Home » Când, unde, cum » Legea Sharia pedepse. Ce este, cum se aplică și ce spune legea despre drepturile femeilor. Pedepse extreme

Legea Sharia pedepse. Ce este, cum se aplică și ce spune legea despre drepturile femeilor. Pedepse extreme

Burghelea Cătălina / 18.08.2021, 12:25
Legea Sharia pedepse. Ce este, cum se aplică și ce spune legea despre drepturile femeilor. Pedepse extreme

Legea Sharia este un fel de „Biblie” modernă a Islamului, după care se ghidează adepții săi. Este o lege extrem de controversată, din cauza faptului că implică pedepse crunte pentru femei. Sharia îi ghidează pe musulmani să trăiască în conformitate cu dorințele profetului Mohamed. În multe situații, încălcarea acestor reguli presupune multă suferință și chin.

Ce presupune legea Sharia și de ce este atât de controversată

Sharia este o lege religioasă care face parte din tradiția islamică. Este derivată din preceptele religioase ale Islamului, în special din Coran și hadith. În arabă, termenul „Shari’ah” se referă la Dumnezeul divin, în contrast cu Fiqh, care se referă la interpretările sale academice umane. Modul de aplicare a acestei legi în timpurile moderne a fost un subiect de dispută între fundamentaliștii musulmani și moderniști.

Originea legii Sharia a stat la baza dezvoltării credinței islamice în perioada profetului Mohamed. Astăzi, continuă să fie la fel de respectată de către musulmani. Înainte de a face orice, un musulman se lasă ghidat de ce-i spune Sharia. Spre exemplu, dacă este invitat de către colegii lui în oraș, bărbatul musulman va cere ajutorul unui erudit Sharia pentru sfaturi, ca să se asigure că acționează în cadrul legal al religiei lui.

Cum se aplică

Această lege are cinci categorii mari: acțiuni permise, acțiuni recomandate, acțiuni reprobabile, acțiuni obligatorii și acțiuni interzise. Persoanele care țin cont de regulile permise și recomandate vor fi recompensate în viața de apoi. Actele reprobabile nu sunt considerate păcate, dar trebuie evitate în general, în timp ce neîndeplinirea unui act obligatoriu și încălcarea unui act interzis sunt pedepsite.

În accepțiunea Sharia, infracțiunile se împart în două categorii generale: infracțiunile „hadd”, care presupun pedepse foarte grele, și infracțiunile „tazir”, unde judecătorul este cel care hotărâște pedepsele.

Legea Sharia presupune pedepse extreme
Legea Sharia presupune pedepse extreme

Nu toate țările musulmane văd cu ochi buni pedepsele pentru infracțiunile hadd, iar părerile sunt împărțite. Apostazia, adică lepădarea de credință, este un act care se pedepsește cu moartea, dar care dă naștere unor mari controverse în lumea musulmană. Mai marii învățați ai vremii condamnă acestă practică, susținând că inclusiv în Coran scrie că nu există „nicio constrângere” în ceea ce privește religia. Nici ONU nu este de acord cu pedeapsa pentru lepădarea de credință, afirmând că „reprezintă tortură, pedeapsă crudă, inumană, degradantă”.

Legea Sharia este aplicată în țări precum micul regat Brunei, Arabia Saudită sau Pakistan. Însă, există o zonă unde regulile islamice sunt respectate cu strictețe maximă. În provincia Aceh din Indonezia, musulmanii sunt biciuiți în public de fiecare dată când încalcă prevederile Sharia, cum ar fi dacă beau alcool, pariază la jocuri de noroc sau au relații sexuale în afara căsniciei.

Pedepse crunte pentru femei

Între anii 1996 și 2000, atunci când au condus ultima dată Afganistanul, talibanii au revenit la putere mult mai îndoctrinați și răi. Au impus legea Sharia cu o interpretare radicală a legii islamice. Treptat, s-au introdus noi pedespse care au șocat opinia publică. Execuțiile celor bănuiți de adulter, spre exemplu, erau făcute în văzul lumii, pe stadioane. De asemenea, drepturile femeilor au fost încălcate până la limita degradării umane.

Potrivit legii Sharia, femeile nu au voie pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, acel veșmânt negru care le acoperă trupul și chipul. Pantofii cu toc sunt interziși, pentru ca niciun bărbat să nu audă pașii unei femei! O altă regulă presupune ca femeile să nu vorbească tare în public, pentru ca vocea ei să nu fie auzită de un necunoscut. Este interzis ca o femeie să privească pe stradă din casă. De asemenea, aceasta nu trebuie să apară în reviste, ziare, la radio sau televiziune.

În ceea ce privește ritualurile de îngrijire, nici nu poate fi vorba de așa ceva! Femeile nu au voie să poarte bijuterii de niciun fel sau să-și vopsească unghiile. În caz contrar, își vor pierde un deget dacă o vor face. Fetele tinere nu au voie să meargă la școală.