Home » Când, unde, cum » Cine au fost Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh, pomeniți pe 28 noiembrie în calendarul creștin. Zi cu dezlegare la pește

Cine au fost Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh, pomeniți pe 28 noiembrie în calendarul creștin. Zi cu dezlegare la pește

Alexandru Cazacu / 28.11.2021, 10:12
Cine au fost Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh, pomeniți pe 28 noiembrie în calendarul creștin. Zi cu dezlegare la pește

Pe 28 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh. Această zi de sărbătoare este trecută cu cruce neagră în calendar, iar creștinii ortodocși au dezlegare la pește. Află în rândurile de mai jos cine au fost Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh.

Cine a fost Sfântul Ștefan cel Nou, pomenit pe 28 noiembrie în calendarul creștin-ortodox

Născut în Constantinopol, la începutul secolului al VIII-lea, încă din adolescență Sfântul Ștefan cel Nou a fost atras de viața monahală. Așadar, la vârsta de doar 16 ani, el a decis să se călugărească, devenind ulterior starețul Mănăstirii Sfântului Auxentie, din apropierea Calcedonului. Se spune că Sfântul Ștefan cel Nou s-a retras într-o chilie atât de mică, încât părea mai degrabă un mormânt, nu o locuință.

Odată cu domnia lui Leon Isaurul (717 – 741), au început și persecuțiile împotriva creștinilor ortodocși din Bizanț. Atunci se interzicea folosirea icoanelor cu Iisus Hristos și cu Sfânta Fecioară Maria. Ei bine, persecuțiile au continuat chiar și după moartea împăratului, când pe tron a urcat fiul său, Constantin ”Copronimul”.

Se pare că acesta din urmă era și mai aprig cu credincioșii ortodocși. După ce a prădat și pustiit lăcașele de cult, împăratul Constantin ”Copronimul” i-a persecutat aspru pe monahi. Ei bine, printre cei întemnițați a fost și Sfântul Ștefan cel Nou care, alături de Cuvioșii Petru și Andrei, a făcut din închisoare o adevărată mănăstire. La aflarea acestor lucruri, împăratul a poruncit uciderea Sf. Ștefan cel Nou, potrivit basilica.ro.

Troparul Sf. Cuvios Ștefan cel Nou, glas 4:

”Pustnicește mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmașilor celor netrupești cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Și iarăși spre chinuire bărbătește te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinței. Și pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Stefan, pururea pomenite”.

Cine au fost Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh
Cine au fost Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh

Cine a fost Sfântul Mucenic Irinarh

Tot pe 28 noiembrie este pomenit și Sfântul Mucenic Irinarh. Acesta era originar din Sevastia și se spune despre el că era călău. Într-o zi, conducătorul Sevastiei, Maxim i-a poruncit să ucidă șapte femei creștine. Ei bine, după ce a văzut curajul cu care acestea îl mărturiseau pe Iisus Hristos, sufletul său s-a luminat cu harul lui Dumnezeu.

Așadar, începând de atunci, Sfântul Irinarh a îmbrățișat credința creștină. Mărturisind și el că este creștin, Cuviosul a fost aruncat într-un iezer adânc, însă a reușit să iasă de acolo nevătămat. Se spune că ulterior a fost aruncat într-un cuptor încins, însă a reușit să scape neatins de flăcări. Fiind martor la aceste minuni, tiranul a poruncit ca Sfântului Mucenic Irinarh să i se taie capul. Astfel, el a murit ca martir și a primit cununa muceniciei alături de preotul Acachie. Acesta din urmă îl botezase în timpul chinurilor.

”Mucenicul Tău, Doamne, Irinarh, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.” (Troparul, glas 4).