Home » Când, unde, cum » Documentul care schimbă tot. Cine a descoperit de fapt America. Știa de existența continentului cu 150 de ani înaintea lui Columb

Documentul care schimbă tot. Cine a descoperit de fapt America. Știa de existența continentului cu 150 de ani înaintea lui Columb

Cojocaru Cristian / 21.10.2021, 14:22
Documentul care schimbă tot. Cine a descoperit de fapt America. Știa de existența continentului cu 150 de ani înaintea lui Columb

Istoria ne-a învățat că cel care a descoperit America este Cristofor Columb. Cu toate astea, de-a lungul timpului au ieșit la iveală informații care vin să contrazică acest lucru.  Dovadă în acest sens este și un document, scăpat în spațiul virtual, din care reiese că altcineva știa de existența acestui continent cu 150 de ani înaintea lui Columb.

Cine a descoperit America

În secolul al XVIII-lea, unele dintre cele mai importante și frumoase nave care au navigat vreodată pe mări au fost construite în șantierele navale ale orașului Genova. În secolul al XIX-lea, portul a fost unul dintre cele mai importante puncte de transbordare pentru comerțul mondial. În 1451 s-a născut aici un copil pe nume Cristofor Colomb care în 1492 a navigat peste Atlantic spre un vest necunoscut și un continent care mai târziu s-ar numi America.

Faptul că a făcut exact asta ar putea avea mai mult de-a face cu orașul său natal decât oricine bănuia anterior. Navigatorii de acolo au povestit cu 150 de ani mai devreme despre o țară dincolo de ocean. Totuși, unul care a scris-o și a cărui operă este redescoperită abia acum, a fost fratele său milanez Galvaneus Fiamma. ”Cronica Universalis” este opera principală a omului evlavios și datează din anul 1345. Acolo poți citi ceva despre ”terra que dicitur Marckalada” –  o țară numită Marckalada.

În 2013 a apărut prima publicație despre descoperirea operei lui Fiamma. Cu toate acestea, doar savantul literar Paolo Chiesa de la Universitatea din Milano a recunoscut această poziție din punctul de vedere al importanței sale și a continuat cercetările. Studiul său a fost publicat în Journal of the Society for the History of Discoveries.

Pentru faptul că mențiunea Marckalada nu este despre fantezie pură, așa cum apare și în ”literatura de non-ficțiune” din acea vreme, vorbesc o serie întreagă de dovezi circumstanțiale. Pe de o parte, Fiamma descrie o mulțime de lucruri adevărate stării posibilei cunoașteri a timpului și fără exagerări. De exemplu, el relatează  despre Groenlanda, locuitorii săi și modul lor de viață. Acest lucru în sine este suficient de remarcabi, iar această țară exista cu adevărat.

descoperit america
Galvaneus Fiamma scria despre America in ”Cronica Universalis” cu 150 de ani inaintea lui Cristofor Columb

Regiunea Marckalada despre care a scris Fiamma

Numele ”Marckalada”, care amintește oarecum de ”Markland”, este de asemenea semnificativ. Este una dintre zonele nord-americane – probabil Peninsula Labrador – care, conform ”Grænlendinga Saga” a lui Leif Eriksson, a fost descoperită în jurul anului 1000. Cu toate acestea, înainte de Fiamma, nu existau mențiuni cunoscute despre această regiune.

Comparativ cu descrierea Groenlandei, totuși ceea ce raportează Fiamma despre Marckalada este mult mai puțin realist. ”Giganții” ar fi trăit acolo în clădiri din pietre atât de mari încât numai uriașii le-ar putea mișca.

Fiamma menționează, de asemenea, surse pentru descrierile sale, și anume ”navigatori, care navighează frecvent pe mările Danemarcei și Norvegiei”. Probabil că i-a întâlnit și i-a pus la întrebări în portul din Genova. În orice caz, scrie Chiesa, el nu și-ar fi putut finaliza doctoratul în altă parte decât acolo.

Nimeni nu știe dacă tânărul Cristofor Colomb a auzit astfel de povești de la marinari din Genova sau știa poate chiar opera lui Fiamma sau ceva similar care a fost de atunci distrus sau încă nu redescoperit. Împotriva acestui fapt este ideea potrivit căreia Columb a dorit să găsească o cale maritimă către Asia de Est și nu un continent nou.

Chiar dacă nu se aștepta să ajungă chiar în nordul Labradorului, considerațiile că ar putea întâlni terenuri noi și prin urmare, posibilitate a de a se alimenta cu provizii, trebuie să fi jucat un rol important. Motivul pentru care niciun navigator nu ar fi îndrăznit să călătorească spre vest în acel moment, nu ar fi fost teama unui accident naval.

Era pur și simplu faptul că în acel moment, nicio navă nu era capabilă să mențină un echipaj în viață pe distanța calculată până în Japonia, adică cea de-a doua bucată de teritoriu cunsocută. Columb a fost curajos, suficient de nebun să îndrăznească și chiar a reușit să fie sponsorizat de curtea spaniolă. Acum, au ajuns ca rezultatele călătoriei genoveze să fie cunoscute în toată lumea, iar unul dintre ele este reprezentant de globalizare.