De ce este albă zăpada. Motivul nebănuit

de:
13 10. 2021, 12:05
De ce este albă zăpada

Cu toții suntem obișnuiți să vedem zăpada albă și, cu siguranță, te-ai întrebat și tu măcar o odată de ce are acea culoare și nu este transparentă, la fel ca apa? Află motivul în rândurile de mai jos.

De ce este albă zăpada și nu transparentă

Sigur, mulți dintre noi de întrebăm dacă apa sau gheața sunt transparente, de ce este zăpada albă? Majoritatea dintre noi recunoaștem că apa, în forma sa pură, este incoloră. Impuritățile, precum ar fi noroiul într-un râu, permit apei să capete alte nuanțe.

În cazul zăpezii, aceasta poate căpăta și alte nuanțe, în funcție de anumite condiții. Astfel, atunci când zăpada se compactează, poate căpăta o nuanță albastră, foarte frecventă pe gheața albastră a ghețarilor. Dar albul sau albastrul nu sunt singurele culori pentru zăpadă sau gheață. Algele care pot crește pe zăpadă o fac să pară mai roșie, portocalie sau chiar verde.

Impuritățile din zăpadă, prin urmare, o vor face să pară de o culoare diferită, cum ar fi galbenul (urme de animale în apropiere) sau maro. Murdăria și resturile din proximitatea unui drum pot face ca zăpada să pară gri sau chiar neagră.

De unde își ia culoarea distinctivă

În ciuda acestor colorații, cea mai cunoscută caracteristică a zăpezii este culoarea albă. Și atunci ne întrebăm din nou: De ce este albă zăpada? De unde vine albul ei?

Ei bine, nu trebuie să uităm că lumina vizibilă este alcătuită din multe frecvențe de lumină diferite, iar ochii noștri detectează aceste frecvențe drept culori. Obiectele au culori diferite, deoarece particulele care alcătuiesc obiectul au frecvențe diferite de vibrație.

În cazul energiei luminii, moleculele și atomii absorb o anumită cantitate de energie în funcție de frecvența luminii și apoi emit această energie absorbită sub formă de căldură. Acest lucru înseamnă că unele obiecte absorb anumite frecvențe de lumină mai mult decât altele.

De ce este albă zăpada

Și atunci, dacă zăpada este transparentă, de ce este colorată?

Înțelegerea proprietăților fizice ale zăpezii și a gheții ne ajută să înțelegem cae este culoarea zăpezii. Se pare că gheața nu este transparentă, ci translucidă, asta însemnând că înseamnă că fotonii de lumină nu trec direct prin material. Mai degrabă, particulele obiectului schimbă direcția luminii.

Rezultatul este că traseul fotonului luminos se schimbă și iese din gheață într-o altă direcție decât a intrat. Ținând cont că zăpada nu este altceva decât o grămadă de mici cristale de gheață, de forme și structuri diferite, unite, atunci când un foton de lumină intră într-un strat de zăpadă, trece printr-un cristal de gheață din partea de sus, care modifică ușor direcția, trimitând la un nou cristal de gheață, care va face la rândul lui fix același lucru.

În esență, toate cristalele de gheață fac lumina să se ducă în toate părțile. La fel se întâmplă cu toate frecvențele luminii (roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet), iar „culoarea” tuturor frecvențelor combinate în spectrul vizibil ne oferă culoarea albă, așadar, culoarea zăpezii.

De aici și culoarea albă a zăpezii pe care ochiul o vede

Așa se explică motivul pentru care ochiul nostru „vede” alb atunci când ne uităm la zăpadă, deoarece o parte din lumina care cade pe ea este împrăștiată în mod egal în toate culorile spectrale și, întrucât lumina albă este alcătuită din toate culorile spectrului vizibil, vedem fulgii albi de zăpadă.

Sigur, nimeni nu vede câte un fulg de zăpadă. De obicei, vedem milioane de fulgi de zăpadă care acoperă solul. Pe măsură ce lumina lovește zăpada de pe sol, există atât de multe locuri pentru ca lumina să se reflecte încât nicio lungime de undă nu este absorbită sau reflectată constant.