Home » Când, unde, cum » Singurul interviu pe care l-a acordat Nicu Ceaușescu presei române. Ce a dezvăluit despre relația cu părinții lui și cum a aflat de fapt despre execuția lor

Singurul interviu pe care l-a acordat Nicu Ceaușescu presei române. Ce a dezvăluit despre relația cu părinții lui și cum a aflat de fapt despre execuția lor

Manolică Anca / 03.09.2021, 13:16
Singurul interviu pe care l-a acordat Nicu Ceaușescu presei române. Ce a dezvăluit despre relația cu părinții lui și cum a aflat de fapt despre execuția lor

Nicu Ceauşescu, cel mai mic copil al soților Ceaușescu, a fost condamnat la închisoare la scurt timp după Revoluție fiind învinuit pentru moartea a 102 persoane. Iată ce a spus Nicu Ceaușescu, în singurul interviu pe care l-a acordat presei române, despre relația pe care o avea cu părinții săi.

Singurul interviu pe care l-a acordat Nicu Ceaușescu presei române

În iunie 1990, încarcerat fiind la Penitenciarul din Aiud, fiul cel mic al soților Ceaușescu a acordat un interviu în premieră. Și spunem asta, pentru că este primul şi singurul interviu acordat de Nicu Ceauşescu unei publicaţii româneşti şi, prin amploarea şi conţinutul lui, singurul interviu complet dat de el în toată viața.

Cu câteva zile înainte, pe 28 mai 1990, la Tribunalul din Sibiu începea Procesul lui Nicu Ceauşescu. Acesta era acuzat de genocid în cazul măcelului de la Sibiu, din după-amiaza de 22 decembrie 1989, când au murit 102 persoane. Însă, după cum arătau toate datele, pe atunci fiind prim-secretar al judeţului Sibiu, el plecase deja la București când a început tragerea.

Nicu Ceaușescu, alături de tatăl său
Nicu Ceaușescu, alături de tatăl său

Nicu Ceaușescu a fost condamnat inițial la 20 de ani de închisoare, dar ulterior cazul a fost rejudecat și sentința a fost diminuată la 16 ani. Asta se întâmpla în 1991, un an mai târziu, Nicu Ceaușescu fiind eliberat din motive medicale.

Ce a dezvăluit despre relația cu părinții lui

Nicu Ceaușescu a vorbit în exclusivitate atunci cu ziariștii sibieni Lucian Jiman şi Rudolf Kamla, pe 12 iunie 1990, la închisoarea Aiud, iar interviul a apărut în paginile cotidianului independent „Tribuna”. Acest ziar era, de fapt, fostul organ al Comitetului Judeţean de Partid, transformat rapid, ca toate publicaţiile de partid şi de stat din primii ani de după Revoluție, în oficios al noii puteri FSN-iste. Însă, pentru felul în care au fost abordate evenimetele de la Sibiu din decembrie 1989, ziarul a dat dovadă de o corectitudine exemplară.

Conform „Notei introductive”, fiul cel mic al soților Ceaușescu a refuzat la început acest interviu, însă când a auzit că cei doi ziariști sunt de la Sibiu, a acceptat. Interviul a durat în jur de patru ore, vorbindu-se despre foarte multe aspecte, printre care relația lui Nicu Ceauşescu cu familia, prăpastia care-l separa de tatăl său în materie de politică, expresie a conflictului între generaţii.

Întrebat de jurnaliști care era relația cu părinții săi, acesta a răspuns deschis că, din punct de vedere politic, aceasta era una încordată. Aveau opinii cu totul și cu totul diferite, Nicu declarându-se un om „foarte sensibil la problemele oamenilor”, cel care căuta să fie mai aproape de ei, să îi ajute. Însă, nici în plan personal aceștia nu aveau o relație prea apropiată.

„Ca să răspund concret: relaţiile mele cu părinţii erau, din punct de vedere politic, destul de încordate. De fapt, dacă tot am ajuns prim-secretar la Sibiu – dar asta, mă rog, este o altă poveste, pe care am mai explicat-o – nu vreau să apar nici mai bun, nici mai rău decît am fost… Lucrurile nu prea erau în regulă cu părinţii mei (..)

Practic, eu cu ai mei nu prea discutam, şi asta de mai multă vreme. Cît am fost la Sibiu, vorbeam ceva mai des cu maică-mea. Ea mă suna să mă întrebe banalităţi, ca:„ce-ai mai mîncat?” şi-i răspundeam, ca să nu-i dea „alţii” informaţiile, că era şi asta o tactică ce făcea parte dintr-o strategie… Iar cu taică-meu am vorbit doar de vreo 3 ori: de două ori pe problema rentabilizării agriculturii şi, odată, după ce-a explodat o sondă la Brădeni…”, a spus Nicu Ceaușescu, în singurul interviu pe care l-a acordat presei române, potrivit Historia.

Nicu Ceaușescu, alături de mama lui
Nicu Ceaușescu, alături de mama lui

Cum a aflat de moartea părinților

Întrebat despre cum a aflat de execuția părinților săi, el a declarat că a aflat chiar în ziua de 25 decembrie, de la radio. Mai multe detalii nu a avut ocazia să afle niciodată.

„Am aflat că au fost împuşcaţi chiar în ziua de 25 decembrie. Cum s-au derulat faptele, nu ştiu exact nici astăzi… Fiind, atunci, la spital, într-un salon învecinat cineva asculta radioul, şi-am auzit şi eu…”, a mai spus acesta.

Nicu Ceaușescu a fost închis la Aiud şi Jilava, însă a fost eliberat în 1992 din motive medicale. Acesta fusese diagnosticat cu hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene şi ciroză hepatică cronică. Fiul cel mic al lui Nicolae Ceaușescu nu a mai trăit mult după ce a ieșit din spatele gratiilor, decedând în septembrie 1996, pe un pat de spital din Viena, în timp ce aștepta o intervenție chirurgicală.