Home » Când, unde, cum » Destinul crunt al fiicei lui Stalin. L-a numit pe dictatorul sovietic „un monstru moral şi spiritual”. Ce s-a ales de ea

Destinul crunt al fiicei lui Stalin. L-a numit pe dictatorul sovietic „un monstru moral şi spiritual”. Ce s-a ales de ea

Manolică Anca / 17.06.2021, 12:38
Destinul crunt al fiicei lui Stalin. L-a numit pe dictatorul sovietic „un monstru moral şi spiritual”. Ce s-a ales de ea

Destinul crunt al fiicei lui Stalin. Svetlana Alliluyeva, născută la 28 februarie 1926, în Moscova, este cu siguranță una dintre cele mai controversate figuri ale perioadei staliniste. Cunoscută și ca Lana Peters, ea a fost cel mai mic copil și singura fiică a dictatorului. Ce s-a ales de ea.

Destinul crunt al fiicei lui Stalin

Predestinată unui vieți aparte, Svetlana Allilueva a venit pe lume pe 28 februarie 1926. La fel ca mulți dintre copiii demnitarilor sovietici de rang, aceasta a fost crescută de o doică și își vedea părinții foarte rar. Mai târziu, avea să recunoască faptul că nu a reuşit niciodată să iasă din umbra tatălui său.

Mama ei, Nadejda Allilueva, cea de-a doua soție a lui Stalin, a murit la 9 noiembrie 1932, când Svetlana avea numai șase ani. Oficial, aceasta a murit de peritonită, cauza adevărată, suicidul cu revolverul lui Stalin sau chiar asasinare, nu a fost niciodată stabilită cu certitudine.

Fratele ei, Jacob, și-a dat ultima suflate într-un lagăr nazist de concentrare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce tatăl său refuzase să îl schimbe cu un general german pe care îl avea în custodie. Celălalt frate, Vasili, a murit la 40 de ani, din cauza dependeţei de alcool. Svetlana a fost singurul copil al lui Stalin care a reuşit să îşi depăşească condiţia.

„Când mama ne-a părăsit, tata a rămas complet singur. Şi cred că ceea ce a urmat, la sfârşitul anilor ’30 şi după război, în anii ’40, a fost nimic altceva decât rezultatul acelei singurătăţi ale lui. Nimeni nu i se mai putea împotrivi”, a spus aceasta despre asprimea tatălui său, Iosif Stalin.

Iosif Stalin și fiica sa, Svetlana Allilueva
Iosif Stalin și fiica sa, Svetlana Allilueva

A fost căsătorită de trei ori şi a avut tot atâţia copii

La vârsta de 16 ani, Svetlana avea să se îndrăgostească de producătorul de film Alexei Kapler, cu 24 de ani mai mare, de origini evreiești. Stalin s-a opus vehement idilei, motiv pentru care l-a trimis pe iubitul fetei în Vorkuta, un oraș minier din apropierea cercului polar. Ulterior, Svetlana s-a îndrăgostit de un coleg, Grigori Morozov, care era, de asemenea evreu.

În cele din urma, Stalin a acceptat căsătoria dintre cei doi, dar nu s-a întâlnit niciodată cu ginerele său. În 1945, venea pe lume primul fiu, Iosif, însă cuplul avea să se departă la scurt timp. Al doilea soț al Svetlanei a fost un apropiat al lui Stalin, Iuri Jdanov. Cei doi s-au căsătorit în 1949, însă, un an mai târziu, după nașterea fiicei lor, Ecaterina, cei doi au divorțat.

După moartea tatălui ei în 1953, Svetlana a adoptat numele de fată al mamei sale și s-a angajat ca profesoară și traducătoare în Moscova. În 1963, avea să îl întâlnească pe l-a întâlnit pe Brajesh Singh, un indian comunist care venise în vizită în capitala sovietică. Cu toate că au fost momente în care s-a referit la Brajesh ca la soţul ei, Lanei nu i-a fost permis niciodată să se căsătorească cu el.

India, portița de scăpare spre o altă lume

Brajesh a murit în 1966, iar Svetlana a primit permisiunea de a merge în India, pentru a-i duce familiei urna cu cenușa lui. Sătulă de mediul în care a fost crescută şi a constrângerilor de care a avut parte, Allilueva a stat în India timp de două luni.

La întoarcere, în loc să revină în Rusia, ea s-a dus la ambasada Statelor Unite şi a cerut azil. Cererea i-a fost aprobată și pentru a feri India de eventualele reacții sovietice neplăcute, Svetlana a fost scoasă imediat din țară și dusă în Elveția, de unde, după șase săptămâni, a plecat în SUA. Şi-a ars paşaportul și s-a lepădat de comunism şi de tatăl ei, pe care l-a numit „un monstru moral şi spiritual”.

La sosirea în SUA, în aprilie 1967, Svetlana Allilueva a denunțat, într-o conferință de presă, atât regimul tatălui său, cât și cel al noilor lideri sovietici. Prima ei autobiografie, Twenty Letters to a Friend, a fost publicată în 1967, a fost un adevărat best seller, însă a stârnit opoziția în Uniunea Sovietică.

Svetlana Allilueva
Svetlana Allilueva

Destinul crunt al fiicei lui Stalin. Și-a schimbat numele în Lana Peters

În anul 1970, acesta s-a măritat cu arhitectul William Wesley Peters, în SUA, ocazie cu care și-a schimbat numele în Lana Peters. Cei doi soţi s-au stabilit în Wisconsin şi au avut o fiică, pe Olga, înainte de a divorţa în 1973.

În 1982, Lana s-a mutat cu fiica sa în Cambridge, Anglia, iar în 1984 s-a reîntors în Uniunea Sovietică, unde li s-a acordat cetățenia sovietică. Însă, avea să plece din nou după ce s-a certat cu rudele ei. Într-un interviu acordat în 1990, Peters a recunoscut că nu avea bani, la acea vreme, şi că trăia cu fiica sa într-o casă închiriată.

Singura fiică a dictatorului sovietic Iosif Stalin a murit în 2012, în Statele Unite, la vârsta de 85 de ani, din cauza cancerului. Svetlana Alliluyeva, cunoscută ca Lana Peters, a scris patru cărţi, dintre care două autobiografii de mare succes.