Home » Când, unde, cum » Gramatică: totodată sau tot o dată? Cum se folosesc corect aceste expresii

Gramatică: totodată sau tot o dată? Cum se folosesc corect aceste expresii

Cojocaru Cristian / 22.02.2022, 10:10
Gramatică: totodată sau tot o dată? Cum se folosesc corect aceste expresii

Limba română nu este deloc una ușoară, însă cu toate acestea, este recomandat să cunoști limba maternă cât mai bine. Ne confruntăm de multe ori cu situații precum totodată sau tot o dată, în care nu putem distinge care se potrivește mai bine contextului. Află când să le utilizezi și ce face diferența.

Când să folosești totodată sau tot o dată

Atât „totodată” cât și „tot o dată” sunt omofone, ceea ce înseamnă că sunt pronunțate în același fel, însă ceea ce diferă este faptul că se scriu altfel și totodată au o valoare morfologică diferită. Varianta scrisă în trei cuvinte, „tot o dată” reprezintă o structură care este alcătuită din adverbul „tot” și numeralul „o dată”.

Un exemplu în acest sens poate fi considerat: „Tot o dată au fost și ei la mare”, ceea ce înseamnă că au fost o singură dată și nu de mai multe ori. În momentul în care se scrie într-un singur cuvânt, „totodată” are valoare de adverb, ceea ce înseamnă că are sensul de același timp, simultan, concomitent. Exemplu: A fost surprins și, totodată, mulțumit de hotărârea pe care ați luat-o.

În același fel poate fi vorba și despre „tot una” sau „totuna”. Acestea vor diferi în funcție de context, astfel că „tot una” reprezintă o structură alcătuită din adverb și numeral. Exemplu: Și eu am văzut, ca și tine, tot una. În acest exemplu, textul face referire la o singură carte în raft. De asemenea, în cazul unei locuțiuni adverbiale, poate fi reprezentată prin propoziția: Mergi pe drumul acesta și ține-o tot una.

Atunci când este utilizat într-un singur cuvânt, „totuna” are sensul de „la fel”. Exemplu: Mi-e totuna ce hotărăști!”. În cazul expresiei „tot una și una”, aceasta are sensul de frumos, desosebit. Exemplu: Exponatele de la Salonul Invențiilor erau tot una și una”.

totodată
Cand scriem legat cuvantul „totodată”

Odată sau o dată

Alte cuvinte care creează confuzie pentru mulți români sunt reprezentate de „odată” și „o dată”. Așadar, vom putea utiliza „odată” într-un singur cuvânt atunci când acest cuvânt are funcție de adverb și exprimă un moment în timp care nu este dedterminat, unul oarecare. Acest cuvânt poate fi înlocuit cu sinonimele: cândva, odinioară, într-una din zile, imediat, brusc.

Acest adverb poate fi identificat utilizând întrebările „când?”, „cum?”. De cealaltă parte, putem scrie „o dată” în două cazuri. În primul caz poate fi vorba atunci când are rol de substantiv și are înțelesul de zi. Exemplu: O dată importantă este 1 iunie”. În cel de-al doilea caz, acesta are rol de numeral adverbial al cărui șir poate fi continuat. Exemplu: O dată nu a fost suficient și nici de două ori.

În cazul primului, acesta este utilizat în situații precum: A fost odată un moș și o babă. Ce frumos era odată. Vei fi și tu odată un băiat mare. Strigăm amândoi odată. În cel de-al doilea caz, el mai poate fi utilizat în exemple precum: Mai mergem o dată și atât. Mai citesc lecția o dată, după care ies afară. Strigăm amândoi o dată – ceea ce reprezintă că o singură dată.