pare că Tribunalul Fotbalului nu este singura schimbare pe care FIFA o are în plan. În demersul său de a schimba fotbalul, recent, a început să lucreze și la modificarea formatului Campionatului Mondial. Forul intercontinental are în vedere organizarea celei mai prestigioase competiții internaționale odată la doi ani.

Campionatul Mondial se desfășoară odată la patru ani încă din 1930, atunci când a avut loc prima sa ediție, în Uruguay. UEFA, prin vocea președintelui Aleksandr Ceferin, a declarat că este împotriva acestui plan, spunând că ar dăuna sportului rege.

De asemenea, ccum circa două luni, FIFA a pus la cale un plan prin ar dori să introducă alte cinci schimbări majore în fotbal, pentru a-l face mai atrăgător. Iată despre ce este vorba:

  1. scurtarea reprizelor de joc de la 45 la 30 de minute;
  2. executarea autului cu piciorul;
  3. eliminarea, vreme de cinci minute, a jucătorului care primește cartonaș galben;
  4. posibilitatea ca antrenorul să efectueze schimbări nelimitate;
  5. cronometrarea timpului doar când mingea se află în joc, așa cum se întâmplă la handbal, de exemplu.

Aceste schimbări deja au fost testate de FIFA în cadrul turneului „Future of Football Cup”, la care au participat echipele de juniori ale lui RB Leipzig, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar și Brugge. Oficialii forului internațional s-au declarat mulțumiți cu modul în care acestea au afectat jocul.