Home » Când, unde, cum » Cum arată cel mai mare rechin din lume. Pare înfiorător, dar este inofensiv

Cum arată cel mai mare rechin din lume. Pare înfiorător, dar este inofensiv

Manolică Anca / 28.05.2022, 16:12
Cum arată cel mai mare rechin din lume. Pare înfiorător, dar este inofensiv

Atunci când vorbim despre marii rechini, prima imagine care ne vine în minte este cea a marelui rechin alb. Este într-adevăr un rechin uriaș, măsurând între 5 și 6 metri lungime. Dar nu este cel mai mare. Vorbim în rândurile ce urmează despre adevăratul rechin cel mai mare care, în ciuda imaginii pe care o are, este inofensiv.

Care este cel mai mare rechin din lume

Marele alb este departe de a fi cel mai mare pește din lume. Cel puțin cinci specii îl depășesc ca mărime: rechinul de Groenlanda (Somniosus microcephlus) și peștele-papagal uriaș (Regalecus glesne), care pot depăși 7 metri, rața manta uriașă (Mobula birostris), care poate atinge 8 metri, rechinul de balenă, care este al doilea cel mai mare pește din lume, și, bineînțeles, rechinul balenă.

Au fost observați rechini balenă (Rhincodon typhus) cu o lungime de până la 17 metri. Sunt ovovivipare, ouăle eclozează în corpul mamei și dau naștere la pui vii, care pot fi peste 300 în fiecare cuib.

Cu ce se hrănește acesta

Este una dintre puținele specii de rechini care se hrănesc prin filtrare, cu orice organism mic care plutește în fața sa. Cea mai mare parte a dietei constă în plancton, organisme microscopice care plutesc în apă, alge și krill, un tip de crustacee minuscule, asemănătoare unor creveți mici, care reprezintă hrana de bază a multor animale marine. Cu toate acestea, se poate hrăni și cu alte crustacee, calmaruri mici sau pești mici, cum ar fi sardine, hamsii, macrou și chiar ton și bonito.

Rechinul balenă, cel mai mare rechin din lume
Rechinul balenă, cel mai mare rechin din lume

Pentru a se hrăni, își deschide gura și își rotește capul dintr-o parte în alta, scoțând o parte în afara apei. Apoi își deschide și își închide gura în mod repetat, la fiecare 2 până la 10 secunde, sincronizat cu deschiderea și închiderea branhiilor care generează un curent puternic. În acest fel, toate creaturile mici care plutesc în apele din apropiere sunt aspirate de rechin.

Rechinul balenă nu este deloc periculos

Rechinii balenă sunt pașnici și nu prezintă niciun risc pentru oameni. De fapt, aceștia sunt percepuți ca fiind prietenoși. Ba mai mult, în unele zone ei sunt folosiți ca atracție turistică, iar vizitatorii sunt încurajați să se scufunde printre ei.

Cu toate acestea, interacțiunea turiștilor cu rechinii balenă poate avea efecte grave, nu asupra oamenilor, ci asupra rechinilor, care își pot modifica comportamentul. S-a observat că ei se opresc adesea din hrănire atunci când sunt vizitați de scafandri, iar după contact, durează mai mult să își reia activitatea, mâncând mai puțin.

În unele zone, cum ar fi Seychelles, există programe care combină conservarea și monitorizarea populațiilor de rechini balenă cu ecoturismul, respectând coduri de conduită stricte pentru a minimiza impactul asupra comportamentului rechinilor balenă.

Rechinul balenă, cel mai mare rechin din lume
Rechinul balenă, cel mai mare rechin din lume

Câte au mai rămas în lume

Deși este o specie ai cărei indivizi sunt ușor de identificat (punctele de pe spate au un model unic pentru fiecare individ, la fel ca amprentele digitale umane) nu există o cifră exactă a numărului de indivizi care există prin simpla observație.

Potrivit muyinteresante.es, ultimul raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) spune că studiile genetice pot oferi valori aproximative, dar cu o precizie foarte scăzută. O analiză folosind ADN-ul mitocondrial a dat o populație estimată de 178.500 de rechini, dar cu o marjă de eroare de până la 33%. Utilizând microsateliți, dimensiunea estimată a fost de 103.572, dar marja de eroare a crescut la aproape 74%.

Ceea ce știm cu certitudine este că, indiferent de numărul lor, populațiile de rechini balenă sunt în declin, observațiile sunt din ce în ce mai rare și, atunci când au loc, sunt observați din ce în ce mai puțini indivizi. Din acest motiv, Rhincodon typhus este o specie amenințată, considerată pe cale de dispariție.