Home » Când, unde, cum » De ce să nu accesezi link-uri primite prin sms. Avertismentul Poliției Române

De ce să nu accesezi link-uri primite prin sms. Avertismentul Poliției Române

Violeta Badea / 28.05.2021, 13:51
De ce să nu accesezi link-uri primite prin sms. Avertismentul Poliției Române

De ce să nu accesezi link-uri primite prin sms. O nouă metodă de înselătorie prin SMS se răspândește în România. Oamenii sunt îndemânați să acceseze un link fals, ce poate infecta telefonul celui care îl deschide. În acest material veți afla ce avertisment a lansat Poliția Română.

De ce să nu accesezi link-uri primite prin sms

O nouă metodă de înșelăciune face victime în țara noastră. Oamenii primesc pe telefonul mobil un mesaj tip SMS prin care sunt informați că pachetul este pe drum şi sunt puşi să urmărească un link, bineînțeles unul fals. Cei care dau click riscă să îşi infecteze telefonul cu malware.

Tot mai multe persoane s-au plâns că au primit astfel de mesaje, iar Poliţia Română a lansat un avertisment pentru conştientizarea tuturor cetățenilor. Autoritățile au transmis o avertizare către persoanele care primesc astfel de SMS-uri pentru a urmări coletele aflate în tranzit de pe diverse numere de telefon.

Cei care au dat click au spus că se deschide un site fals, al unui operator internațional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicații. În urma instalării acestui program, există posibilitatea ca dispozitivul să fie infectat cu malware. Acesta cuprinde o gamă largă de programe maliţioase: troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial nedorit (PUP).

Avertismentul Poliției Române

În urma numeroaselor sesizări primite de la oameni, Poliția Română a transmis un avertisment pentru toți cetățenii români. Iată ce au spus autoritățile.

„Nu accesați link-uri primite prin SMS, din surse necunoscute! Mai multe persoane au primit mesaje SMS, de pe diverse numere de telefon (naționale sau internaționale), cu textul „Pachetul dvs. este în drum, urmăriți-l aici”, urmat de un link. Accesând link-ul se deschide un site fals, al unui operator internațional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicații. În urma instalării aplicației, există posibilitatea ca telefonul să fie infectat cu malware”, este semnalul transmis de Poliția Română.

Cum arata SMS-ul respectiv
Cum arata SMS-ul respectiv

Ce este malware-ul

Un malware este un program conceput cu intenții rele, mai exact înseamnă că cineva vrea să ne fure, distrugă sau corupă datele personale stocate pe dispozitivele noastre. Pentru a te feri de orice risc, fii mereu atent deoarece dezvoltatorii acestor programe devin tot mai inventivi și e din ce în ce mai greu să îi deosebești. Astfel, un singur click greșit îți poate infecta calculatorul sau telefonul și iti poate pune în pericol datele personale.

Iată cum poți să te aperi de acești răufăcători:

– Cea mai sigură metodă este aceea de a instala un antivirus;

– Folosește o parolă cât mai complexă. De asemenea, nu îți seta aceeași parolă pentru toate conturile;

– Nu îi oferi oricui informații confidențiale la telefon sau prin email. De exemplu, vei primi mesaje de resetare parolă doar daca ai solicitat tu acest lucru. Daca nu ai cerut resetarea parolei și primești un email de acest gen, este mai bine să nu îi dai atenție;

– Nu accesa ferestrele pop-up care îți solicită să descarci programe;

– Navighează cu atenție (răufăcătorii pot lansa diferite anunțuri, știri senzaționale sau filme. Nu da click pe orice, informează-te din surse sigure);

– Păstrează întotdeauna un back-up, deoarece există situații în care unele softuri malware pun stăpânire pe calculatorul tău și ți se cere o sumă de bani pentru a avea din nou acces la sistem.