Home » Când, unde, cum » Regiunile separatiste din Ucraina. Unde se află și cât de bogate sunt de fapt

Regiunile separatiste din Ucraina. Unde se află și cât de bogate sunt de fapt

Alexandru Cazacu / 01.03.2022, 12:23
Regiunile separatiste din Ucraina. Unde se află și cât de bogate sunt de fapt

Cu câteva zile înainte de atacurile Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Moscova au recunoscut oficial independența regiunilor separatiste din Ucraina, Donețk și Luhansk. Află în continuarea articolului de mai jos unde se află mai exact aceste două regiuni separatiste pro-ruse, cât de bogate sunt ele de fapt, dar și cine le conduce.

Unde se află și cât de bogate sunt regiunile separatiste din Ucraina

Pentru cei care nu știu deja acest lucru, regiunile separatiste Donețk și Luhansk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia, sunt situate în estul Ucrainei, în bazinul minier Donbas. Regiunile separatiste din Ucraina au scăpat de sub controlul Kievului în 2014, în urma conflictului dintre autoritățile ucrainene și separatiștii pro-ruși.

Cu o populație de circa 2 milioane de locuitori, Donețk este principalul oraș din regiunea Donbas, dar și unul dintre cele mai mari centre metalurgice ale Ucrainei. De asemenea, Luhansk este un alt oraș industrial și are un număr de 1,5 milioane de locuitori, potrivit celor de la hotnews.ro.

Rezerve imense de resurse naturale în bazinul minier Donbas

Fiind situat în apropierea Rusiei, în bazinul Donbas se găsesc rezerve uriașe de cărbune. În această zonă, prezența vorbitorilor de limbă rusă are legătură, mai ales, cu muncitorii ruși trimiși aici după cel de-Al Doilea Război Mondial.

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, conflictul dintre autoritățile ucrainene și forțele separatiștilor din cele două regiuni a început în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. Deși independența lor a fost proclamată în urma referendumurilor, comunitatea internațională nu o recunoaște, mai scrie sursa citată.

În ceea ce privește cine sunt cei care conduc regiunile separatiste din Ucraina, Denis Pușilin a fost ales în 2018 să conducă autoproclamata Republică Populară Donețk. Pe de altă parte, Leonid Passetchnik este liderul autoproclamatei Republici Luhansk.

Unde sunt situate cele două regiuni separatiste din Ucraina
Unde sunt situate cele două regiuni separatiste din Ucraina

Criză umanitară în regiunea Donbas

Nu cu mult timp în urmă, liderii separatiștilor din regiunea Donețk au anunțat că suspendă mobilizarea forțelor militare. Denis Pușilin a declarat la un post de televiziune rus că „a fost ocupat numărul de zone dorit”.

De asemenea, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk a precizat că acesta a fost obiectivul apelului la luptă, iar cu ajutorul forțelor ruse, cele două regiuni separatiste au reușit să cucerească teritorii controlate de armata ucraineană, potrivit Agerpres. Totodată, Pușilin a precizat că acum eforturile trebuie să se concentreze pe „componenta umanitară”.

Pe rețelele sociale a fost lansat un apel în care se solicită ajutor de urgență, pentru a putea face față „dezastrului umanitar în curs de desfășurare”, în orașul Volnovakha, din regiunea Donbas.

„Oamenii nu au curent, apă sau încălzire. Toată legătura cu lumea exterioară a căzut. Sunt cadavre de civili uciși pe străzi. Supraviețuitorii se ascund în pivnițe. Oamenii nu au unde să locuiască. Totul este distrus”, este apelul prezentat în presa internațională, conform Mediafax.

Cu toate acestea, situația locuitorilor din zona respectivă nu a fost verificată din surse independente. Totuși, conflictele de-a lungul „liniei de contact” dintre autoritățile ucrainene și republicile separatiste recunoscute de Moscova durează de opt ani de zile.