Home » Când, unde, cum » Cum trăiesc oamenii la -60 de grade Celsius. O tănără dezvăluie experiența sa din una dintre cele mai reci regiuni de pe planetă

Cum trăiesc oamenii la -60 de grade Celsius. O tănără dezvăluie experiența sa din una dintre cele mai reci regiuni de pe planetă

Cojocaru Cristian / 16.01.2022, 14:28
Cum trăiesc oamenii la -60 de grade Celsius. O tănără dezvăluie experiența sa din una dintre cele mai reci regiuni de pe planetă

În cadrul contului său de YouTube, o femeie de origine siberiană a povestit cum trăiesc oamenii  la -60 de grade Celsius. Temperaturile resimțite acolo sunt de-a dreptul fantastice, însă oamenii reușesc să își ducă traiul în acest mediu. Află care este secretul acestora și cum arată o zi din viața lor.

Oamenii care trăiesc la temperaturi de -60 de grade Celsius

YouTuberul Kiun B. a povestit despre cum arată traiul în cel mai rece oraș de pe Pământ, acolo unde temperatura ajunge chiar și la -60 de grade Celsius. Aceasta provine din Yakutia, Rusia, care este o republică din nord-est cunoscută și subt numele de Sakha sau Yakutiya. Cu toate că acum Kiun trăiește în Beijing, China, ea a povestit în cadrul canlului său de YouTube cum supraviețuiesc oamenii în condițiile dure care se regăsesc în orașul ei natal.

„Este o necesitate absolută să purtați mai multe straturi de îmbrăcăminte. Genunchii sunt deosebit de predispuși la îngheț într-un frig atât de extrem”, a explicat ea.

Sora lui Kiun, Dayana, a demonstrat cum se îmbracă pentru acea zi, începând cu bluzele pe gât și jambiere, precum și pantaloni căptușiți. Pentru a-și menține picioarele calde, ea a optat pentru cizmele tradiționale yakutiene din piele de ren.

„Femeile din Yakutia au de obicei două înfățișări. Una este mai feminină cu haine de blană din nurcă sau vulpe. O alta este mai casual cu o jachetă de puf, care te ține foarte cald și sunt mai ieftine decât o haină de blană”, a spus YouTuber-ul.

Haina de blană a Dayanei a costat 3.000 de dolari în comparație cu haina ei de puf, care era de doar 500 de dolari. În ambele cazuri, ea și-a completat aspectul cu o pălărie de 300 de dolari făcută din blană de vulpe arctică. Kiun a explicat că cele tricotate „nu sunt suficient de calde pentru iarna locală

„Pe lângă faptul că își acoperă capul, ea poartă și mănuși cu modele iakutiene cu mărgele și își acoperă complet fața. În caz contrar, părțile expuse pot avea degerături”, a adăugat ea.

După ce s-a îmbrăcat, Dayana a vizitat piața locală în aer liber, unde vânzătorii erau îmbrăcați în cele mai calde ținute pentru a lucra în ture pe tot parcursul zilei. Potrivit lui Kiun, temperatura în Yakutia oscilează de obicei în jurul valorii de -40 de grade Celsius în ianuarie, dar poate scădea până la -60 de grade Celsius într-o zi deosebit de rece.

„La acest nivel de frig, este mai bine să nu porți ochelari afară. Metalul îngheață și se lipește de față, ceea ce face dificilă îndepărtarea ochelarilor fără a rupe bucăți de piele”, a sfătuit ea.

Deloc surprinzător, Kiun a spus că majoritatea oamenilor nu pot sta prea mult timp afară din cauza vremii dure de iarnă.

„Cinci până la zece minute în aer proaspăt pot fi suficiente pentru a provoca oboseală, dureri înțepătoare în față și dureri de lungă durată la degetele de la mâini și de la picioare. Douăzeci de minute este punctul în care chiar și cel mai rezistent locuitor din Yakutsk crede că este timpul să intre în casă”, a spus ea.

trăiesc -60 grade
Kiun B a explicat cum este viata in Yakutia, unul dintre cele mai dure locuri de pe planeta

Cu ce alimente se hrănesc oamenii din Yakutia

Oamenii călătoresc adesea la serviciu și la școală cu autobuzul, dar cei care dețin mașini trebuie să își parcheze vehiculele în garaje încălzite, cu o pătură înfășurată în jurul bateriei. Kiun a povestit și cum se ia masa într-un restaurant tradițional, Yakutian Chochur Muran. Este aproape imposibil să cultivi fructe și legume în Yakutia, unde bucătăria este puternic influențată de clima nordică a zonei.

„Bucătăria yakutiană cuprinde lactate, carne, pește și fructe de pădure sălbatice. Carnea și peștele sunt adesea consumate crude în stare ușor înghețată.Una dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare Yakutian este stroganina care reprezintă felii lungi și subțiri de pește de râu arctic înghețat.

O altă delicatesă iakutiană este carnea de mânz crudă congelată și ficatul acestuia. Istoria calului Yakutian este inseparabilă de istoria poporului Yakutian. Din toate tipurile de carne, doar mânzul este considerat potrivit pentru consumul crud. Acesta a fost un fel de mâncare important care i-a ajutat pe strămoșii mei să supraviețuiască în aceste condiții extreme”, a spus ea.

Kiun a spus că una dintre mâncărurile ei preferate din Yakuti este crapul prăjit, adăugând că „partea cea mai delicioasă, grasă și hrănitoare este icrele de pește. La desert, au Kyercheh, care este făcut din frișcă și fructe congelate care sunt culese în vara scurtă. Între timp, o băutură tradițională este Kumis, laptele de iapă fermentat.

Cel mai recent videoclip al YouTuberului a urmărit un locuitor dintr-un sat rural Yakut în timp ce mergea să recolteze gheață pentru a extrage o întreagă iarnă de apă potabilă înghețată pentru comunitatea sa. Kiun a explicat că zonele rurale nu au instalații de tratare a apei „pentru că există un strat gros de permafrost dur” și „țevile îngheață în timpul iernii”.

Ea a remarcat că poate fi o muncă obositoare, deoarece gheața are o grosime de aproximativ 50 de centimetri. Pentru a-l extrage, un harpon este tras într-un bloc lung de gheață și cineva cu experiență îl scoate din lacul înghețat înainte de a-l încărca într-un tractor.