Home » Când, unde, cum » Leonide 2021, stelele căzătoare din noiembrie. Când are loc cea mai așteptată ploaie de meteori din an

Leonide 2021, stelele căzătoare din noiembrie. Când are loc cea mai așteptată ploaie de meteori din an

Manolică Anca / 10.11.2021, 15:50
Leonide 2021, stelele căzătoare din noiembrie. Când are loc cea mai așteptată ploaie de meteori din an

Noiembrie este o lună perfectă pentru a sta și a privi cerul și ploile strălucitoare de meteoriți. Iar Leonide 2021 este una dintre ele. Află totul despre cea mai așteptată ploaie de meteori de la sfârșitul anului. Data în care se poate vedea cel mai bine.

Leonide 2021. Când se pot vedea cel mai bine

Leonidele și Perseidele sunt două dintre cele mai populare ploi de meteori din timpul anului. Dacă ploaia de meteoriți Perseide 2021 a avut loc în luna august, Leonide 2021 va avea loc în penultima lună din an. Cel mai bun moment în care ploaia poate fi văzută va fi în noaptea dintre duminică 17 spre luni, 18 noiembrie, când cerul va fi străpuns de vârful meteoritului generat de resturi și particule de la cometa 55P/Tempel-Tuttle.

Perioada orbitală a acestei stele este de 33,2 ani, așa că de fiecare dată când trece această perioadă de timp poate fi observată o mare ploaie de stele de pe planeta noastră. Acest lucru nu se va mai întâmpla până în anul 2031.

Ce reprezintă această ploaie de meteori

Radiantul se află în constelația Leului, chiar în capul Leului, de unde vor pleca meteorii spre sud-est. Aceste fragmente vor intra în atmosfera noastră provenind de la cometă, acele roci învelite în gheață care atunci când se apropie de Soare, eliberează mici bucăți de gheață și roci mici de la suprafața lor, datorită căldurii pe care o primesc de la stea.

Ploaia de meteori Leonide 2021
Ploaia de meteori Leonide 2021

Particulele rămân plutind în spațiu și coincid cu orbita cometei, iar atunci când aceste bucăți de rocă se ciocnesc cu atmosfera noastră, unele cu viteze de până la 72 km/s, la o astfel de viteză, ele se dezintegrează în mare parte, dezvăluind pe cerul nostru nocturn un spectacol de lumini strălucitoare.

Radiantul este situat chiar sub capul leului, însă nu te uita direct la el când cauți stele căzătoare, deoarece meteorii apar în toate direcțiile în jurul radiantului, așa că în mod ideal ar trebui să „scanezi” cerul din jurul acelei locații. Cel mai bun moment, între 4:00 a.m. și 6:00 a.m., exact atunci când Luna începe să apună în spatele orizontului, înainte de răsăritul soarelui.

Ploaia de meteori ar putea fi mai spectaculoasă ca niciodată

Se pare că în acest an luna nu va împiedica vederea fenomenului, așa că poate fi mai spectaculoasă ca niciodată. Potrivit experților, pot fi văzuți între 10 și 20 de meteori pe oră în condiții de întuneric perfect fără lună (de fapt, în timpul vârfului de observație va fi iluminat doar 5% din discul lunar). Însă, chiar și un singur meteor strălucitor îți poate crea amintiri frumoase.

Desigur, va trebui să mergi într-un loc întunecat, departe de oraș. unde există puține obstacole în câmpul vizual precum clădiri sau munți. De preferat să fie o zonă și foarte puțin poluată și unde cerul este mai senin. Nu vei avea nevoie de telescop sau binoclu, deoarece ploile de meteoriți pot fi văzute cu ochiul liber. Desigur, dacă îți place să fotografiezi aceste lucruri, recomandat ar fi, cel puțin, să folosești un trepied și o cameră reflex pentru a imortaliza momentul.

Însă, dacă nu vei reuși să ajungi într-o zonă cu cer întunecat, o vei putea urmări și pe internet, deoarece platforme precum Sky Live vor difuza evenimentul astronomic în direct AICI.