Home » Când, unde, cum » Fântâna secretă de la Sucidava. Cum se ajunge, de ce este bine să bei apă de aici și de ce este considerat un monument unic

Fântâna secretă de la Sucidava. Cum se ajunge, de ce este bine să bei apă de aici și de ce este considerat un monument unic

Manolică Anca / 29.10.2021, 16:43

România este o țară plină de locuri superbe care ar trebui descoperite mult mai multă lume. Printre acestea se numără și fântâna secretă de la Sucidava, un loc de poveste, o capodoperă inginerească, menită să aprovizioneze cu apă așezarea în timpul asediilor cetății romane Sucidava. Unde se află acest loc de poveste și de ce este considerat un unic în Europa.

Cetatea Sucidava, un loc încărcat de istorie

Pe terasa superioară a Dunării, la numai cinci kilometri de localitatea Corabia, din județul Olt, pot fi observate încă zidurile de apărare cu turnuri complet dezvelite ale cetății romane Sucidava. O cameră termală, o bazilică paleocreștină și o„fântână secretă”, unică în Europa, care aproviziona cu apă așezarea în timpul asediilor, toate ne poartă în epocile mult îndepărtate ale civilizației.

Localitatea Corabia este așezată pe un tărâm ce a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri. Primele popoare au fost primitivii din Epoca de Piatră (populaţia neolitică) urmați de daci, popor format din triburi diverse, eterogene. Unul dintre aceste triburi, numit „sucii”, este și cel are a ridicat una dintre davele (cetăţile) lor: Sucidava.

Ruinele cetății Sucidava
Ruinele cetății Sucidava

Cetatea se spune că datează de circa 1800 de ani, având are o puternică încărcătură istorică. Vechea așezare a sucilor, care a fost apoi cucerită de romani, ocupă circa două hectare. Din păcate, astăzi mai pot fi observate doar zidurile dar, cu toate acestea, poate fi considerat cel mai bine conservat așezământ din Oltenia.

În acest loc ar fi trăit 3.000 de oameni, iar din cercetările arheologice a reieșit faptul că ei se foloseau de un hypocaust. Concret, acesta este un sistem special de încălzire, despre care se crede că a precedat tehnologiilor existente astăzi. În vremurile de demult, se considera că acest așezământ era sub protecția zeiței Nemesis, ea fiind responsabilă cu echilibrul din univers.

Fântâna secretă de la Sucidava, unică în Europa

Ținând cont de faptul că astăzi nu mai pot fi văzute prea multe lucruri din ceea ce era odată cetatea Sucidava, atracția principală este fântâna secretă. Aceasta a fost descoperită foarte târziu, în anul 1958, dintr-o pură întâmplare. Mai mulți oameni se aflau la furat de cărămizi, când au dat peste această fântână. Aceasta asigura cu apă vechea așezare, atunci când aveau loc bătălii.

Cetatea Sucidava a fost inclusă pe „lista albă” în patrimoniul mondial UNESCO, lucru care înseamnă mult pentru această așezare. Nu degeaba, pentru că fântâna s ecretă de la Sucidava este un monument cu totul unic pentru arhitectura romano-bizantină. Un aspect cu totul și cu totul special la această sursă de apă este modul în care a fost proiectată. Săpăturile au fost realizate în plan înclinat și nu pe vertical așa cum am face astăzi.

Fântâna secretă de la Sucidava
Fântâna secretă de la Sucidava

De ce este bine să bei apă din fântâna secretă de la Sucidava

Situată la 18 metri adâncime, fântâna este aprovizionată cu apa unui izvor care se află la 14 metri în exteriorul zidurilor cetății. Imediat ce ajungi în fântână, se simte de parcă ai fi ajuns într-o altă lume, una plină de istorie și legende. Tavanul de lângă izvor are formă piramidală, aspect despre care se considera că îi conferă apei o puritate aparte.

Unele legende spun că fântâna este aducătoare de noroc și aree puteri nemărginite, mai ales asupra celor îndrăgostiți. Astfel, se spune că aceste ape reușesc să îi aducă înapoi împreună pe cei ce s-au despărțit și să le ofere un parcurs mult mai armonios împreună. Pentru aceasta, o mulțime de tineri din zonă și nu numai vin frecvent la fântâna secretă de la Sucidava pentru a bea din apa „iubirii” și pentru a își pune câte o dorință.