Home » Când, unde, cum » De ce sunt atrași țânțarii de lumină. Teoria care explică tot

De ce sunt atrași țânțarii de lumină. Teoria care explică tot

Alexandru Cazacu / 11.04.2022, 16:15
De ce sunt atrași țânțarii de lumină. Teoria care explică tot

Este cunoscut faptul că multe specii de insecte sunt atrase de lumina, de unde și utilizarea unor dispozitive cu lumină pentru eliminarea lor. Printre aceste insecte se numără și țânțarii care, după cum bine știm, apar tot timpul acolo unde este noaptea este lumină, indiferent dacă este vorba despre un bec sau de flăcările unui foc de tabără. Dar de ce sunt atrași țânțarii de lumină? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuare.

De ce sunt atrași țânțarii de lumină

Țânțarii se hrănesc cu sângele oamenilor și al altor animale, așa că dețin abilități uimitoare de a ne găsi. Ei folosesc o mare varietate de simțuri pentru a face acest lucru și pot capta căldura corpului și chiar mirosul transpirației umane. Țânțarii ne pot localiza, de asemenea, și după dioxidul de carbon pe care îl emitem de fiecare dată când expirăm.

Totuși, aceste enervante insecte par să fie de-a dreptul hipnotizate de lumină. Conform cercetătorilor, asta se întâmplă din cauza fenomenului numit „fototaxie”. De obicei, insectele care sunt atrase de lumină sunt considerate pozitiv fototaxice, iar cele care evită lumina (gândacii, de exemplu) sunt negativ fototaxice.

În cazul țânțarilor, lumina acționează ca un ghid de navigație

Oamenii de știință sunt de părere că insectele din prima categorie sunt atrase de lumină pentru că aceasta este un fel de ghid de navigație. Așa se face că, pentru a se ghida, ele se folosesc de lumina Lunii și a Soarelui. Cu toate acestea, cele două corpuri cerești sunt foarte îndepărtate, iar țânțarii se pot deplasa fără ca lumina să interfereze cu simțurile lor.

În schimb, lumina artificială strălucitoare îi încurcă, așa că, în încercarea lor de a-și ajusta unghiul pentru a vedea corespunzător, enervantele insecte se îndreaptă spre ea. Acesta ar fi motivul pentru care țânțarii sunt atrași de lumină, spun oamenii de știință.

În concluzie, din cauza faptului că lumina becurilor radiază în toate direcțiile, aceste mici zburătoare nu își pot menține poziția într-un unghi constant. Tocmai de aceea țânțarii ajung să se învârtă confuzi în jurul unei surse de lumină.

De ce sunt atrași țânțarii de lumină
De ce sunt atrași țânțarii de lumină. Teoria oamenilor de știință explică totul

Alte teorii cu privire la atracția insectelor zburătoare de lumină

În lumea științifică, teoria prezentată mai sus este cea mai acceptată. Însă, unii cercetători susțin că țânțarii sunt atrași de lumina artificială deoarece o pot confunda cu florile. Iar asta se întâmplă pentru că unele plante reflectă lumina ultravioletă.

Mai exact, pornind de la această teorie, întrucât lumina artificială poate emite o anumită cantitate de ultraviolete, putem spune că unele insecte zburătoare o confundă cu o floare, crezând că este vorba despre o sursă de hrană.

De asemenea, conform unei alte teorii, țânțarii sunt atrași de lumină deoarece consideră că aceasta este o posibilă cale de scăpare din fața unui potențial pericol. Dacă stăm bine și ne gândit, asta poate explica de ce țânțarii zboară direct spre sursele de lumină artificială, intrând adesea în coliziune cu acestea.

Așadar, cam acestea ar principalele cauze pentru care țânțarii sunt atrași de lumină.