Home » Când, unde, cum » Istoria neștiută a cafelei. De unde provine și când a început să fie consumată pentru prima dată

Istoria neștiută a cafelei. De unde provine și când a început să fie consumată pentru prima dată

Alexandru Cazacu / 01.10.2021, 11:01
Istoria neștiută a cafelei. De unde provine și când a început să fie consumată pentru prima dată

Deși oamenii o consumă zilnic, nu mulți dintre ei știu unde își are originile cafeaua. Aceasta a fost folosită încă de acum câteva mai bine de o mie de ani, însă nu sub forma pe care o cunoaștem în zilele noastre. Astăzi, noi vă vom prezenta istoria neștiută a cafelei. Haideți să vedem de unde provine cafeaua și când a început să fie consumată pentru prima oară.

Istoria neștiută a cafelei. Unde își are originile și când a început să fie consumată pentru prima dată

Se pare că această plantă este originară din zona Etiopiei, pe continentul African. Legendele spun că strămoșii populației Oromo din această zonă au fost primii oameni care au observat efectele energizante ale cafelei. Deși nu există dovezi care să ateste utilizarea plantei în acest scop sau sub formă de băutură, se pare că aceștia foloseau cafeaua încă de acum mai bine de 1500 de ani.

Ei bine, începând din secolul al XV-lea, cafeaua preparată sub formă de băutură, din boabe prăjite, a devenit din ce în ce mai consumată în lumea arabă. Abia un secol mai târziu, cafeaua a ajuns și pe ”bătrânul continent”, însă aici a început să se răspândească doar după ce Papalitatea a acceptat-o ca băutură creștină (până la vremea respectivă, cafeaua era asociată musulmanilor).

Primele cafenele din Europa

În 1645, la Roma se deschidea prima cafenea din Europa, olandezii fiind primii importatori pe scară largă de cafea. Aceștia aduceau cafeaua din Indonezia în Europa prin Dutch East India Company. La scurt timp, cafeaua și cafenelele au devenit populare și în capitala Marii Britanii, făcând concurență chiar și ceaiului, băutura preferată de britanici. Totodată, cafenelele au ajuns să fie locul de întâlnire și de inspirație pentru mulți scriitori și compozitori ai vremii.

Ei bine, dacă în Europa cafeaua a influențat istoria într-un mod pozitiv, în alte colțuri ale lumii, aceasta este asociată cu istoria sclaviei. De exemplu, din Etiopia, plantațiile de cafea s-au întins atât în alte zone din Africa, cât și în America de Sud și Centrală, dar și în Asia de Sud-Est, locuri în care europenii aveau colonii. Evident, muncă era foarte grea pe aceste plantații de cafea, așadar era făcută de sclavi. În zilele noastre, cafeaua a devenit cu siguranță una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind produsă în peste 50 de țări.

Istoria neștiută a cafelei. De unde provine și când a început să fie consumată
Istoria neștiută a cafelei. De unde provine și când a început să fie consumată

Ziua internațională a cafelei

Ziua internațională a cafelei se sărbătorește la 1 octombrie. Aceasta este o ocazie pentru a promova și sărbători cafeaua și atrage atenția asupra exploatării responsabile a acesteia, iar evenimentele au loc acum în locuri din întreaga lume. Prima dată oficială a fost 1 octombrie 2015, când Organizația Internațională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano.

Potrivit estimărilor, în lume se consumă anual peste 400 de miliarde de cești de cafea. Totodată, se estimează că, în medie, un consumator de cafea bea aproximativ trei cești și jumătate pe zi. După cum am menționat și mai sus, peste 50 de țări din întreaga lume produc boabe de cafea.