Home » Când, unde, cum » Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Cine a fost de fapt marea lui iubire

Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Cine a fost de fapt marea lui iubire

Manolică Anca / 28.10.2021, 13:02
Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Cine a fost de fapt marea lui iubire

Copilul cel mic al soților Ceaușescu a fost mereu considerat un crai al comunismului, fapt pentru care Elena a avut grijă să îi controleze cu mare strictețe viața amoroasă. El a trebuit să se supună „epurărilor” dictate de Tovarășă și să renunțe la marea sa dragoste, să accepte o soție impusă pe linie de partid și să moară departe de cea alături de care spera să îmbătrânească. Iată cine au fost iubitele lui Nicu Ceaușescu.

Elena Ceaușescu a făcut mereu legea printre iubitele lui Nicu

Despre viața personală a lui Nicușor Ceaușescu, fiul Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu s-au scris destul de multe lucruri, mai ales despre nenumăratele amante pe care le-ar fi avut. Considerat un bărbat potent, despre acesta s-a spus că ar fi un adevărat Don Juan al anilor ’89.

Însă, istoria neoficială a amorului din acele vremuri a notat numai numele iubitelor celebre, cu care a avut relații intense, dar care au fost și strict controlate de Tovarășa Elena. Printre doamnele celebre care s-au aflat în graţiile lui Nicu s-au aflat Donca Mizil, Nadia Comăneci, Daniela Vlădescu sau Jeanina Matei, cea din urmă fiind și marea lui dragoste.

Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Donca Mizil a fost obligată de Elena Ceaușescu să facă avort

Donca Mizil a fost una dintre frumuseţile anilor ’90 şi una dintre iubitele lui Nicu Ceauşescu. Din păcate, ea a plecat cu o mare durere în suflet de pe această lume, aceea de a nu putea avea un copil cu prima ei iubire, Nicu. A fost obligată să renunțe la el, din ordinele Elenei Ceaușescu.

Donca Mizil
Donca Mizil

Într-un interviu acordat revistei Historia, acum ceva timp, Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe, George Macovescu, a povestit cum Elena a intervenit cu strictețe în relația de 10 ani dintre Nicușor și Donca, fiica ideologului partidului, Paul Niculescu-Mizil, sora lui Serghei Mizil.

„Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca, a vrut s-o ia de soție, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forțat și dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceaușescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieții lui”, a povestit aceasta.

Se pare că Elena ar fi fost îngrijorată de „ereditatea” fetei, despre care credea că era înfiată. Această îngrijorare apăruse și în privința primei soții a fratelui mai mare Valentin, Iordana Borilă. Dacă în cazul acesteia Elena Ceaușescu era rezervată din pricina originii etnice, despre Donca aceasta credea că ar fi un copil înfiat.

Jeanina Matei, o pasiune trecătoare

Serghei Mizil, fratele celei care i-a fost iubită vreme de zece ani lui Nicu, a povestit că, după dezamăgirea primei iubiri interzise, acesta devenise mai irascibil, chiar violent. Pe Jeanina Matei, una dintre cele mai frumoase cântărețe a anilot ’80, Nicu Ceaușeascu a cunoscut-o la mare. El venea să o vadă la barul Melody.

Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Jeanina Matei
Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Jeanina Matei

Povestea lor de dragoste a stârnit valuri multe de reacții și discuții. Cu toate că mezinul familiei era îndrăgostit lulea de artistă, se pare că părinții nu au fost de acord nici cu această relație. Janina a și părăsit România și s-a stabilit în Italia, renunțând la cariera artistică.

În 2013, la întoarcerea în țară, aceasta a remomorat cu nostalgie perioada în care s-a iubit cu Nicu Ceaușescu: „Au fost clipe frumoase şi ca tot ceea ce e frumos, trece. Nu se poate şti dacă am fost marea lui dragoste. Ce e în sufletul unui om nu se ştie niciodată”, a spus Jeanina Matei.

Nadia Comăneci, iubire sau prietenie?

Și în jurul relației dintre Nadia Comăneci și Nicu Ceaușescu s-au creat foarte multe discuții, subiectul depășind granițele țării. S-a vorbit despre o iubire desăvârșită. Mădălin Voicu a mărturisit că cei doi s-au cunoscut tot la mare, la o petrecere dintr-un bar. Atunci, gimnasta i-ar fi atras atenția și tânărului, pe atunci, Ion Dolănescu.

Nadia Comăneci și Nicu Ceaușescu
Nadia Comăneci și Nicu Ceaușescu

Ceea ce se știe cu certitudine este că „Prințișorul” a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca Nadiei să îi fie răsplătite performanețele sportive cu o mașină și o casă. De aici au apărut și zvonurile care spuneau că Nicușor ar fi fost gelos și ar fi montat microfoane în casă, pentru a o supraveghea atent pe Nadia.

De altfel, Serghei Mizil este ferm convins că el a fost cel care a ajutat-o pe Nadia să plece din România cu o lună înainte de evenimentele din decembrie 1989. Sportiva, însă, neagă orice fel de relație amoroasă cu Nicu Ceaușescu.

„Nu-i adevărat ca aș fi avut o relație cu Ceaușescu. Am întâlnit acea familie doar o dată în viața mea, când am primit un premiu din partea partidului. Se întâmpla după Jocurile Olimpice din 1976”, a susținut Nadia Comăneci.

Poliana Cristescu, soția impusă de partid

Aceasta a fost, de altfel, și singura soție a lui Nicu Ceaușescu. Despre șefă a Consiliului Național al Pionierilor  Mădălin Voicu a spus că era „o fată care nu arăta rău deloc”, dar „pentru care Nicu nu avea să simtă nimic”. Elena Ceaușescu i-a impus-o fiului său, pentru că tânăra o impresionase și o făcuse s-o vadă ideală pentru rolul de viitoare Primă Doamnă.

Poliana Cristescu, soția impusă de partid
Poliana Cristescu, soția impusă de partid

Mariajul a durat numai un an şi jumătate, între 1983 și 1985. Chiar și după divorț, soacra și nora au continuat să aibă o relație apropiată, fiind primită în fiecare dimineață, vreme de mai mulți ani, la „Cabinetul 2”, pentru a servi cafelei.

Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Daniela Vlădescu a fost ultima iubire

Soprana Daniela Vlădescu a fost ultima femeie din viața „Prințișorului”, cea alături de care el spera să îmbătrânescă. S-au cunoscut în timpul delegației la Festivalul Tineretului de la Moscova, dar relația a durat numai patru ani.

„A fost o poveste frumoasă. Cel puţin din partea mea, a fost una sinceră, pe tot parcursul celor patru ani cât a durat. Aceiaşi patru ani in care mi s-a interzis accesul la Televiziune, la toate teatrele de operă din ţară, unde colaborasem ani la rând. Dar eu chiar m-am îndrăgostit!

De un om care avea şi o parte extraordinar de bună, parte de care mă îndrăgostisem şi care chiar merita dragostea mea. Iar partea lui rea m-a făcut să sufăr tot timpul”, a declarat aceasta la un moment dat pentru Jurnalul.

Daniela Vlădescu l-a părăsit pe Nicu în timpul detenției și a refuzat să participe la înmormântarea lui, spunând că „e mai bine așa”.

Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Daniela Vlădescu
Iubitele lui Nicu Ceaușescu. Daniela Vlădescu

A murit singur, pe un pat de spital din Viena

Nicu Ceaușescu a fost condamnat pe 21 septembrie 1990, de către Tribunalul Militar Bucureşti, la 20 de ani de închisoare pentru genocid şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în cazul măcelului de la Sibiu din 22 decembrie 1989, când au murit 102 persoane.

Însă a fost eliberat în 1992 din motive medicale. Acesta fusese diagnosticat cu hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene şi ciroză hepatică cronică. Fiul cel mic al lui Nicolae Ceaușescu nu a mai trăit mult după ce a ieșit din spatele gratiilor, decedând în septembrie 1996, pe un pat de spital din Viena, în timp ce aștepta o intervenție chirurgicală. Avea 45 de ani.