Home » Life & Style » De ce nu este bine să mănânci urzici și oțet în Săptămâna Mare. Semnificația nebănuită pe care o au aceste alimente

De ce nu este bine să mănânci urzici și oțet în Săptămâna Mare. Semnificația nebănuită pe care o au aceste alimente

Ileana Mladinoiu / 18.04.2022, 09:26
De ce nu este bine să mănânci urzici și oțet în Săptămâna Mare. Semnificația nebănuită pe care o au aceste alimente

De azi s-a intrat în Săptămâna Patimilor, ultima săptămână ce precedă Învierea Domnului Iisus Hristos cu o importanță foarte mare pentru toți credincioșii care vor să întâmpine așa cum se cuvine Învierea. Săptămâna Patimilor semnifică o perioadă de reflecție asupra tuturor evenimentelor întâmplate înainte de moartea lui Iisus.

De ce nu este bine să mănânci urzici și oțet în Săptămâna Mare. Semnificația nebănuită pe care o au aceste alimente

Este prilej de sărbătoare și bucurie, dar gândurile noastre se îndreaptă și asupra suferinței, umilinței și morții. Se comemorează ultimele zile din viața Mântuitorului: intrarea triumfală în Ierusalim, trădarea Lui de către Iuda, Ultima Cină cu cei doisprezece apostoli, arestarea, crucificarea, moartea și îngroparea acestuia în mormânt.

Pentru că Învierea Domnului este de mare însemnătate în viața noastră, trebuie să fim foarte atenți la modul în care gândim, ne comportăm, dar și la ce mâncăm. Cine vrea ține post foarte aspru, fiindcă atunci când participăm la marea Slujbă de Înviere trebuie să fim curați sufletește, cât trupește.

De precizat că, chiar dacă ținem sau nu post, potrivit tradiției, în Vinerea Mare este interzis să consumăm urzici și să folosim oțetul. De altfel, Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor. Este ziua când Iisus Hristos moare răstignit pe cruce pentru răscumpărarea neamului de sub jugul păcatului. Din acel moment toată făptura s-a schimbat: „Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat și mulți din morminte au înviat”.

Mântuitorul a fost bătut cu urzici și a fost obligat să bea oțet înainte de a fi răstignit pe cruce
Mântuitorul a fost bătut cu urzici și a fost obligat să bea oțet înainte de a fi răstignit pe cruce

În Vinerea Neagră nu se spală, nu se coase și nu se gătește. Dar, spuneam că nu e bine să mâncăm urzici și oțet. Explicația rezidă în faptul că Mântuitorul a fost bătut cu urzici și a fost obligat să bea oțet. Unele legende vorbesc despre rănile făcute și care au fost stropite cu oțet, pentru a-i produce și mai multe usturimi. Iar atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit oțet. Astfel, a rămas obiceiul popular conform căruia cele două alimente nu se regăsesc pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post. Cu alte cuvinte, chiar dacă le sunt recunoscute valorile nutriționale, urzicile și oțetul ar trebui excluse complet chiar pe durata întregii săptămâni.

Înainte de Vinerea Mare la Denia de joi seara, numită Joia Mare, se citesc Cele 12 Evanghelii ale sfintelor si mântuitoarelor Patimi ale Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos.  Așa începe Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale Domnului-Troparul:

„Când măriții ucenici la spălarea cinei s-au luminat, atunci Iuda cel rău credincios, cu iubirea de argint bolnăvind-se, s-a întunecat, și judecătorilor celor fără de lege, pe Tine, Judecătorul cel drept, te-a dat. Vezi dar, iubitorule de avuții, pe cel ce pentru aceasta spânzurare și-a agonisit. Fugi de sufletul nesățios, cel ce a îndrăznit unele ca acestea asupra Învățătorului. Cela ce ești spre toți bun, Doamne, slavă Ție!”

Vinerea Mare se mai numește și Seacă, deoarece mulți români obișnuiesc să țină post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Credința creștină ne învață că  Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Principală ceremonie din această zi o reprezintă scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. De la străbunii noștri știm că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru punerea în mormânt.

Ileana Mlădinoiu