Home » Life & Style » Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a. Ce secrete ascund bijuteriile Suveranei

Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a. Ce secrete ascund bijuteriile Suveranei

Toader Mihai / 22.02.2021, 09:00
Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a. Ce secrete ascund bijuteriile Suveranei

Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Suverana are o colecție impresionantă de broșe, unele dintre ele vechi de zeci de ani, primite drept moștenire, cu pietre prețioase, pe care le folosește în scopuri precise. Iată ce secrete ascund acestea.

Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a

La fie apariție a sa, Regina Elisabeta are grijă să își accesorizeze la ținută una din broșele din zecile de broșe pe care le are. Multe dintre frumoasele piesele prețioase au fost moștenite din generație în generație în familia, fiecare având câte o poveste de spus. Prin fiecare broșă purtată, Regina dorește să transmită un mesaj lumii întregi.

Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a. Un prim exemplu este broșa coșului de flori, Flower Basket Brooch, pe care aceasta a primit-o la nașterea prințului Charles, în anul 1948, de la părinții ei. Ea a purtat-o ​​câteva săptămâni mai târziu, la primele fotografii oficiale. A purtat-o din nou în 2013, la botezul strănepotului ei Prințul George. De acel Crăciun, la discursul anual, ea a avut în spatele său imagini înrămate de la botezul lui George și cu tatăl ei, regele George al VI-lea.

 

O altă broșă cu o semnificație aparte este Chrysanthemum Brooch, o broșă care simbolizează o crizantemă, împodobită cu safire și diamante. Regina a purtat-o în luna lor de miere din 1947, atunci când au sărbătorit 60-a aniversare a nunții lor și, ulterior, la cea mai recentă aniversare a nunții lor, în noiembrie 2020.

Broșe în amintirea a tot ceea ce a iubit și a pierdut

Regina Elisabeta poartă broșe petru a își aminti de tot ceea ce a iubit și a pierdut, iar un astfel de exemplu este broșa Centenarului Rose, The Centenary Rose Brooch. Aceasta prezintă un trandafir pictat manual, trandafirul Queen Elizabeth Grandiflora, crescut pentru a marca încoronarea reginei, înconjurat de 100 de diamante. A fost comandată de regină, în anul 2000, cu scopul de a marca împlinirea a 100 de ani a iubitei sale mame și a fost purtată la discursul de Crăciun în 2002, la doar câteva luni după moartea mamei sale.

O altă broșă împortantă pentru Regină, pe care o poartă în memoria mamei sale, este Broșa Courtauld Thomson Scallop-Shell, aceasta fiind preferata Reginei Mame. Reprezintă o scoică plină de diamante, cu o perlă rotundă și a fost purtată de Regină în februarie 2009, atunci când a dezvăluit o statuie a mamei sale situată într-un Mall.

Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a
Povestea celebrelor broșe ale Reginei Elisabeta a II-a

Pe lângă faptul că poartă aceste broșe atunci când dorește să comemoreze un eveniment important din viața sa, regina le folosește și ca gest diplomatic, în călătoriile sale în străinătate. Sfatul vestimentar i-a fost transmis și lui Kate Middleton, care a împrumutat broșa Queen’s Diamond Maple Leaf în timpul primului său turneu în țară, în 2011 și din nou în 2016.

Obiectul blestemat purtat de Regina Marii Britanii

În colecția de bijuterii a Coroanei Britanice stă unul dintre cele mai mari diamante din lume. Numit „Koh-i-Noor”, ce înseamnă „Muntele de lumină”, se crede că uriașul diamant își are originile în India. De-a lungul istoriei sale ce se întinde pe câteva sute e ani, a aparținut multor conducători hinduși, mughali, turci, afgani, sikh și, în cele din urmă, britanici. Chiar și în prezent, este în centrul unui scandal diplomatic, pierderea sa fiind considerată un simbol al subjugării Indiei puterii britanice.

Obiectul blestemat purtat de Regina Marii Britanii
Obiectul blestemat purtat de Regina Marii Britaniiasun

Puțini știu, însă, că Koh-i-Noor ar fi blestemat. Diamantul, ce acum împodobește coroana Reginei Elisabeta a II-a, a adus suferință, sărăcie, moarte și război bărbaților cărora le-a aparținut. Legenda blestemului Koh-i-Noor se crede că începe undeva în secolul al XIV-lea, după ce ar fi fost descoperit în minele Golcondei, în India. A fost, secole bune, un simbol al puterii, fiind montat în turbanul conducătorilor dinastiei Malwa. Se spune că primul proprietar al diamantului a fost Mahabharata, din Karna, erou în istoria indienilor. Tocmai de aceea se crede că, în momentul în care Koh-i-Noor ajunge în mâini străine, va urma un război cumplit.