Home » Când, unde, cum » Cum sunt aleşi bodyguarzii lui Putin. Detalii neștiute despre cei care îi asigură protecție unuia dintre cei mai bine păziți oameni ai planetei

Cum sunt aleşi bodyguarzii lui Putin. Detalii neștiute despre cei care îi asigură protecție unuia dintre cei mai bine păziți oameni ai planetei

Cojocaru Cristian / 11.03.2022, 15:13
Cum sunt aleşi bodyguarzii lui Putin. Detalii neștiute despre cei care îi asigură protecție unuia dintre cei mai bine păziți oameni ai planetei

Gărzile de corp cu serviete antiglonț și pistoale de mare putere, sosii și persoane care degustă mâncarea sunt doar câteva dintre modurile în care liderul de la Kremlin se protejează de potențialii asasini. Află cum sunt aleși bodyguarzii lui Putin, care este pregătirea acestora și cum sunt echipați cei cunoscuți cu numele de „Muschetari”.

Bodyguarzii lui Putin sunt aleși pe baza unor aptitudini fizice greu de imaginat

Potențialele amenințări la adresa lui Putin, în vârstă de 69 de ani, au fost puse în centrul atenției joi, când senatorul american Lindsey Graham (R-SC) a cerut „pe cineva din Rusia să-l scoată pe acest tip” pentru că a ordonat invazia Ucrainei. Dar Putin, un fost agent KGB care este la putere de când a ajuns la președinție în 2000, este aparent obsedat atât de securitatea lui, cât și de sănătatea sa, protejându-se de asasini și evitând cu orice preț COVID-19.

Fotografii recente îl arată că se întâlnește cu lideri mondiali și chiar cu propriii săi consilieri la capetele opuse ale meselor extrem de lungi pentru a menține o distanță de cel puțin 6 metri între ei și a îmbrăcat un costum pentru materii periculoase complet, cu un respirator, înainte de a vizita un spital din Moscova care se ocupa de tratarea pacienților cu coronavirus în aprilie 2020.

Gărzile de corp ale lui Putin care se numesc „Muschetarii” săi formează o unitate specială din cadrul Serviciului Federal de Protecție al Rusiei, sau FSO, care își are rădăcinile din 1881, când țarul Alexandru al III-lea s-a înconjurat de gărzi după asasinarea tatălui său prin aruncarea unei bombe.

O mare parte din ceea ce a fost dezvăluit despre Serviciul de Securitate Prezidențial de elită provine de pe site-ul web „Dincolo de Rusia”, care este condus de Novosti, o operațiune finanțată de stat care supraveghează și rețeaua de propagandă RT în cadrul actualului conflict. Site-ul web spune că bodyguarzii lui Putin sunt aleși cu atenție pentru calități care includ „psihologia operațională”, rezistența fizică și capacitatea de a rezista la frig și de a nu transpira la căldură.

Se pare că sunt echipați cu serviete speciale care servesc drept scuturi pentru a-l proteja pe Putin și poartă pistoale SR-1 Vektor de 9 mm de fabricație rusă, încărcate cu gloanțe care străpung armura. Înainte ca Putin să călătorească, echipele avansate îi caută destinația cu câteva luni înainte, verificând cum va răspunde probabil publicul și chiar dacă zona ar putea fi afectată de vreme rea sau de dezastre naturale.

Oriunde va sta este inspectat, dispozitivele de bruiaj sunt instalate pentru a preveni detonarea de la distanță a bombelor, iar tehnicienii efectuează supravegherea electronică a telefoanelor mobile și a altor dispozitive din zonă. Pe drum, Vladimir Putin călătorește în mijlocul unui convoi de dube puternic blindate care transportă operatori militari speciali înarmați cu AK-47, lansatoare de grenade antitanc și rachete antiaeriene portabile.

Când iese în public, patru inele de securitate îl înconjoară, începând cu gărzile lui personale, altele ascunse în mijlocul mulțimii și lunetiştii care se află pe acoperișurile din jur. În 2018, un bodyguard a fost înregistrat intervenind când celebrul Conor McGregor și-a pus brațul pe umerii lui Putin în timp ce pozau pentru camerele de luat vederi la Campionatul Mondial de fotbal de la Moscova.

bodyguarzii lui putin
Vladimir Putin este unul dintre cei mai bine paziti presedinti ai lumii

Bodyguarzii lui au parte ulterior de tratament privilegiat

Un videoclip postat pe YouTube îl arată pe bărbat care iese în vizor pentru a-l fixa pe McGregor cu o privire de oțel și îi face semn să se oprească, făcându-l pe luptător să-și îndepărteze rapid brațul și să-și încrucișeze mâinile. Se pare că FSO are, de asemenea, o autoritate largă pentru a-și desfășura operațiunile și investigațiile, inclusiv prin deschiderea corespondenței, percheziționarea caselor, confiscarea vehiculelor și reținerea și interogarea suspecților.

Se pare că gărzile de corp ale lui Putin trebuie înlocuite la împlinirea vârstei de 35 de ani, dar pot fi răsplătite cu noi posturi puternice ca guvernatori regionali, miniștri federali, comandanți ai serviciilor speciale și administratori prezidențiali.

O expunere din 2018 a ziarului independent rus Novaya Gazeta și a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției a dezvăluit, de asemenea, cum un teren al unei foste fabrici din epoca sovietică din afara Moscovei a fost însușit, iar acesta a fost împărțit între ofițerii de rang înalt din FSO și Securitatea Prezidențială.

Printre cei care au beneficiat de acest lucru s-au numărat și trei foști bodyguarzi ai lui Putin, care au fost înregistrați însoțindu-l în timpul unei călătorii oficiale la Helsinki, Finlanda, în 1999, potrivit raportului. În 2016, Russia Beyond a remarcat zvonuri de lungă durată conform cărora FSO a folosit uneori un „corp prezidențial dublu” pentru a asigura siguranța lui Putin, sau „corpul nr. 1”.

Putin a recunoscut mai târziu că i s-a oferit un substitut atunci când a făcut mai multe călătorii în Cecenia, când Rusia se lupta cu separatiștii acolo la începutul anilor 2000, dar a susținut, în timpul unui interviu din 2020, că a „refuzat aceste gărzi duble”. Putin are, de asemenea, pe cineva să probeze fiecare masă pe care a servit-o pentru a se asigura că nu este otrăvit, potrivit fondatorului „Club des Chefs”, o organizație culinară ai cărei membri gătesc pentru șefii de stat și monarhi din întreaga lume.