Home » Life & Style » Care este diferența dintre diamant și briliant. Cele două cuvinte nu sunt sinonime

Care este diferența dintre diamant și briliant. Cele două cuvinte nu sunt sinonime

Voicu Costin / 12.01.2022, 15:56
Care este diferența dintre diamant și briliant. Cele două cuvinte nu sunt sinonime

Pietrele prețioase au uimit mereu orice privitor prin coloritul lor și forma sa. Orice femeie își dorește ca măcar o dată în viață să poată purta o bijuterie cu diamant. Asociate cu diferite metale prețioase sub formă de pandantiv sau faptul că erau brodate pe o coroana a unui rege, diamantele atrag prin strălucirea lor. Poate ați auzit și de termenul briliant. Cele două cuvinte nu sunt sinonime, însă ce reprezintă un briliant?

Ce este un diamant?

Pietrele prețioase au atras mereu privirile pasionaților de bijuterii și nu numai. Muzee au fost deschise în întreaga lume pentru a bucura ochii privitorilor, iar cele mai superbe exponate au fost expuse în multe țări ale lumii, mai ales în cele în care se găsesc mine de diamante.

Diamantul este o formă solidă a elementului carbon, cu atomii săi dispuși într-o structură cristalină numită diamant cubic. Diamantul are cea mai mare duritate și conductivitate termică dintre orice material natural, proprietăți care sunt utilizate în aplicații industriale majore, cum ar fi sculele de tăiere și lustruire.

Deoarece aranjamentul atomilor din diamant este extrem de rigid, puține tipuri de impurități îl pot contamina (două excepții sunt borul și azotul ). Un număr mic de defecte sau impurități colorează albastru diamant (bor), galben (azot), maro (defecte), verde (expunerea la radiații), violet, roz, portocaliu sau roșu. Diamantul are, de asemenea, un indice de refracție foarte mare și o dispersie optică relativ mare.

Majoritatea diamantelor naturale au o vârstă cuprinsă între 1 miliard și 3,5 miliarde de ani. Majoritatea s-au format la adâncimi cuprinse între 150 și 250 de kilometri. Diamantele sintetice pot fi cultivate din carbon de înaltă puritate la presiuni și temperaturi ridicate sau din gaze de hidrocarburi prin depunere chimică în vapori.

Diamantele naturale, sintetice și de imitație se disting cel mai frecvent folosind tehnici optice sau măsurători de conductivitate termică.

Care este diferența dintre diamant și briliant?

De multe ori am auzit cei doi termeni folosiți în același context și nu știam ce înseamnă, sau dacă aceste cuvinte sunt sinonime. Diamantul și briliantul nu sunt sinonime ci este o diferență între cele două pietre prețioase.

Diamantul este numele generic al mineralului, al rocii neșlefuite și netăiate, în timp ce briliantul reprezintă formă finală a unui diamant tăiat și șlefuit de către un specialist. Conform specialiștilor, diamantul este piatra prețioasă în sine, în timp ce briliantul este, de fapt, un diamant tăiat în 57 de fațete.

Cine a inventat briliantul?

Tăietura în formă de briliant a fost inventată de Marcel Tolkowsky în anul 1919. Această are 58 de faţete. Astfel, piatra prețioasă se taie în două piramide de bază pe care se sprijină 33 de tăieturi pe coroana diamantului (în partea de sus) şi 25 pe pavilion (în jumătatea inferioară a diamantului, de sub centură). El a scris și o carte, intitulată „Designul diamantului”, pentru toți ce vor să cunoască toate tipurile de diamante. Un diamant poate fi un briliant dacă are tăietură de briliant.

Care este cel mai mare diamant din lume?

În anul 2015 în Botswana a fost descoperit cel mai mare diamant brut din lume. Lesedi La Rona, așa cum a fost denumită piatra, a fost achiziționată de bijutierul britanic Laurence Graff pentru suma de 53 de milioane de dolari. Bijutierul s-a luptat timp de un an de zile pentru a reuși să obțină nestemata. Piatra se află în forma brută și are 1.109 de carate.