Home » Când, unde, cum » Cum arată și unde se află Hang Son Doong, cea mai mare peșteră de pe planetă. Locul este fabulos. FOTO

Cum arată și unde se află Hang Son Doong, cea mai mare peșteră de pe planetă. Locul este fabulos. FOTO

Manolică Anca / 25.10.2021, 11:06

Hang Son Doong este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă. Ascunsă în inima junglei, peștera a fost descoperită întâmplător și deschisă publicului pentru vizitare abia în urmă cu aproximativ opt ani. Află unde este, mai exact, peștera Hang Son Doong.

Hang Son Doong, cea mai mare peșteră din lume

Sơn Đoòng Grota este ascunsă în inima junglei din Parcula Național Phong Nha-Ke, provincia Quang Binh din Vietnam, la aproximativ 59 km de Dong Hol. Cea mai mare peșteră din lume are cele mai înalte stalagmite cunoscute din lume, care pot ajunge până la înălțimi de 70 de metri.

Vreme de mulți ani de zile, oamenii din jungla locală s-au temut de peștera Hang Son Doong (Hang Sơn Đoòng, în vietnameză), din cauza șuieratului pe care îl scoate râul aflat în subteran. În anul 1991, un culegător local curajos, Ho-Khanh, și-a luat inima în dinți și a pornit în exploatarea locului. El a descoperit accidental intrarea în peșteră și le-a povestit imediat oamenilor locului despre ea.

Hang Son Doong, cea mai mare peșteră din lume
Hang Son Doong, cea mai mare peșteră din lume

A fost uitată vreme de alți 20 de ani

Pentru că localnicul nu a reușit să mai găsească și a doua oară intrarea în peșteră, descoperirea a fost dată uitării aproximativ 20 de ani, până în 2009. În acel an, peșterea avea să intre din nou în vizorul media, după ce o echipă de oameni de știință de la British Cave Research Association, conduși de Howard Limbert, împreună și cu Khanh, au reperat din nou intrarea, iar peştera Hang Son Doong era în cele din urmă listată. Patru ani mai târziu, ea a fost deschisă turiştilor.

Peștera aflată în apropiere de granița care desparte Vietnam de Laos, are un râu subteran care trece prin interiorul său, albia fiind formată din calcar Permian. Howard Limbert este de părere că această peșteră este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, cea care era considerată până atunci a fi cea mai mare peșteră din Vietnam. În urma multor cercetări și măsurători, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, în prezent, aceasta este cea mai mare peșteră din lume.

Hang Son Doong, cea mai mare peșteră din lume
Hang Son Doong, cea mai mare peșteră din lume

Hang Sơn Đoòng, înseamnă Peștera Râului din Munte

Înaintarea cercetărilor în peșteră a fost oprită la un moment dat de un zid de 60 de metri din calcit, care a primit numele de Marele Zid din Vietnam. Acesta a fost traversat în 2010, când grupul a reușit să ajungă la capătul pasajului peșterii. În spatele Marelui Zid Vietnam, cercetărotii au dat peste niște perle de peșteră de dimensiunea unei mingi de basebal, o dimensiune anormal de mare.

Labirintul subteran, săpat şi erodat de milioane de ani, măsoară pe alocuri înălțimi de până 200 de metri, spaţiile sale putând găzdui clădiri chiar şi de 40 de etaje. Cea mai mare cameră a peșterii are cinci kilometri în lungime, 200 de metri înălțime și 150 de metri lățime.

Stalagmitele din Hang Son Doong
Stalagmitele din Hang Son Doong

În total, peștera Hang Son Doong se întinde pe o suprafață de aproximativ 9 km și este punctată de două „doline” mari, zone în care plafonul peșterii s-a prăbușit. Pe aici pătrunde lumina soarelui, fapt ce a dus la creșterea arborilor și a o mulțime de alte tipuri de vegetație.

Perioada propice pentru a face un tur al peșterii Hang Son Doong este din februarie până în august. Restul lunilor sunt ploioase, lucru care duce la ridicarea nivelului râurilor, peștera devenind foarte periculoasă și de multe ori inaccesibilă. devine în mare parte inaccesibilă.