Home » Life & Style » 5 muzee de bijuterii din lume. Ce comori impresionante ascund. FOTO

5 muzee de bijuterii din lume. Ce comori impresionante ascund. FOTO

Toader Mihai / 09.01.2022, 17:08

De-a lungul secolelor, colectate de peste mări, prin jafuri și prin navigație, prin moștenire și prin donații, bijuteriile au fost cele mai mari povestitoare din toate timpurile. Știm că fiecare bijuterie are o poveste de spus și cel mai bine se spune prin intermediul unei expoziții de anvergură. Așezate acum în vitrine de sticlă, bine amortizate pe catifea de lux, aceste piese au fost martore ale istoriei de nenumărate ori. Iată cele mai impresionante muzee de bijuterii din lume.

Cele mai mari și mai frumoase muzee de bijuterii din lume

Unele muzee și expoziții de bijuterii din lume expun diamante brute și pietre prețioase pentru a arăta transformarea prin care trec de la extragerea lor din pământ până când încununează capul unui rege sau gâtul unei femei. În rândurile de mai jos se află o listă de muzee de bijuterii din lume care expun colecții de bijuterii aparținând fie unei persoane, fie unei organizații, fie unui stat sau unei monarhii.

1. Muzeul Victoria și Albert, Londra

Muzeul Victoria și Albert, Londra
Muzeul Victoria și Albert, Londra

Casa Coroanei Imperiale de Stat și numărul unu pe lista noastră este renumitul muzeu V&A, de renume mondial. Este cel mai mare muzeu din lume care prezintă modele decorative și artă, cu cea mai elaborată colecție de bijuterii, de peste 6000 de obiecte. Datele de proveniență se întind de la Egiptul antic î.Hr. până la bijuteriile moderne conceptualizate de designeri de bijuterii renumiți din secolul XXI.

Reprezentând din punct de vedere cultural Europa, America de Nord, Africa de Nord, Asia, acest impresionant muzeu găzduiește o gamă largă de textile, rochii, feronerie, mobilier, ceramică, picturi, sculpturi, argintărie împreună cu alte bijuterii.

Ceea ce diferențiază acest muzeu sunt piesele istorice unice, cum ar fi brățările Mariei Antoaneta, colierul de smarald Beauharnais din vremea lui Napoleon, ornamentul de rochie cu diamante creat special pentru Ecaterina cea Mare a Rusiei și multe altele, care sunt aproape un motiv de invidie pentru celelalte muzee.

Bijuterie de la Muzeul Victoria și Albert, Londra
Bijuterie de la Muzeul Victoria și Albert, Londra

La același etaj, se regăsesc, de asemenea, piese eterice lucrate de designeri prestigioși din orașele cosmopolite New York, Londra și Sankt Petersburg. Două diademe cu diamante încrustate de Cartier, brățări cu perle de Boucheron, un foarte rar Plique-à-jour emailat, o brățară Chaumet din aur cu un miez de rubine și diamante și o tabacheră emailată cu un diamant cu monograma casei țarului Nicolae al II-lea.

2. Muzee de bijuterii din lume. Muzeul Național de Bijuterii, Teheran

Cu cea mai mare colecție de bijuterii expuse deținute de „stat” din lume, Muzeul Național de Bijuterii este situat în interiorul băncii centrale a Iranului, pe bulevardul Ferdowsi. Aici se regăsește o colecție impresionantă de coroane, diademe, tronuri, săbii și scuturi înfrumusețate cu pietre prețioase, bijuterii și podoabe prețioase lucrate cu o îndemânare și măiestrie extreme.

Muzee de bijuterii din lume. Muzeul Național de Bijuterii, Teheran
Muzee de bijuterii din lume. Muzeul Național de Bijuterii, Teheran

Muzeul se axează în principal pe povestea tezaurului național iranian din secolul al XVI-lea până în anii 1950. Monarhia iraniană din secolul al XVI-lea a colecționat obiectele, iar acestea au fost apoi, în 1937, transferate în proprietatea statului, pentru a avea grijă de ele.

Sunt expuse bijuterii regale iraniene din dinastiile Safavidă, Afsharidă, Ghajaridă și Pahlavidă, cum ar fi Naderi Paisley, coroana reginei Farah Pahlavi, coroana Kiyani, patul Păun, cunoscut și sub numele de patul solar numit Ghajarid, globul cu pietre prețioase, diamantul Darya-ye-Noor (marea de lumină) și patul Naderi.

3. Trezoreria Imperială, Viena

Trezoreria Imperială, Viena
Trezoreria Imperială, Viena

Trezoreria Imperială are o colecție solidă de bijuterii și obiecte de design compilate de-a lungul a mii de ani de istorie europeană, situată în inima Palatului Hofburg. Cele mai prețioase obiecte ale galeriei cuprind cele mai mari smaralde din lume: Orb, Sceptrul Austriei, Coroana Imperială, Coroana Imperială a Sfântului Imperiu Roman, Regalii Imperiale ale împăraților și regilor Sfântului Imperiu Roman și multe altele.

Trezoreria Imperială este împărțită în două secțiuni de colecții: colecția seculară și colecția ecleziastică. Colecția seculară cuprinde numeroase artefacte imperiale ale Casei de Habsburg, inclusiv pietre prețioase, bijuterii care, din cauza dimensiunilor mari, nu puteau încăpea în coroanele regale.

Bijuterie de la Trezoreria Imperială, Viena
Bijuterie de la Trezoreria Imperială

La fel ca în cazul tezaurului secular, puterea politică și raza de acțiune geografică a proprietarilor este atestată de această colecție. Colecția ecleziastică conține comori religioase, precum relicve și obiecte care au fost deținute anterior de sfinți.

4. Muzee de bijuterii din lume. Arsenalul Kremlinului, Moscova

Înființată în 1808, Armeria Kremlinului este cel mai vechi muzeu din Moscova. Conceput inițial ca arsenal regal în 1508, a fost transformat ulterior într-un muzeu care găzduiește o colecție vastă de bijuterii și pietre prețioase, împreună cu pepite naturale unice și nemanipulate, cunoscute sub numele de Fondul de diamante.

Coroana imperială a Rusiei, diamantul Orlov, care are 189,62 carate și cântărește 37,924 g, tronul de fildeș al lui Ivan, o colecție de 10 ouă Faberge și multe alte astfel de obiecte prețioase pot fi văzute în expoziție. Această armurărie păstrează, de asemenea, vechiul regalia de stat, veșminte regale ceremoniale, rochii de încoronare, arme și armuri ceremoniale, argintărie artistică vest-europeană, harnașamente ceremoniale pentru cai și o colecție mare de obiecte de aur și argintărie realizate de meșteri ruși.

Coroana imperială a Rusiei
Coroana imperială a Rusiei

Unicitatea acestui muzeu își are originea în valoarea culturală a exponatelor și în modul în care au fost procurate obiectele – acestea au fost realizate în cea mai mare parte în atelierele Kremlinului (de unde și numele), iar altele au fost acceptate ca daruri ale ambasadorilor.

5. Lumile de cristal Swarovski, Wattens, Austria

Intrarea în muzeu
Intrarea în muzeu

Printre atracțiile faimoase din Austria se numără muzeul Swarovski Crystal World, mai bine cunoscut sub numele de Swarovski Kristallwelten, înființat în 1995, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a producătorilor de cristale – Swarovski. Construit ca răspuns la interesul tot mai mare pentru Swarovski și întinzându-se pe o suprafață de 7,5 hectare, această lume a fanteziei a fost construită pentru a crea o experiență completă a cristalului și a oferit o fascinație minunată pentru peste 14 milioane de vizitatori.

Ceea ce diferențiază acest muzeu este sârguința camerelor proiectate, care prezintă cristale impresionante ale companiei, alături de diverse atracții și, în plus, o cascadă maiestuoasă la intrare. Cristalele sunt expuse în așa fel încât să nu fie doar materie primă, ci și o sursă de inspirație pentru fiecare privitor și cunoscător de artă.

Muzeul de cristale Swarovski, Wattens
Muzeul de cristale Swarovski, Wattens

Principiul care stă la baza muzeelor de bijuterii este modul în care toate acestea au expus și interpretat bijuteriile în felul lor unic, transformând o piesă de patrimoniu și un artefact într-o întreagă experiență și într-un ansamblu de colecție universală de cunoștințe din toate timpurile, oferind o mărturie elocventă a istoriei diverse care se întinde pe parcursul a zeci de ani și secole.