Home » Când, unde, cum » Cum era păstrată mâncarea, înainte de inventarea frigiderului. Metodele ingenioase folosite de strămoșii noștri

Cum era păstrată mâncarea, înainte de inventarea frigiderului. Metodele ingenioase folosite de strămoșii noștri

Alexandru Cazacu / 05.03.2022, 14:13
Cum era păstrată mâncarea, înainte de inventarea frigiderului. Metodele ingenioase folosite de strămoșii noștri

În zilele noastre nu este chiar atât de greu să păstrezi mâncarea proaspătă, mai ales că majoritatea oamenilor au în casă un frigider. Ei bine, refrigerarea alimentelor se practică nu de foarte mult timp, așa că în vremurile de mult trecute, oamenii au fost nevoiți să găsească alte soluții pentru a-și păstra hrana. Haideți să vedem cum era păstrată mâncarea, înainte ca frigiderul să fie inventat.

Cum era păstrată mâncarea, înainte de inventarea frigiderului

Încă din cele mai vechi timpuri, pentru a preveni alterarea hranei sau a încetini dezvoltarea microorganismelor, oamenii apelau la o serie de metode ingenioase. Deși sunt folosite de foarte mult timp, metode precum afumarea, murarea, sărarea sau fermentarea, sunt folosite și în zilele noastre.

Însă, în afară de metodele enumerate mai sus, cum era păstrată mâncarea, înainte de inventarea frigiderului? Răspunsul la această întrebare vine de la vânătorii-culegători, care aveau metode inedite de a crește termenul de valabilitate a alimentelor.

Cum era păstrată mâncarea în urmă cu peste 10.000 de ani

Cu mai bine de 11.000 de ani în urmă, teritoriul Americii de Nord de astăzi era străbătut de mamuți. Pentru vânătorii de la vremea respectivă, doborârea unui astfel de animal era foarte importantă. Datorită dimensiunilor sale impresionante, carnea unui mamut ajungea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Așadar, cum reușeau indigenii să păstreze carnea gigantului? Ei bine, resturile de mamut erau depozitate în iazuri. Curios este faptul că, resturile nu se păstrau datorită apei din lac, ci a bacteriilor din apă. Mai exact, lactobacilii colonizează carnea, iar acidul lactic produse de acest bacterii păstrează masa musculară. Pe lângă asta, procesul de conservare era ajutat și de temperaturile scăzute, dar și de nivelul scăzut de oxigen din apă.

Potrivit Live Science, Daniel Fisher, profesor la Universitatea din Michigan, a explicat următoarele: „Acidul lactic frăgezește carnea și îi oferă un miros și gust puternic, asemenea brânzei Limburger”.

Cum se păstra mâncarea înainte de inventarea frigiderului
Cum păstrau oamenii mâncarea, înainte de inventarea frigiderului. Metodele ingenioase pe care le foloseau strămoșii noștri

Cum păstrau mâncarea civilizațiile antice din Europa de Nord

Este logic să îți păstrezi mâncarea la rece, însă nu toți avem un iaz în curte. O altă metodă de păstrare a mâncării este îngroparea acesteia. Fiind îngropate, alimentele sunt protejate de razele soarelui, căldură și oxigen, factori care pot accelera alterarea.

Așadar, turbăriile (locuri mlăștinoase) erau alegerea perfectă pentru păstrarea hranei. Datorită mediului răcoros și a nivelului scăzut de oxigen, aceste ochiuri de apă mocirloase erau numai bune pentru a conserva mâncarea.

Civilizațiile antice din Europa de Nord își păstrau mâncarea, chiar și untul, în astfel de locuri. Pentru comunitățile agricole timpurii, turbăriile reprezentau o cale sigură de păstra alimente vulnerabile, cum ar fi produsele lactate, pentru mai multă vreme.

Arheologii au scos din mocirle bucăți dintr-o substanță ceroasă, asemănătoare parafinei. Cercetătorii au efectuat analize chimice asupra substanței și au identificat-o ca un produs lactat. Conform oamenilor de știință, există mențiuni etnografice despre persoane care își îngroapă untul de vară în mlaștini. După ce este curățat, untul este comestibil, însă poate prelua aromele turbei din jur.