Home » Când, unde, cum » Femeia care a refuzat să se mărite cu violatorul ei, încălcând o veche tradiție din Italia. Ce s-a ales de ea

Femeia care a refuzat să se mărite cu violatorul ei, încălcând o veche tradiție din Italia. Ce s-a ales de ea

Manolică Anca / 21.04.2022, 15:25
Femeia care a refuzat să se mărite cu violatorul ei, încălcând o veche tradiție din Italia. Ce s-a ales de ea

În 1966, Italia a fost zguduită de eforturile curajoase ale unei femei de a contesta modul în care erau tratate victimele violului în această țară. Franca Viola a devenit prima femeie italiană care a refuzat o „căsătorie de reabilitare” („matrimonio riparatore”, în italiană) cu agresorul ei după ce a fost răpită și violată. Ea a fost una dintre primele femei italiene violate care a refuzat în mod public să se căsătorească cu violatorul ei.

Femeia care a refuzat să se mărite cu violatorul ei și a încălcat o tradiție străveche

Italia a fost una dintre țările cu cea mai mare rată de răpire a mireselor, mai ales pentru că legea o permitea. Victimele erau obligate să își accepte soarta și să se căsătorească cu violatorii lor sau să se confrunte cu respingerea și rușinea din partea societății. Cu alte cuvinte, atunci când o fată era violată, ea devenea aproape ca un paria și era considerată nemăritată, cu excepția cazului în care violatorul ei o răscumpăra printr-o căsătorie reabilitantă.

Acesta a fost motivul pentru care povestea lui Franca Viola a zguduit națiunea în anii 1960. Povestea unei tinere curajoase de 17 ani care a respins normele societății sale și s-a încăpățânat să se opună unei tradiții teribil de sexiste.

Povestea ei

Franca Viola s-a născut la 9 ianuarie 1948, în Alcamo, Sicilia, în familia fermierului Bernardo Viola și a soției acestuia, Vita Ferra. Fiind fiica cea mai mare, Franca s-a logodit la vârsta de 15 ani cu un bărbat de 23 de ani pe nume Filippo Melodia, cu care se întâlnea de aproximativ șase luni. Filippo era nepotul unui mafiot notoriu pe nume Vincenzo Rimi.

Acesta a intrat curând în necazuri cu poliția, fiind arestat pentru furt, ceea ce l-a descurajat pe tatăl Franca să își lase fiica să se căsătorească cu el, astfel că nunta a fost anulată. La scurt timp după ce a fost eliberat, Filippo s-a mutat în Germania, dar s-a întors în 1965, după ce a aflat că Franca s-a logodit cu un alt bărbat. El a început să o urmărească și să o hărțuiască pe Franca și pe familia ei, amenințând că va avea de-a face cu el dacă aceasta refuză să-l primească înapoi.

Apoi, pe 26 decembrie 1965, în timp ce tatăl Francăi era plecat, Filippo și 12 bărbați înarmați au intrat în casa acesteia, au bătut-o pe mama ei și au răpit-o pe Franca, în vârstă de 17 ani. Aceasta a fost ținută în casa de la fermă a fratelui lui Filippo pentru aproximativ opt zile. În tot acest timp, ea a fost violată constant.

Agresorul îi repeta mereu că niciun alt bărbat nu va mai dori să se căsătorească cu ea acum că a fost violată. Și, din moment ce legea le permitea violatorilor să se căsătorească cu victimele lor, ea nu avea altă soluție decât să se mărite cu el. Nu știa că avea să aibă parte de șocul vieții lui.

Franca Viola, o tânără extrem de curajoasă
Franca Viola, o tânără extrem de curajoasă

Pe 31 decembrie 1965, Filippo l-a contactat pe Bernardo, tatăl fetei, cerându-i ceva numit Piacata (împăcare pentru o fugă) pentru a se putea căsători cu ea. Bernardo s-a prefăcut că este de acord cu propunerea de căsătorie doar pentru ca fiica sa să fie eliberată, în timp ce el aranja cu poliția să urmărească și să prindă răpitorii. Cu șapte zile înainte de a împlini 18 ani (2 ianuarie 1966), Franca a fost eliberată, iar răpitorii ei arestați.

Întrebată fiind de tatăl ei ce își dorește cu adevărat, aceasta a spus clar că nu își vrea să se mărite cu Filippo, iar bărbatul a asigurat-o că va lupta alături de ea.

Franca Viola, o tânără extrem de curajoasă

Începând cu anii 1960, refuzul unei căsătorii de reabilitare era un act împotriva normelor sociale tradiționale din societatea siciliană. Până în 1981, Codul penal italian, la articolul 544, prevedea că un violator care se căsătorește cu victima sa va fi achitat de crima sa. Așadar, refuzul Francăi urma să o transforme într-o Donna Svergognata (o femeie dezonorată). De fapt, orice femeie care își pierdea virginitatea în afara căsătoriei era considerată o Donna Svergognata.

Ca urmare a acestui fapt, Franca și familia ei au trebuit să sufere o serie de persecuții și respingeri din partea oamenilor, până în punctul în care presa italiană și chiar Parlamentul s-au implicat în acest caz. Cu toate acestea, Franca a fost hotărâtă. Ea a insistat să lupte împotriva tradiției siciliene crude, vechi de secole, de a se căsători cu violatorul tău.

Și a învins!

În timpul procesului, avocatul lui Filippo a susținut că Franca nu a fost răpită și abuzată sexual, ci că a fost de acord cu o Fuitina (termenul sicilian pentru o fugă de acasă). La finalul procesului, Filippo a fost găsit vinovat și condamnat la 10 ani de închisoare cu domiciliu obligatoriu în Modena, în timp ce complicii săi au primit sentințe relativ blânde.

Pe de altă parte, Franca s-a căsătorit în decembrie 1968, la vârsta de 21 de ani, cu un prieten din copilărie pe nume Giuseppe Ruisi, un contabil care a jurat să o protejeze împotriva oricui. El a mers chiar mai departe și a obținut un permis de port-armă după căsătoria lor. În 1976, Filippo Melodia a fost eliberat din închisoare, dar a fost ucis doi ani mai târziu într-o execuție în stil mafiot.

Din 2021, Franca Viola locuiește în Alcamo împreună cu soțul ei, Giuseppe Ruisi, și cei trei copii ai lor. Curajoasa femeie va fi recunoscută întotdeauna ca fiind prima italiancă ce a luptat împotriva tradiției răpirii miresei în Italia.