Home » Știri » Cine a fost Marco Polo. Motivul pentru care a intrat în istorie

Cine a fost Marco Polo. Motivul pentru care a intrat în istorie

Cojocaru Cristian / 15.09.2021, 17:26
Cine a fost Marco Polo. Motivul pentru care a intrat în istorie

Marco Polo este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din istorie. Negustor și aventurier venețian, acesta a călătorit din Europa în Asia, iar cu ajutorul cărții sale ”Il Milione” cunoscută sub numele de ”Călătoriile lui Marco Polo” a reușit să rămână un clasic al literaturii de călătorie.

Călătoriile lui Marco Polo care l-au făcut celebru

Marco Polo s-a născut în Veneția în anul 1254 și a murit în anul 1324.  Calea lui Polo a fost pavată de eforturile de pionierat ale strămoșilor săi, în special tatăl său, Niccolò și unchiul său, Maffeo. Familia făcuse tranzacții cu Orientul Mijlociu de mult timp, dobândind bogăție și prestigiu considerabile. Deși este incert dacă polonezii ar fi fost ai nobilimii, problema a avut o importanță redusă în Veneția, un oraș cu tradiții republicane și mercantile.

Familia acestuia și-a lichitat proprietățile și au investit capitalul în bijuterii, pornind spre râul Volga. Atunci când evenimentele politice au împiedicat întoarcerea lor la Veneția, aceștia au călătorit spre est, spre Bukhara și și-au încheiat călătoria în anul 1265. Se știe puțin despre primii ani ai lui Marco, cu excepția faptului că probabil a crescut la Veneția.

Avea 15 sau 16 ani când tatăl și unchiul său s-au întors să-l întâlnească și au aflat că papa, Clement al IV-lea, a murit recent. Niccolò și Maffeo au rămas la Veneția anticipând alegerea unui nou papa, dar în 1271, după doi ani de așteptare, au plecat cu Marco la curtea mongolă. Din Acre, călătorii au plecat spre Ayas, iar în prima parte a anului 1272, au trecut probabil prin Erzurum, în ceea ce este acum estul Turciei, și Tabrīz, în ceea ce este acum nordul Iranului, traversând ulterior deșerturi inospitaliere pline de bandiți înainte de a ajunge la Hormuz în Golful Persic.

Acolo, aceștia au decis să nu riște o trecere maritimă către India și dincolo de ea, ci să meargă pe uscat către capitala mongolă. Apoi au călătorit prin deșerturi aride spre regiunea Khorasan în ceea ce este acum estul Iranului. Întorcându-se treptat spre nord-est, au ajuns pe ținuturi mai primitoare; Badakhshān, în Afganistan, în special, a mulțumit călătorilor.

Marco sugerează că au rămas acolo un an; reținut, probabil, de o boală (posibil de malarie) vindecată de climatul benign al districtului. De asemenea, se crede că Marco a vizitat teritorii din sud în această perioadă. Cu toate acestea, este dificil să se stabilească ce districte a traversat și pe care ar fi putut să le descrie din informațiile colectate pe drum.

marco polo
Marco Polo ajungea in China la doar 20 de ani

Marco Polo ajunge în China la vârsta de 20 ani

Marco Polo a ajuns în locuri precum Cathay (acum China de Nord) și Mangi (acum China de Sud).  Din păcate, deoarece cartea lui Marco ”Il milione” este doar întâmplător o biografie și autobiografie, este extrem de dificil să se afle unde s-au dus aceștia și ce au făcut în toți acești ani. Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că mulți străini lucrau la stat, deoarece conducătorii mongoli nu aveau încredere în supușii lor chinezi; deci ar fi fost firesc ca familia Polo să se încadreze cel mai onorabil și cu succes în această societate.

Marco avea aproximativ 20 de ani când a ajuns la Cathay. Deși știa puțin sau deloc chineza, vorbea unele dintre multele limbi folosite atunci în Asia de Est – cel mai probabil turca vorbită printre mongoli, persana, uigur și poate mongola. El a fost remarcat foarte favorabil de Kublai, care s-a bucurat foarte mult când a auzit de țări ciudate și l-a trimis în repetate rânduri în misiuni de cercetare a faptelor în părți îndepărtate ale imperiului.

O astfel de călătorie l-a dus pe Polo în Yunnan, în sud-vestul Chinei și poate până în Tagaung, în Myanmar. Cu altă ocazie a vizitat sud-estul Chinei, descriind mai târziu cu entuziasm orașul „Quinsay” (acum Hangzhou) și regiunile populate recent cucerite de mongoli. În afară de misiunile pe care le-a întreprins pentru împărat, Polo ar fi putut deține și alte responsabilități administrative, inclusiv inspecția taxelor vamale și a veniturilor colectate din comerțul cu sare și alte mărfuri.

Conform unor versiuni ale ”Il milione”, el a guvernat orașul Yangzhou timp de trei ani, cândva între 1282 și 1287, dar această afirmație pare greu de crezut și se bazează în întregime pe interpretarea unui cuvânt. Există, totuși, suficiente dovezi care să arate că Polo se considera un fiu adoptiv al noii sale țări.

Călătorul se întoarce în Veneția

Cândva în jurul anului 1292, o prințesă mongolă urma să fie trimisă în Persia pentru a deveni consortul lui Arghun Khan, iar cei din familia lui Marco Polo s-au oferit să o însoțească. Bineînțeles, de asemenea și-au dorit să-și revadă Veneția nativă și familiile lor. Prințesa, cu aproximativ 600 de curteni și marinari,  s-au îmbarcat pe 14 nave, care au părăsit portul Quanzhou și au navigat spre sud.

După mai multe opriri, familia Polo a plecat în cele din urmă spre Europa.  La scurt timp după întoarcerea sa la Veneția, Polo a fost luat prizonier al genovezilor, mari rivali ai venețienilor pe mare în timpul unei lupte sau bătălii în Mediterana. Apoi a fost închis la Genova, unde a avut o întâlnire plăcută cu un prizonier din Pisa, Rustichello, un scriitor de romanțe destul de cunoscut și un specialist în cavalerie și tradițiile sale, pe atunci un subiect la modă.

Poate că Polo a intenționat să scrie despre cei 25 de ani petrecuți în Asia, dar, probabil, nu s-a simțit suficient de confortabil nici în venețiană, nici în franco-italiană. Cu toate acestea, îl avea pe Rustichello la îndemână, iar călătorul a început să-și dicteze povestea. Limba folosită a fost franco-italiană, o ciudată limbă compozită la modă în secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Polo a fost în curând eliberat și s-a întors la Veneția, iar cartea sa a ajuns una dintre cele mai cunoscute opere literare.