Home » Când, unde, cum » De ce mă curentez când ating lucruri? Explicațiile specialiștilor și trucuri utile pentru a evita situația neplăcută

De ce mă curentez când ating lucruri? Explicațiile specialiștilor și trucuri utile pentru a evita situația neplăcută

Manolică Anca / 11.12.2021, 12:45
De ce mă curentez când ating lucruri? Explicațiile specialiștilor și trucuri utile pentru a evita situația neplăcută

De ce mă curentez când ating lucruri? Sigur ți s-a întâmplat și ție acest lucru și ai căutat explicații pentru asta. Natura este minunată în sensul că are propriul mod de lucru și tot ceea ce vedem în jurul nostru are o explicație. Cu toate acestea, mulți suntem confuzi atunci când atingem o altă persoană sau un obiect și simțim parcă un șoc electric, ca niște ace care ne apasă în piele. Nu îți face griji pentru că este total inofensiv și se poate explica foarte simplu. Hai să aflăm împreună.

De ce simțim un șoc electric ușor când atingem ceva sau pe cineva

Şocul pe care îl resimțim atunci când ne curentăm nu este deloc plăcut. Nu doar o dată ni s-a întâmplat să tresărim atunci când atingem pe cineva, punem mâna pe portiera mașinii sau pe orice alt obiect din metal. Fenomentul este cunoscut în fizică şi apare atunci când ne îmbrăcăm cu haine sintetice sau când ne aflăm într-un mediu umed.

Energia statică ce se manifestă prin acea scânteie care ne curentează este foarte neplăcută, fiindcă are efectul unui mic şoc asupra corpului nostru. Fenomenul poartă numele de încărcare electrostatică.

„Prin frecarea unor elemente metalice în general acel obiect se încarcă electrostatic energetic iar în momentul în care intră în contact două corpuri încărcate identic are loc o descărcare electrică”, spune Valentin Boldea, medic de familie, potrivit Adevărul.

Descărcarea electrică stimulează terminaţiile nervoase din piele, se transmite pe cale nervoasă astfel fiind perceput la nivel central ca şi cum ar fi o stimulare electrică a terminaţiilor, un fel de curentare. În fapt, este o trecere de curent prin sistemul nervos periferic ceea ce se recepţionează la nivel central. Acesta este un stimul care nu intră nici în categoria durerii, nici senzorial tactil. Este un curent electrostatic.

Fibrele sintetice duc la electrizarea părului
Fibrele sintetice duc la electrizarea părului

Factorii care duc la apariția acestui fenomen

Fenomenul apare din cauza mai multor factori. În principiu, apare atunci când suntem în condiții de umezeală, purtăm o bluză din lână, iar atunci când o dezbrăcăm, prin frecare pe piele se descarcă şi poate produce acele înțepături la nivelul pielii.

Și atunci când târâm picioarele pe covor, șosetele sau papucii, în contact cu fibrele covorului, prin frecare, pot energie statică. De aceea, se recomandă evitarea covoarelor din fibre sintetice. Pentru a elimina riscul electrizării, putem folosi spray-uri antistatice pentru covoare sau putem amesteca balsam de rufe cu apă și să periem covoarele.

De ce mă curentez când ating lucruri? Cum scap de asta

Din fericire, există câteva trucuri la care să apelăm pentru a scăpa de această situație deloc plăcută.

  • Produse antistatice

Suprafeţele din lemn sau din plastic se pot curăța cu ajutorul produselor antistatice. Spre exemplu, în locul unei cârpe obişnuite de şters praful putem folosi un pămătuf antistatic. Suprafeţele mari din plastic vopsite pot fi încărcate cu energie statică.

  • Nu folosi materiale sintetice

Plasticul, hârtia, materialele sintetice sunt câteva dintre obiectele care produc energie statică. Așadar, evită să cumperi obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii din materiale sintetice pentru că riști să te trezeşti cu o mulţime de scântei care să te piște.

  • Foloseşte-te de metal

Metalul în contact cu un alt metal este capabil să preia şocul în caz de energie statică. Așadar, în loc să atingi mânerul ușii, mai bine bagă cheia în broască mai întâi.