Home » Știri » Cine sunt, de fapt, talibanii și de ce li se spune așa

Cine sunt, de fapt, talibanii și de ce li se spune așa

Burghelea Cătălina / 18.08.2021, 08:30
Cine sunt, de fapt, talibanii și de ce li se spune așa

Talibanii sunt un fel de „sectă” apărută la începutul anilor 1990, în nordul Pakistanului. În urma retragerii trupelor sovietice din Afganistan, aceștia și-au dorit să restaureze pacea și securitatea în zonă, prin violență și multe restricții.

Ce nu știai despre talibani. Cine sunt ei, de fapt

Numele de „talibani” provine din limba paștună și înseamnă „studenții”. Se crede că mișcarea predominant paștună a apărut nu pe străzi, ci în seminarele religioase. În mare parte, întâlnirile talibanilor erau finanțate cu bani de la Arabia Saudită, pentru a promova o formă strictă de Islam sunit.

Inițial, talibanii le-au promis lucruri mărețe localnicilor din regiunile paștune situate de-o parte și de alta a Pakistanului și Afganistanului. Ideea a fost de a restaura pacea și securitatea în aceste zone. Totodată, de a impune propria versiune austeră de Șaria, legea islamică, odată ajunși studenții la putere.

În doar cinci ani, talibanii au devenit tot mai cunoscuți. În septembrie 1995, aceștia au pus stăpânire pe provincia Herat, învecinată cu Iran, iar un an mai târziu, au capturat capitala afgană, Kabul, condusă la acea vreme de președintele Burhanuddin Rabbani. Până în 1998, talibanii erau stăpâni în peste 90% din Afganistan.

În primă fază, afganii au fost foarte încântați de talibanii care le-au promis pace și siguranță. Localnicii i-au primit cu brațele deschise atunci când i-au văzut pentru prima oară. Popularitatea studenților era datorată și de faptul că luptau împotriva corupției. Minunea nu a durat foarte mult timp și talibanii și-au arătat colții.

În zonele ocupate, mișcarea predominant paștună a impus multe reguli stricte. Cei acuzați de omor sau adulter erau executați public, iar hoții erau aspru pedepsiți prin amputarea membrelor. Localnicii erau obligați să-și lase barba să crească. Pe de altă parte, femeile nu aveau voie să iasă din casă fără burkă, acel veșmânt negru care le acoperă trupul în totalitate.

Talibanii au produs teroare

Talibanii nu au permis ca fetele de peste 10 ani să meargă la școală, iar televiziunea, muzica și cinematografele au fost interzise! De nenumărate ori, aceștia au fost acuzați de abuzuri culturale și ale drepturilor omului. Un exemplu care a înfuriat comunitatea internațională a fost atunci când talibanii au distrus statuile faimoase ale lui Buddha, din Ansamblul de la Bamian, în anul 2001.

Pakistanul a fost acuzat, în repetate rânduri, că s-a aflat la baza mișcării talibanilor, însă țara a negat. Cu toate acestea, există dovezi care confirmă că mulți afgani care s-au alăturat inițial sectei au fost educați în școli religioase din Pakistan.

Treptat, talibanii au trecut la tot mai multe amenințări și atacuri. Unul dintre cele mai fioroase atacuri ale talibanilor pakistanezi a vizat-o pe Malala Yousafzai. Activista a fost împușcată în drum spre casa ei, în orașul Mingora, în octombrie 2012. Ca printr-o minune, Malala a supraviețuit, fiind operată într-un spital militar.

Când s-a prăbușit regimul taliban

Doi ani mai târziu, influența grupului în Pakistan s-a diminuat considerabil, odată cu ofensiva militară majoră, în urma masacrului de la școala Peshawar. Atunci, cel puțin trei lideri ai mișcării au fost uciși în timpul atacurilor cu drone americane, inclusiv liderul grupului, Hakimullah Mehsud.

Talibanii din Afganistan au șocat o lume întreagă după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor World Trade Center din New York. Atunci, gruparea a fost acuzată că i-a ascuns pe suspecții principali ai atacurilor, Osama Bin Laden și mișcarea sa, al-Qaeda.

În mai puțin de-o lună de la atacurile din SUA, o coaliție militară coordonată de America a atacat Afganistanul, iar până în prima săptămână a lunii decembrie, regimul taliban s-a prăbușit.