Home » Când, unde, cum » Fabrica de diamante construită de Nicolae Ceaușescu, în București. Cea mai amplă misiune de spionaj românesc

Fabrica de diamante construită de Nicolae Ceaușescu, în București. Cea mai amplă misiune de spionaj românesc

Voicu Costin / 22.03.2022, 15:22

România a fost un etalon mondial când vine vorba de exporturile realizate în vremea comunismului. Țara noastră exporta orice, pentru că și producea orice era nevoie. Se importa foarte puțin și se exporta foarte mult. După Revoluție, a început privatizarea odată cu schimbarea modului de guvernare politic. În acest caz se află și fabrica de diamante din București. Ce s-a întâmplat cu singura fabrică de diamante din Europa de Sud-Est?

România a avut fabrică de diamante

Până la mijlocul anilor ‘2000 singură fabrică de diamante sintetice din Europa de Sud-Est a existat pe teritoriul României. A fost înființată în 1974, de Nicolae Ceaușescu. Pentru a obține tehnologia necesară, au fost trimişi spioni extrem de bine pregătiți în fiecare dintre cele trei țări în care se produceau pietre prețioase: SUA, Suedia și Uniunea Sovietică.

Construită pe bulevardul Timișoara din București, fabrică a fost denumită „RAMI Dacia”. Numele vine de la „Regia Autonomă a Ministerului de Interne”. La fel ca în majoritatea țărilor, producția de diamante sintetice a plecat dintr-o necesitate industrială. Canalul Dunăre-Marea Neagră, Metroul din București, șantierele de construcții de locuințe și mai târziu, Casa Poporului, aveau nevoie de cele mai performante utilaje pentru tăierea materialelor dure.

Ion Pacepa scrie în cartea sa ”Orizonturi roșii”, publică în 1987, la 10 ani după fuga sa din România:

„În 1975, Ceauşescu mi-a ordonat să obţin tehnologia şi echipamentul pentru producerea diamantelor sintetice, iar după doi ani i-am prezentat mostre de diamante, obţinute experimental într-o instalaţie-pilot. Încântat, Ceauşescu mi-a ordonat să construiesc o fabrică pentru a produce în secret diamante sintetice în România.”

Fabrica nu producea diamante doar pentru bijuterii și export ci le foloseau și pentru forare după petrol și gaze naturale. Cum importurile erau drastic controlate, soluția era ca aceste scule diamantate să fie produse în țară. Spcialistii din România au primit ordinul de a pune la punct o fabrică de diamante sintetice. Astfel, România nu mai era legată de exporturi și de controlul mărfii.

RAMI Dacia, un colos în Europa

După revoluție, RAMI Dacia cuprindea fabrica de diamante, întreprinderea de comerț exterior a Ministerului de Interne, un restaurant, iar pe parcurs a mai primit și o fabrică de confecții care înainte de 1989 aparținuse SRI. Treptat, compania a rămas numai cu producția de diamante sintetice. În jurul fabricii circulă zvonuri despre felul în care regimul comunist vindea pietre prețioase contrafăcute pe piețele occidentale sau despre puritatea diamantelor fabricate la Rami Dacia.

Calitate deosebită a produselor

În scurt timp, România a devenit al treilea producător de diamante sintetice din lume, din punct de vedere al calității acestora și al patrulea din punct de vedere al cantității produse. Ulterior și în alte țări din fostul bloc sovietic a fost demarată producția de diamante sintetice, însă în niciuna dintre ele nu s-a obținut calitatea pietrelor obținută la fabrica RAMI Dacia.

Apogeul uzinei a fost atins la jumătatea anilor 1980, când se produceau 20 de milioane de carate pe an, la o valoare nominală de 12 dolari/carat. Astfel, se obțineau 240 de milioane de dolari numai din exporturile oficiale.

Chiar și în aceste condiții, spre finalul regimului comunist, Ceaușescu a renunțat să mai investească în ”Copilul Securității”, așa cum era denumit proiectul, fiind mai degrabă ocupat să achite datoria externă a României.

Privatizarea fabricii de diamante anunţa sfârşitul acesteia

Societatea a fost subordonată Ministerului de Interne până în anul 2005, când a fost preluată de AVAS. În decembrie 2006, compania RAMI Dacia a fost privatizată, Asociația Salariaților preluând pachetul de 100% din acțiuni de la AVAS. Tranzacția s-a ridicat la 8,4 milioane de euro

În 2004, producția de diamante a fabricii scăzuse la puțin peste 6 milioane de carate de diamant sintetic, iar în 2005 ajunsese la 2,7 milioane de carate. La nivelul anului 2006, circa 70% din cifra de afaceri a companiei era reprezentată de producția de diamante, iar restul de fabricarea de produse abrazive.

Parc de distracţii construit în locul fabricii

În 2011 pe locul fostei fabrici a fost inaugurat un parc de distracții, Terra Park, după o investiție de aproximativ 5 milioane de euro. Ulterior s-a constatat că parcul nu reprezenta un punct de atracție pentru bucureșteni, numărul de vizitatori fiind cu 70% mai mic decât cel preconizat în studiul de fezabilitate. În 2014 a fost închis, iar activele au fost scoase la vânzare.