Home » Când, unde, cum » „Eu mă repet” sau „eu repet”? Cum se folosește corect

„Eu mă repet” sau „eu repet”? Cum se folosește corect

Manolică Anca / 22.04.2022, 15:49
„Eu mă repet” sau „eu repet”? Cum se folosește corect

Gramatica limbii române poate să ne creeze uneori dificultăți în exprimare. De multe ori preferăm să reformulăm o frază, folosind alte expresii sau verbe pentru a nu ne face de râs în timpul unei conversații. Atât în limbajul oral cât și în cel scris se pot strecura uneori greșeli gramaticale, iar unul dintre exemple este folosirea construcției „eu mă repet” în loc de „eu repet”.

De ce este greșită construcția „eu mă repet”

Limba română este una complexă și de multe ori se întâmplă să auzim persoane care fac greșeli de exprimare. De atât de multe ori încât anumite cuvinte sau expresii folosite greșit, în limbajul comun, au ajuns să se creadă că sunt corecte.

Indiferent cu cine purtăm o conversație, cu toții ar trebui să vorbim corect gramatical. Dacă unele greșeli pot fi admise din grabă sau pur și simplu din neatenție, folosindu-le în mod frecvent poate deveni o reală problemă.

Unul dintre obstacolele des întâlnite în limba română este folosirea verbului „a repeta”. Auzim frecvent „Mă repet. Te repeţi.” Foarte mulți oameni folosesc în mod eronat această formulare când vor să spună din nou ceva. Varianta corectă este „eu repet”.

Când se acceptă forma reflexivă a acestui verb

Cu toate acestea, există anumite situații când se acceptă forma reflexivă a acestui verb. Însă, ele sunt despre situaţii diferite pe care nu ai cum să le confunzi, potrivit Antena 3. Iată un exemplu:

  • „Moda se repetă” „Istoria se repetă”- adică revin în prezent anumite tendințe/evenimente din trecut.
  • „Se repetă ceva în sala de festivități” – adică protagoniștii unui spectacol fac ultimele pregătiri.

Eu mă risc, însă, nu e corect. A risca nu e ca a se gândi, a se îndoi, a se bucura. Nici „Eu mă repet” nu este corect, corect este Eu repet.

Așează sau așază? Care este varianta corectă

Această întrebare cu siguranță se regăsește printre curiozitățile multor persoane. Dacă este să ne luăm după limbajul de zi cu zi, am putea oarecum să fim induși în eroare. De regulă, forma frecvent utilizată a acestui verb este așează. O auzim des în discuții, dar o găsim și în comentariile lăsate pe rețelele de socializare din spațiul online.

Ne întâlnim atât de des cu ea, încât ni se pare firesc ca aceasta să fie de fapt cea corectă. Dar dacă facem o simplă verificare și aruncăm o privire asupra regulilor gramaticii limbii române, vom observa faptul că în acest caz varianta corectă este așază.

Există o explicație simplă și o regulă de bază care te va ajuta pe viitor să faci diferența și în cazul altor verbe care se regăsesc în această situație. Ei bine, verbul la infinitiv este a așeza. În această situație, conjugarea lui se face la modul indicativ, timpul prezent.

Există o regulă a gramaticii limbii române care spune că dacă în interiorul rădăcinii (radicalului) unui verb întâlnim ș sau j, atunci terminația verbului va cuprinde a și nu ea. Astfel, ținând cont de rădăcina verbului a așeza, vom adăuga la terminație a.

Conjugarea se face astfel pentru modul indicativ, timpul prezent: eu așez, tu așezi, el (ea), așază, noi așezăm, voi așezați, ei(ele) așază. Prin urmare, la persoana a III, atât forma de singular, cât și cea de plural, este așază.