Home » Când, unde, cum » În ce zile din săptămână nu e bine să speli, conform superstițiilor din popor. Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții

În ce zile din săptămână nu e bine să speli, conform superstițiilor din popor. Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții

Ileana Mladinoiu / 11.07.2022, 10:00
În ce zile din săptămână nu e bine să speli, conform superstițiilor din popor. Cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții

Dintotdeauna orice gospodină a fost preocupată de spălarea rufelor atunci când a considerat că este necesar să o facă. S-a gândit la produsele de spălat, la modalitate (de mână sau cu ajutorul mașinii de spălat), dar mai puțin la zilele în care poate avea loc procesul de spălare.

În ce zile din săptămână nu e bine să speli, conform superstițiilor din popor

Deși pare un proces simplu, se întâmplă ca gospodinele să greșească de multe ori în legătură cu detergentul sau balsamul ales, temperatura folosită în funcție de țesătura rufelor, supraîncărcarea mașinii de spălat etc. Și, cel mai adesea, se întreabă când e bine și când nu e bine să spele. Folosind repere religioase, încercăm să prezentăm câteva superstiții din popor, obiceiuri și tradiții dintre cele mai cunoscute, în ceea ce privește zilele din săptămână când nu ar fi bine să speli.

Vinerea e bine să se spele rufe?

În cadrul unei emisiuni televizate, bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, potrivit tradiției românești că vinerea nu se spală pentru că e un fel de sărbătoare, de pregătire pentru weekend, explică:

„Orice zi are vibrația ei și informația ei. Ziua de Vineri ține de Parascheva și de Sfânta Vineri. Povestea mama noastră când eram noi foarte mici și își construise casa. A lucrat și sâmbăta și duminică, nu ținea sarbatorile, avea patru fete. A spus ca a visat-o pe Sfânta Vineri care era plină de vopsea, de var și a întrebat-o de ce era așa. Sfânta Vineri i-a zis că lumea nu o sărbătorește”.

Superstiții legate de spălatul rufelor

Nu e bine să băgăm haine în mașina de spălat seara atunci când suntem în post, pentru că putem avea parte de sărbători triste și că ne va urma ghinionul tot timpul din acel moment încolo.

Nu e recomandat să spălăm haine pe 1 ianuarie. Dacă facem asta vom avea parte numai de suferințe pe plan amoros. A spăla rufe în prima zi din an înseamnă a-ți spăla norocul.

Nu se spală rufe în toate zilele de sărbătoare însemnate cu roșu in calendar: Boboteaza, Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Trei Ierarhi și Învierea Domnului.

Femeile care vor spăla haine în Joia Mare le vor da mortilor în loc de pomană zoaie.

Se mai spune că e cu mare noroc să spălăm haine în primele două zile din iunie, pentru a atrage prosperitatea în viața noastră.

Dacă hainele se spală ușor cu mâna, atunci vom avea noroc. Iar dacă sunt foarte murdare și mizeria nu iese din ele, vom întâmpina dificultăți.

În caz de o femeie va refuza sa spele hainele bărbatului, acesta va fi zgârcit față de ea.

Cei/cele care spală haine seara în timpul postului își vor spăla norocul și vor atrage asupra lor toate necazurile, în special sufletești.

În ce zile din săptămână nu e bine să speli, conform superstițiilor din popor
În ce zile din săptămână nu e bine să speli, conform superstițiilor din popor

Obiceiuri la alte popoare

Suedezii nu spală cearșafurile în Săptămâna Mare și nici în primele 6 zile ale lunii august, crezând că tot ce vor cumpăra în materie de haine și accesorii nu vor dura. Grecii spun că rufele spălate în primele șase zile ale lui august se vor strica.

Indienii sunt cei care nu spală haine marțea și joia, deoarece cred că așa atrag mânia zeilor și că ceva rău se va petrece.

Dar sâmbăta se pot spăla rufele?

Un forumist al portalului doxologia.ro, întreba: „Mi-au spus diverse persoane că nu e voie să spălam rufe sâmbăta in post pentru că „dam zoaie la morți”, dar avem voie să facem orice altă muncă. Știu că se face sfânta liturghie și că ar fi bine să participam, dar dacă nu reușim e adevărat că nu avem voie să spălăm rufe sau e superstiție?”

Părintele Andrei Atudori a dat următorul răspuns:

„Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor în special în aceste sâmbete ale Postului Mare, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii”.

Într-adevăr, spune părintele, „sâmbăta este în esența sa ziua de pomenire a morților. Dar, dacă am accepta o astfel de superstiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!”

De dorit este să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci: „cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva de pomană pentru sufletele lor”, a completat părintele Andrei Atudori.

Duminica și spălatul rufelor. E voie sau nu e voie

Părintele Vasile Ioana ne lămurește că putem spăla rufe de luni până sâmbătă inclusiv, atrăgând atenția asupra sărbătorilor trecute cu roșu, când nu vom spăla.

Cât despre duminică, niciodată nu vom spăla haine în această zi. E o ziua Domnului, dedicată odihnei, relaxării. Persoanele care spală haine în această zi când lumea e la biserică vor fi pândiți numai de ghinioane și catastrofe.

În plus, Biblia consemnează: „Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. Lucrează șase zile și fă-ți în acestea toate treburile tale, iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine”.