Home » Cum să faci orice » Șase greșeli banale pe care să le eviți când speli rufele. Îți pot distruge hainele

Șase greșeli banale pe care să le eviți când speli rufele. Îți pot distruge hainele

Alexandru Cazacu / 12.06.2021, 16:19
Șase greșeli banale pe care să le eviți când speli rufele. Îți pot distruge hainele

Cel mai probabil, tuturor ni s-a întâmplat ca atunci când scoatem hainele din mașina de spălat, acestea să nu fie curate. Ei bine, de obicei facem ce ne spun indicațiile mașinii sau ce vedem la alții, însă nu ne gândim să apelăm la un specialist. Haideți să vedem care sunt principalele greșeli pe care să le evităm când spălăm rufe și ce ar trebui să facem pentru ca hainele să iasă curate.

Greșeli pe care să le evităm când spălăm rufe. Acestea ne pot distruge hainele

Unii specialiști din Statele Unite susțin că hainele care rămân pătate sunt rezultatul unor greșeli elementare, pe care mulți dintre noi le facem. După ce au testat peste 200 de tipuri de detergenți, 50 de înălbitori și peste 1.000 de mașini de spălat,  experții americani au constatat care sunt principalele greșeli. Iată care sunt acestea:

Pata nu este curățată imediat

Potrivit specialiștilor, primul minut după ce ai vărsat pe haine diferite substanțe care ies mai greu, este foarte important pentru textile. Se pare că există unele creioane de îndepărtare a petelor, este recomandat să le folosim. Așadar, ștergem pata cu un astfel de creion și le punem apoi apă caldă. Pe de altă parte, dacă e pată de sânge, curățați cu apă rece.

Hainele sunt spălate la ”rece”

La multe dintre mașinile de spălat, cel mai economic program presupune spălarea rufelor la temperaturi mai mici. Astfel dacă spălăm hainele la temperaturi ridicate, rezultatele vor fi mult mai bune. Pe lângă faptul că vor fi mai curate, veți scăpa de mirosul neplăcut, iar la 90 de grade, ucideți și până la 85% din bacterii.

Clorul pe hainele cu elastic

Greșeli pe care să le evităm când spălăm rufe
Greșeli pe care să le evităm când spălăm rufe

Potrivit experților, înălbitorul nu trebuie utilizat la hainele care realizate din elastic. De exemplu, la boxerii sau chiloții albi, acest lucru se poate observa foarte ușor. Clorul atacă elasticul și degradează compoziția acestuia. Cu siguranță, de multe ori v-ați trezit cu șosetele albe făcute ferfeniță în locul unde era elasticul.

Greșeli pe care să le evităm când spălăm rufe – Spălatul pe culori

De asemenea, nu este recomandat să pui rufele la spălat pe criterii de culoare. Mai întâi, citește etichetele și pune-le la spălat în funcție de temperatura la care trebuie curățate, iar în acest fel, hainele vor arăta ca noi chiar și după o perioadă mai lungă de folosire, potrivit click.ro.

Nu speli hainele noi

Este cunoscut deja faptul că, substanțele chimice din hainele noi pot produce alergii sau iritații ale pielii, dacă nu sunt neutralizate prin spălare. Deși multă lume știe acest lucru, foarte mulți sărim peste această etapă și ne expunem în acest fel la iritațiile cauzate de chimicalele folosite în producția hainelor.

Nu folosim detergentul sau balsamul potrivit

De asemenea, detergentul și balsamul este foarte important. Fie că folosești detergent lichid sau solid, este recomandat să alegi unul potrivit categoriei de rufe (detergent pentru rufe albe sau detergent pentru rufe colorate). Totodată, este bine să pui mai mult detergent decât cantitatea recomandată de producător, pentru că acesta îmbâcsește hainele și va trebui să le mai clătești o dată. Se pare că un balsam foarte parfumat poate fi dăunător pentru pielea ta, din cauza conținutului ridicat de substanțe volatile, care usucă și irită pielea.