Home » Sport » Cine este Sebastian Colțescu și cum a ajuns în atenția președintelui Turciei. Scandal uriaș la meciul PSG-Basaksehir Istanbul

Cine este Sebastian Colțescu și cum a ajuns în atenția președintelui Turciei. Scandal uriaș la meciul PSG-Basaksehir Istanbul

Manolică Anca / 09.12.2020, 15:10

Sebastian Colțescu este personajul negativ al momentului în fotbalul mondial. Arbitrul român este implicat într-un scandal uriaș de rasism, care a atras atenția întregii planete. Cine este Sebastian Colțescu? Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor fanilor fotbalului european în aceste zile.

Scandal uriaș la meciul PSG-Basaksehir Istanbul

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, contând pentru etapa a 6-a a Grupei H din Liga Campionilor, a fost întrerupt marți seara în minutul 16, la scorul de 0-0, din cauza unui scandal în care a fost implicat arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu. Acesta i-a cerut arbitrului central al partidei, Ovidiu Haţegan, să intervină pe a îl calma pe antrenorul secund al echipei din Turcia, care fusese prea vehement la o decizie dată.

Imagini din timpul meciului din Liga Campionilor dintre PSG - Basaksehir Istanbul
Imagini din timpul meciului din Liga Campionilor dintre PSG – Basaksehir Istanbul

Dar centralul nu a știut cine este vinovat și a încercat să afle întrebându-l pe Colțescu. Acesta l-a identificat pe antrenor cu termenul de „ăla negru”, fapt care a dus la un scandal fără precedent. Fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, l-a acuzat că a folosit un cuvânt cu tentă rasistă la adresa lui, spunând că a fost eliminat din cauza culorii pielii sale. Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe sau Marquinhos, au venit la marginea terenului pentru a cere explicaţii. După aproximativ 10 minute de discuții, echipa turcă s-a retras la vestiare, urmată de jucătorii parizieni. „Acesta nu este fotbal!”, au transmis turcii.

Imagini din timpul meciului din Liga Campionilor dintre PSG - Basaksehir Istanbul
Imagini din timpul meciului din Liga Campionilor dintre PSG – Basaksehir Istanbul

Ulterior, preşedintele campioanei Turciei a afirmat că echipa sa nu va relua jocul dacă al patrulea oficial, adică Sebastian Colţescu, nu va fi îndepărtat de pe teren. Însă, târziu în noapte UEFA a decis ca partida să fie amânată pentru ziua de miercuri, 9 decembrie, de la ora 19:55, din minutul 14, cu o brigadă nouă de arbitri. Totodată, forul continental a anunţat că va fi demarată o anchetă imediată și „amănunţită” în legătură cu acest incident.

Cine este Sebastian Colțescu

Constantin Sebastian Colțescu, născut pe 6 mai 1977 la Craiova, este un arbitru român de fotbal, promovat în prima divizie în anul 2003. Trei ani mai târziu, el a fost înscris pe lista FIFA, arbitrând o serie de meciuri din Cupa UEFA Intertoto și Cupa UEFA. Debutul său s-a produs la meciul din Intertoto dintre Zrinjski și Marsaxlokk, din 17 iulie 2006.

Însă, protagonistul episodului de marți seara, de la Paris, are un trecut tumultos în arbitraj. Microbiștii autohtoni știu că „Sebi” are câteva antecedente, care au atras atenția opiniei publice de nenumărate ori. În 2007, centralul craiovean a fost exclus de pe lista FIFA de către conducerea CCA de atunci, ajungând să arbitreze în Liga a II-a, din cauza prestațiilor sale slabe.

Sebastian Colțescu este cunoscut drept un adevărat „rege” al cartonașelor galbene și roșii. Iar asta datorită ușurinței cu care acesta îi avertizează pe jucători, fiind contestat inclusiv de către foști arbitri de renume. Deși au fost multe situații în care i s-a atras atenția pentru felul în care își face meseria, Sebastian Colțescu a continuat să arbitreze. Chiar dacă în multe momente în care a dat senzația că vrea să renunțe. Arbitrul este considerat de multă lume drept o persoană foarte instabilă.

Tentativele de sinucidere ale lui Sebastian Colțescu

În anul 2008, Sebastian Colțescu a trecut print-un episod critic, dorind să se sinucidă. Suspendat după meciul Gaz Metan Mediaş – FC Braşov și acuzat în trecut că ar fi luat bani de la dinamovistul Cristi Borcea, care i-ar fi achitat ratele la Mercedes, acesta a suferit o criză. Iar asta a condus la un moment delicat, în care a încercat să se arunce de la fereastra apartamentului său din Craiova.

Un vecin a alertat echipajele de intervenție, care au ajuns rapid la fața locului. La vederea pompierilor, Sebastian Colțescu s-a retras în apartament fără a fi nevoie de prea multe discuții. Ulterior, arbitrul a mers la mai multe ședințe de tratament care l-au ajutat, astfel acesta a putut reveni în arbitraj. Fostul arbitru, Ion Crăciunescu, a dezvăluit că aesta ar mai fi avut o asemenea tentativă de sinucidere, ajungând la spital, chiar înaintea respectivului meci.

Sebastian Colțescu, arbitrul secund al meciului Liga Campionilor dintre PSG - Basaksehir Istanbul, acuzat de rasism
Sebastian Colțescu, arbitrul secund al meciului din Liga Campionilor dintre PSG – Basaksehir Istanbul, acuzat de rasism

2020. Un an negru din mai multe puncte de vedere

Sebastian Colțescu are numai probleme în 2020. Tatăl lui s-a stins din viață pe 23 august, chiar în timp ce el arbitra meciul Poli Iași – Chindia Târgoviște. Acesta a primit vestea printr-un mesaj de la sora sa, în minutul 70 al meciului, dar a aflat abia la vestiare. Răpus de o boală incurabilă, tatăl lui s-a stins la doar un an după ce și soția sa a decedat.

De asemenea, acesta a avut nenumărate probleme și în dragoste. Primul divorț a apărut în 2007, după doar câteva luni de la căsătoria cu partenera cu care se afla într-o relație de 8 ani. În urmă cu patru ani, acesta a mai primit o lovitură. Viitoare sa soție de la acea vreme s-a răzgândit, cu doar o săptămâna înainte de nuntă, iar evenimentul nu a mai avut loc. Iar cel de-al doilea divorț a avut loc chiar anul acesta, cei doi parteneri având și un copil împreună.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Luna trecută, Sebastian Colțescu și Marius Avram au fost eliminați de pe lista FIFA. Comisia Centrală a Arbitrilor a decis înlocuirea lor cu Andrei Chivulete (București) și Marian Barbu (Făgăraș Brașov).
 „Arbitrii FIFA trebuie să aibă vârsta și timpul pentru a obține experiența care să le permită să participe la cel mai înalt nivel posibil și să reprezinte arbitrajul românesc la mai multe turnee finale internaționale” a explicat Kyros Vassaras, șeful CCA.

Erdogan și alți oficiali au reacționat după acuzațiile de rasism

Scandalul de rasism în care este implicat arbitrul român Sebastian Colțescu trece granițele sportului, determinând reacții chiar și la nivel politic. Este bine cunoscut faptul că Istanbul Bașakșehir este echipa favorită de fotbal a președintelui Turciei, Recep Erdogan. Acesta a postat un mesaj vehement pe o rețea de socializare

„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe contul său de Twitter.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a reacționat dur în urma incidentului
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a reacționat dur în urma incidentului

De asemenea, și ministrul turc al Tineretului și Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, a postat la cald un mesaj pe Twitter, după ce arbitrul de rezervă, Sebastian Colţescu, a fost acuzat de rasism. „Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta noastră, Başakşehir”, a scris acesta.

Ministrul delegat al sporturilor din Franța, fosta înotătoare româncă, Roxana Mărăcineanu, a reacționat și ea pe Twitter, marți seara. Aceasta și-a exprimat aprecierea pentru gestul fotbaliștilor turci și francezi, care au ales să părăsească terenul în fața unei atitudini ce denotă „un rasism ordinar”.

„În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris aceasta.

La rândul lor, cele trei cluburi mari din Turcia, Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, și-au exprimat solidaritatea printr-un mesaj pe Twitter. Acestea au spus că sunt împotriva rasismului şi că îl susţin pe camerunezul Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, victima „abuzului rasist”.

Nici vedetele echipei Paris Saint-Germain nu s-au lăsat mai prejos. Atacantul francez Kylian Mbappe, martor la incident, a scris pe Twitter după suspendarea partidei de la Paris: „Spune nu rasismului. M. Webo, suntem cu tine”, iar fundaşul francez Presnel Kimpembe, care a fost şi el pe teren, a scris „No to racism”.

Reacțiile din presa română

Fostul internaţional român Ciprian Marica consideră că arbitrul român Sebastian Colțescu a greșit atunci când s-a referit la antrenorul Pierre Achille Webo, drept „ăla negru” dar a fost vorba de o greșeală de exprimare, în niciun caz rasism.

„Coltescu a greşit! Dar de la asta până a i se da o dimensiune planetară unei erori de exprimare, e cale lungă. S-a făcut un circ incredibil cu retragerea de pe teren, cu refuzul de a mai juca fotbal! Să fim serioşi, rasismul există, e de condamnat în orice situaţie, dar nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Colţescu, S-a grăbit, a greşit, dar e prea mult! Ştiu ce spun, fiindcă, spre exemplu, în cariera mea n-am văzut nicio reacţie când noi, românii, eram făcuţi Ţigani pe afişele meciurilor oficiale la Paris. Şi în atâtea şi atâtea situaţii, în meciuri din Champions League, în jocuri cu vizibilitate mare″, a scris fostul atacant pe Facebook.

Mircea Badea, realizatorul emisiunii „În Gura Presei” de la Antena 3, a comentat și el scandalul monstru din Liga Campionilor.

„Deci ce s-a întâmplat? Colțescu, ca să îi spună lui Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, a zis „uite, ăla negru”. Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei, da, nu e cel mai fericit lucru pe care poți să îl faci. Dar nu mi se pare nicio tragedie, pentru că dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb. Cuvântul „negru” nu are nimic ofensator în el, totuși nu am înnebunit cu totul. Tot oameni sunt, absolut la fel după toate criteriile, doar că oamenii mai diferă după înălțime, după culoarea ochilor, după tot felul de atribute fizice, precum și după culoarea pielii. E ceva greșit în a identifica un om într-o mulțime după rasă?”, a declarat acesta.

Reacțiile lui Sebastian Colțescu și Ovidiu Hațegan, după imensul scandalul de rasism de la Paris

Imagini din timpul meciului din Liga Campionilor dintre PSG - Basaksehir Istanbul
Imagini din timpul meciului din Liga Campionilor dintre PSG – Basaksehir Istanbul

La scurt timp după incident, Ovidiu Hațegan a fost contactat de jurnaliștii de la Europe1 pentru a obține o reacție. Acesta nu a declarat prea multe, limitându-se doar la a spune că regretă cele întâmplate.

„Nu putem face nicio declarație, trebuie să discutăm cu UEFA mai întâi. În mod normal, v-aș fi răspuns cu mare plăcere, dar nu în această seară. Sigur, ne pare rău, dar vă rog să ne respectați tăcerea și să înțelegeți situația”, a spus Hațegan, pentru sursa citată.

Iar publicația franceză RMC Sport a citat un mesaj de pe Twitter apărut în numele lui Sebastian Colțescu. Nu se știe cu exactitate dacă acest cont aparține arbitrului, având în vedere că a fost creat la începutul lunii decembrie.

„Îmi cer scuze pentru această neînțelegere. Nu am avut intenția de a fi rasist. Într-un astfel de context, oamenii nu se pot exprima corect și pot fi înțeleși greșit. Îmi prezint scuzele în numele UEFA Champions League. Sper că mă veți înțelege”, se arată pe contul respectiv de Twitter.