Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să se vadă mireasă cu mireasă. Superstiții din popor legate de ziua nunții

De ce nu e bine să se vadă mireasă cu mireasă. Superstiții din popor legate de ziua nunții

Ileana Mladinoiu / 30.06.2022, 09:35
De ce nu e bine să se vadă mireasă cu mireasă. Superstiții din popor legate de ziua nunții

Căsătoria face parte dintr-un lung șir de tradiții mai mult sau mai puțin străvechi, românești sau împrumutate din alte țări. Unele dintre ele sunt credințe adânc înrădăcinate, sunt respectate cu strictețe de multe cupluri, au devenit naturale. Multe dintre superstițiile de nuntă au legătură cu evenimentul în sine, cu cadourile de nuntă și cu accesoriile folosite cu această ocazie: verigheta, rochia, voalul și buchetul de mireasă, ceva albastru, ceva vechi, ceva împrumutat, tortul miresei, oglinda etc.

De ce se spune că nu e bine să se vadă mireasă cu mireasă

Potrivit portalului ortodox doxologia.ro, superstițiile fără semnificații creștinești sau teologice se înrădăcinează de la o generaţie la alta și se respectă întocmai, în credința că proaspăta căsnicie să nu fie însoțită de ghinion.

De exempu, în unele părți din țara noastră este interzis ca miresele să se întâlnească între ele sau să-și vadă fața reciproc, atât pe drum, cât în curtea bisericii sau chiar în locașul de cult, ba chiar cu alt alai de nuntă. Se crede că cele două mirese nu trebuie sa se întâlnească în ziua nunții, fiindcă ar aduce ghinion, având parte de zile rele cu soții lor, sau una dintre ele va muri. Totuși, dacă se va întâmpla acest lucru, miresele trebuie sa recurgă la un schimb de agrafe, cu scopul de „a păcăli soarta”.

Ne vom întreba dacă are vreun fundament sau semnificație respectiva tradiție. Ținând cont de teologie, nu există nicio referire la o astfel practică. Nu se întâlnește în nicio pravilă bisericească sau în canoane vreun fel de aluzie care să enunțe acest lucru. Mai degrabă este o deviere de la normal, o superstiţie cu tentă păgână care nu face decât să alimenteze o concepție greșită. Aceea că întâlnirea ar aduce nefericire, despărțire, neîmplinire sau chiar moarte.

Argumentele de mai sus sunt întărite de explicațiile părintelui Nicolae Necula, fost profesor de liturgică în cadrul Facultății de Teologie din București. Concepția la care se face referire vine în contradicție cu spiritul de comuniune specific învățăturii și practicii creștine:

„Învăţătura de credinţă creştină, având în centru iubirea, nu acceptă niciodată tendinţa şi gândul de separare, ruptură şi, cu atât mal mult, de ură sau teamă de celălalt. Ne temem şi ne ferim numai de cel rău, nu de întâlnirea cu semenii. Întâlnirea cu semenii şi convorbirea cu ei, ca şi îmbrăţişarea, ca semn al iubirii, sunt semnele adevăratei vieţuiri creştine.

De aceea, dorinţa de ocolire, de a nu întâlni pe cealaltă mireasă, nu se justifică în niciun fel. Cred că, dimpotrivă, miresele ar trebui să se îmbrățișeze în ziua nunţii lor, a cărei bucurie nu trebuie umbrită de teama sau mai ales sentimentul înstrăinării sau al urii.”

Prin urmare tradiția la care ne referim, ca multe obiceiuri și superstiții legate de momentul căsătoriei sunt fără temei. În plus, compromit precizia învăţăturilor și a doctrinei bisericii ortodoxe legate de această Sfântă Taină. „Biserica este un loc de unire și unitate creştină, iar nu unul de ruptură şi dezbinare”, adaugă părintele Necula.

Pregătire mireasă în ziua nunții
Pregătire mireasă în ziua nunții

Motive întemeiate pentru a vă abate de la alte supersiții

Ziua de 13 a fiecărei luni

Ar trebui evitată în măsura în care este o dată asociată simbolic cu nenorocirea. Cu toate acestea, pentru unii oameni, numărul 13 este mai mult norocos.

Evitarea căsătoriei vinerea

Din cauza unei vorbe: „Vinerea nu te căsătorești și nu te angajezi”. Dar, ar trebui să fiți conștienți că nunțile în timpul săptămânii costă în general mai puțin decât în ​​weekend, un criteriu deloc de neglijat în decizia dumneavoastră.

Mireasa trebuie să poarte obiecte vechi, noi, împrumutate și albastre

Pentru că tradiția este cea care face ca aceste obiecte să contribuie la fericirea cuplului.

Ceva vechi: un obiect care are o legătură cu familia sa și cu viața miresei înainte de căsătorie. Ar putea fi bijuterii (verigheta părinților).

Ceva nou: acesta reflectă succesul în noua viață a cuplului, o nouă poveste de viață pe care îndrăgostiții o vor scrie împreună. În general rochia este nouă sau lenjeria intimă.

Ceva împrumutat: de la o persoană care a fost foarte fericită în căsătorie pentru ca noul cuplu să cunoască și el fericirea.

Ceva albastru: această culoare reprezintă atât fidelitatea, cât puritatea. Poate fi o jartieră sau un mic fir albastru cusut pe lenjeria miresei.

Fără perle

Nu este neobișnuit să vezi mirese purtând perle, dar acestea pot reprezenta lacrimile pe care mireasa le poate vărsa. În schimb, pietrele cu strălucirea lor aduc noroc prin puritate și transparență.

Mirele nu trebuie să vadă mireasa înainte de ceremonie

Această tradiție foarte, foarte veche datează de pe vremea când s-au încheiat pactele între cele două familii. Astfel mirele nu avea voie să vadă mireasa înainte de ceremonie, crezându-se că s-ar răzgândi în ultimul moment.

Cravata mirelui trebuie să fie dreaptă

Dacă este răsucită, se spune că va fi un soț infidel. O credință născută din anecdote. Un bărbat care a îndrăznit să fie cu o altă femeie chiar înainte de căsătorie nu avea cravata dreaptă la ceremonie.

Locul miresei

Cu ocazia ceremoniei, mireasa trebuie să fie în mod normal în dreapta mirelui și asta pe tot parcursul zilei, dar ea va sta în stânga lui. Această tradiție foarte veche se întoarce pe vremea când mirele își răpea viitoarea soție. Într-adevăr, trebuia să-și poată păstra mâna dreaptă liberă pentru a putea încrucișa săbiile cu bărbații din familia miresei sau cu alți pretendenți.

Lacrimi în ziua nunții

Se crede că este de bun augur ca mireasa să plângă în ziua nunții, deoarece simbolizează că și-a pierdut toate lacrimile și nu va trebui să le mai verse la nuntă.

Aruncatul apei de orez

Acest lucru se face din ce în ce mai puțin, dar aruncarea orezului la sfârșitul ceremoniei se presupune că le aduce fericire și mai ales fertilitate viitorilor soți.

Păianjen pe rochia miresei

Găsirea unei creaturi cu opt picioare pe rochia superbă de mireasă poate părea un coșmar în ziua nunții. Tradiția engleză, de exemplu, spune că găsirea unui păianjen în rochia de mireasă este un semn bun.

Trecutul peste prag al miresei

Există două explicații pentru această tradiție a mirelui care își poartă mireasa atunci când trec prin ușa casei lor pentru prima dată ca soț și soție. Primul vorbește despre protejarea miresei de spiritele rele care ar trebui să aștepte în prag.

A doua explicație se referă la epoca romană. Se credea că dacă mireasa se împiedică la intrarea pentru prima dată în casă, ar fi un semn de ghinion și le-ar pune în pericol căsătoria. Astfel, purtarea miresei peste prag ar alunga nenorocirea.

Recomandarea finală este să nu fiți superstițioși, că aduce ghinion.

Ileana Mlădinoiu