Home » Când, unde, cum » Cine a scris imnul României și ce a fost înainte de cântecul patriotic „Deșteaptă-te, române”

Cine a scris imnul României și ce a fost înainte de cântecul patriotic „Deșteaptă-te, române”

Manolică Anca / 01.12.2021, 10:07
Cine a scris imnul României și ce a fost înainte de cântecul patriotic „Deșteaptă-te, române”

Încă din momentul apariţiei, imnul României „Deşteaptă-te, române” a fost un cântec menit să le fie alături românilor în cele mai dificile momente ale istoriei lor. Versurile cântecului i-au îndemnat pe români la luptă, la (re)deşteptare. Află ce a fost înainte de „Deșteaptă-te, române”.

„Deșteaptă-te, române”

Mesajul plin de patriotism și îndemn la libertate a făcut ca, începând din anul 1848, imnul „Deșteaptă-te, române!” să fie o cântare foarte dragă românilor. Acesta a fost menit să îi sprijine în cele mai grele momente din istorie, precum Războiul de Independență (1877 – 1878), Primul și Al Doilea Război Mondial.

În timpul Revoluției din ’89, imnul a răsunat pe străzile din toată țara, risipind frica de moarte și unind întregul popor. Astfel, instituirea ca imn național a venit de la sine, înlocuind vechiul imn al românilor. Începând cu anul 1998, ziua de 29 iulie este Ziua Imnului Național.

Cine a scris imnul României

Imnul pe care astăzi îl cântăm cu toții a fost compus la Revoluţia de la 1848. Poetul Andrei Mureşanu (1816-1863) se afla la Braşov, fiind profesor la Colegiul Latino-German din localitate și redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” al ziarului românesc „Gazeta Transilvaniei”.

Începând cu anul 1990, „Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul oficial al României. Acesta este alcătuit din strofele 1, 2, 4 și 11 ale poemului „Un răsunet”, al lui Andrei Mureșan. Poezia a apărut în numărul 25 din 21 iunie 1948 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”.

Însă, au existat controverse în jurul autorului de drept al imnului. Unele guri susțin că autorul imnului Andrei Mureşanu, ar fi și autorul melodiei. Pe de altă parte, Gheorghe Ucenescu, elev și colaborator al lui Anton Pann a fost rugat de Mureșanu să cânte câteva cântece printre care și „Din sânul Maicii mele” pentru a găsi o idee de imn.

La acea vreme, Ucenescu, în vârstă de doar 14 ani, studiind muzica bisericească, s-a considerat „autorul moral” al melodiei. Însă, Anton Pann este cel care a cules muzica și este considerat oficial autor al muzicii imnului.

Imnul României
Imnul României

Primul imn al României

Primele idei legate de un imn național au apărut în vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel, primul imn a fost al lui Eduard Hubsch, compozitor și violonistul, cu melodia „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”. Aceasta nu a avut versuri până la momentul în care Vasile Alecsandri a scris „Trăiască Regele”, cântat între anii 1866-1948.

La scurt timp după abdicarea regelui, în perioada 1948-1953, „Zdrobite cătuşe” a devenit imnul țării, pe versuri de Aurel Baranga şi muzica de Matei Socor. Prietenia dintre Uniunea Sovietică şi statul român a fost „legată” printr-un imn, „Te slăvim Românie”, între anii 1953 și 1977.

Pe 28 martie 1974 era ales ca președinte Nicolae Ceaușescu, cel care ordona ca melodia patriotică să fie „Pe-al nostru steag e scris unire”, melodie compusă de Ciprian Porumbescu, în anul 1880. Fiindcă aceasta era deja imnul unei alte țări, al Albaniei, dictatorul a decis ca noul imn să fie „Trei culori”, cântecul lui Ciprian Porumbescu. Acestă melodie a fost Imnul Național al Republicii Socialiste România între anii 1977 și 1989.