Home » Când, unde, cum » De la ce provine numele lunii în care te-ai născut. Semnificația nebănuită

De la ce provine numele lunii în care te-ai născut. Semnificația nebănuită

Alexandru Cazacu / 08.05.2022, 10:27
De la ce provine numele lunii în care te-ai născut. Semnificația nebănuită

Calendarele pe care le utilizăm în zilele noastre existau chiar și în urmă cu mii de ani, chiar încă de pe vremea Imperiului Roman. Totuși, de-a lungul veacurilor, unele lucruri s-au schimbat, varianta modernă a calendarului fiind una mai simplă. Află în continuare, de la ce provine numele lunii în care te-ai născut.

De unde provine numele lunii în care te-ai născut

După cum spuneam calendarele pe care le folosim astăzi erau folosite și de romani. Chiar și după decăderea Imperiului, calendarul a fost utilizat pe fostele sale teritorii la începutul Evului Mediu. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, calendarul a suferit unele modificări, iar în varianta modernă este mult mai simplu decât cel pe care îl foloseau romanii. Haideți să vedem cum și-au primit lunile anului denumirile.

Luna Ianuarie

Prima lună din calendarul imperial roman a fost denumită după zeul Ianus, divinitate foarte importantă pentru vechii romani. Acesta era reprezentat, de obicei, cu două fețe (una care privea înainte, iar cealaltă înapoi), fiind considerat zeul începutului. Totodată, romanii credeau că Ianus este zeul porților și al ușilor, reprezentând tranziția din anul trecut în cel ce urma, potrivit Vintage News.

Februarie

A doua lună și-a primit denumirea de la „Februa”, sărbătoare romană a purificării. Romanii credeau că sărbătoarea alungă duhurile rele din Roma, așa se facă că pe data de 15 a lunii februarie aveau lor mai multe ritualuri în capitala Imperiului Roman. În ziua respectivă, bărbații tineri alergau goi pe străzile orașului, ritual care avea ca scop alungarea spiritelor și chiar și ajutarea femeilor să rămână însărcinate sau să nască, scria autorul roman Plutarch. Sărbătoarea mai era cunoscută și sub denumirea de „Lupercalia”.

Martie

După cum ne puteam aștepta, luna Martie a fost denumită după Marte, zeul războiului la romani. În această lună, oștile romane începeau pregătirile pentru campaniile militare viitoare. De fapt, inițial, calendarul roman începea cu luna martie și avea doar 10 luni. Însă, pentru a preveni  confuzia dintre date s-au mai adăugat două luni, și anume ianuarie și februarie.

Aprilie

Luna Aprilie își are denumirea de la „Aprilis”, a patra lună din calendarul roman. Nu se știu foarte multe lucruri cu privire la originea denumirii acesteia, însă o teorie sugerează că „Aprilis” provine din cuvântul de origine latină „aperire”, care înseamnă „a deschide”.

De la ce provine numele lunii în care te-ai născut
De la ce provine numele lunii în care te-ai născut

Mai

După cum bine știm, în luna mai încep să se coacă roadele pământului, așa că denumirea acesteia provine de la Maia, zeița greacă a pământului .

Iunie

Iunie este asociată cu Iuno, soția zeului Jupiter, care era celebrată în luna ce îi poartă numele. Ea era zeița căsătoriei, iar pentru romani sfârșitul lunii iunie era o perioadă nefavorabilă pentru nunți.

Iulie

Luna iulie este denumită după Iulius Caesar. În caz că nu știați, reformele sale au influențat calendarul roman, iar astfel una dintre luni a fost denumită în onoarea sa. Inițial, această lună era denumită  Quintilis, însă după moartea lui Caesar, în 44 î.Hr., a fost redenumită în onoarea acestuia.

August

Octavian, succesorul lui Iulius Caesar nu și-a dorit să fie mai prejos decât tată său adoptiv, așa că o lună din calendar a fost denumită după el. Octavian a fost primul împărat roman care și-a schimbat numele în Augustus.

Lunile septembrie – decembrie

Lunile de după august au o etimologie mai puțin interesantă, având în vedere că au fost denumite numeric, după sistemul de datare inițial, care avea zece luni.