Home » Când, unde, cum » De ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus. Dovezi istorice care conduc la această concluzie

De ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus. Dovezi istorice care conduc la această concluzie

Alexandru Cazacu / 22.03.2022, 17:25
De ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus. Dovezi istorice care conduc la această concluzie

Chiar și după mai bine de patru decenii de la dezertarea generalului român Ion Mihai Pacepa, ecourile încă se fac auzite. Unele voci spun că e trădător, alții susțin că e erou, iar mulți îl consideră doar un pion pe tabla de șah a spionajului internațional. Află în rândurile de mai jos de ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus. A trădat sau nu România omul de încredere al lui Ceaușescu.

De ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus

Mai întâi, haideți să vedem cine a fost Ion Mihai Pacepa. El s-a născut la data de 28 octombrie 1928, în București. A fost general în Securitate și secretar de stat al Ministerului de Interne. De asemenea, el a fost șeful adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste și om de încredere a lui Ceaușescu.

În 1978, Ion Mihai Pacepa a cerut azil politic în SUA, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a Statelor Unite, în mai multe operațiuni împotriva fostului bloc sovietic. Ulterior, el a devenit cetățean american, trăindu-și restul vieții în țara ce i-a oferit azil politic.

Cu toate acestea, care a fost motivul pentru care a fugit în Occident omul de bază a lui Nicolae Ceaușescu și de ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus, puteți afla în rândurile de mai jos.

Ce spune istoricul Cristian Troncotă despre Ion Mihai Pacepa

Răspunsurile la aceste au fost date de către Cristian Troncotă. Mai exact, istoricul spunea, conform Historia, că după mai multe cercetări poate să afirme că Ion Mihai Pacepa a fost un agent sovietic. Totodată, el mai spunea că are și argumente din acest punct de vedere, iar primul dintre ele are legătură cu modul în care generalul a ajuns în Serviciile Secrete.

Se pare că Pacepa a fost adus în Serviciile secrete de către sovietici. Conform istoricului, el era cetățean român de origine cehă, așa că trebuia să rămână loial statului român. Ei bine, Serviciile Secrete erau creația Moscovei, iar fiind promovat în funcția respectivă de ruși, aceștia mereu l-au considerat omul lor.

De ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus
De ce este considerat Ion Mihai Pacepa spion rus / Foto: Mihai Pacepa alături de Nicolae Ceaușescu

Cine l-a recrutat pe Ion Mihai Pacepa

Șef al consilierilor sovietici din țara noastră, Alexander Mihailovici Saharovski a fost cel care a pus bazele Serviciului de Informații Externe al Securității, transformând secția I de spionaj al SSI în Direcția I de Informații externe a Ministerului Securității.

Tot el este cel care l-a adus pe Ion Mihai Pacepa în Securitate. Inițial, Pacepa și-a desfășurat activitatea în Direcția de Contraspionaj, iar ulterior a fost transferat în cea de Spionaj.

„Serviciul nostru de spionaj din România reprezintă briliantul cel mai de preț din coroana profesională”, spunea Alexander Mihailovici Saharovski, în consemnările sale memorialistice, potrivit lui Cristian Troncotă.

În anii 1950, Saharovski a ajuns în funcția de șef al consilierilor sovietici din România. El a venit în țara noastră în 1948, însă în 1953 a fost retras la Moscova. Odată ajuns în Rusia, Saharovski a fost numit în funcția Directoratului I al NKVD (ulterior KGB), fiind promovat pentru felul în care a reconstruit spionajul românesc, mai spune istoricul.

De ce l-a recrutat Saharovski pe Mihai Pacepa

Între 1955 și 1970, Saharovski a fost la conducerea directoratului I al KGB-ului, adică șeful spionajului rusesc. Așa că, istoricul Cristian Troncotă își pune întrebarea: „de ce un as al spionajului sovietic precum Saharovski l-a recrutat pe tânărul student la chimie, Ion Mihai Pacepa”?

În mod surprinzător, răspunsul la această întrebare l-a dat chiar Pacepa. Acesta a recunoscut că a fost chemat de Saharovski care i-a spus: „Vrem să te ajutăm pentru că avem o datorie față de tatăl tău”.

Se pare că, în perioada războiului, tatăl lui Ion Mihai Pacepa a lucrat ca mecanic auto la General Motors, pe Magheru, conform istoricului. Aici, el ar fi ascuns pentru o bună perioadă un spion foarte important al NKVD-ului. Așadar, ca spion, Pacepa ar fi fost creația rușilor, deoarece sovieticii l-au instruit în tainele spionajului. După cum mai spune Troncotă, Pacepa este rezultatul generației de spioni formați de ruși în anii 1950.

Ascensiunea lui Pacepa se datorează sovieticilor

Cel mai probabil, întreaga ascensiune a lui Pacepa se datorează, mai ales rușilor, care l-au învățat și l-au sprijinit, obținând informații importante care să îl ajute să-i impresioneze pe șefii de la București.

Și uite așa, el a ajuns în 1966, directorul adjunct al Direcției de Informații Externe. Ulterior, în 1974, el își păstrează funcția de adjunct și este numit secretat general al Ministerului de Interne. Apoi, denumirea funcției s-a schimbat, iar Ion Mihai Pacepa ajunge consilierul principal al lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la probleme de securitate.