Home » Când, unde, cum » Cine a inventat mașina de spălat vase. Creatorul ei a fost o femeie

Cine a inventat mașina de spălat vase. Creatorul ei a fost o femeie

Cojocaru Cristian / 12.12.2021, 10:09
Cine a inventat mașina de spălat vase. Creatorul ei a fost o femeie

O femeie care probabil a moștenit pasiunea de a inventa lucruri de la bunicul său, care la rândul lui a fost inventator și a primi un brevet, este cea care a inventat mașina de spălat vase. Află care este istoria acestui aparat și care a fost rolul femeii în dezvoltarea mașinii de spălat vase, un produs atât de apreciat în zilele noastre.

Cum a luat naștere mașina de spălat vase

În 1850, Joel Houghton a brevetat o mașină din lemn cu o roată învârtită manual, care stropea cu apă pe vase. Era cu greu o mașină funcțională, dar a fost primul brevet. Apoi, în anii 1860, L. A. Alexander a îmbunătățit dispozitivul cu un mecanism cu angrenaje care permitea utilizatorului să învârtească vasele răzuite într-o cadă cu apă. Niciunul dintre aceste dispozitive nu a fost deosebit de eficient.

În 1886, Cochran a proclamat cu dezgust: „Dacă nimeni altcineva nu va inventa o mașină de spălat vase, o voi face eu”. Și ea a făcut-o. Cochran a inventat prima mașină de spălat vase practică. Ea a proiectat primul model în magazia din spatele casei ei din Shelbyville, Illinois. Mașina ei de spălat vase a fost prima care a folosit presiunea apei în loc de amestecuri abrazive pentru a curăța vasele. Ea a primit un brevet la 28 decembrie 1886.

Cochran se așteptase ca publicul să fie încântat de noua invenție, pe care a dezvăluit-o la Târgul Mondial din 1893, dar doar hotelurile și restaurantele mari îi cumpărau ideea. Abia în anii 1950 mașinile de spălat vase au prins și la publicul larg. Mașina lui Cochran era o mașină de spălat vase mecanică acționată manual. Ea a fondat o companie pentru a produce aceste mașini de spălat vase, care în cele din urmă a devenit KitchenAid.

mașina spălat vase
Cochrane a inventat masina de spalat vase in anul 1893

Biografia lui Josephine Cochran

Cochran s-a născut din John Garis, un inginer civil, și din Irene Fitch Garis. Avea o soră, Irene Garis Ransom. După cum am menționat mai sus, bunicul ei John Fitch a fost un inventator căruia i s-a acordat un brevet de ambarcațiune cu aburi. A crescut în Valparaiso, Indiana, unde a mers la școală privată până când școala a luat foc.

După ce s-a mutat cu sora ei în Shelbyville, Illinois, s-a căsătorit cu William Cochran pe 13 octombrie 1858, care s-a întors cu un an înainte, de la o încercare dezamăgitoare la Goana aurului din California și a devenit un comerciant prosper de mărfuri uscate și un politician al Partidului Democrat. Au avut doi copii, un fiu Hallie Cochran care a murit la vârsta de 2 ani și o fiică Katharine Cochran.

În 1870, s-au mutat într-un conac și au început să organizeze petreceri de cină folosind porțelanul moștenit care se presupune că datează din anii 1600. După un eveniment, servitorii au ciobit nepăsător unele dintre ele atunci când spălau vasele, făcând-o pe Josephine Cochran să găsească o alternativă mai bună. De asemenea, a vrut să elibereze gospodinele obosite de datoria de a spăla vasele după masă. Se spune că ea a alergat pe străzi țipând cu sânge în ochi: „Dacă nimeni altcineva nu va inventa o mașină de spălat vase, o fac eu!”

Soțul ei alcoolic a murit în 1883, când ea avea 45 de ani, lăsând-o cu numeroase datorii și foarte puțini bani, ceea ce a motivat-o să continue dezvoltarea mașinii de spălat vase. Prietenii ei au iubit invenția ei și au pus-o să creeze mașini de spălat vase pentru ei, numindu-le „Mașini de spălat vase Cochrane”, ulterior fondând Compania de producție Garis-Cochran.