Home » Când, unde, cum » Locul din lume unde bărbații sunt obligați să învețe să croșeteze încă de la vârsta de 6 ani. Motivul bizar

Locul din lume unde bărbații sunt obligați să învețe să croșeteze încă de la vârsta de 6 ani. Motivul bizar

Manolică Anca / 21.09.2021, 16:48
Locul din lume unde bărbații sunt obligați să învețe să croșeteze încă de la vârsta de 6 ani. Motivul bizar

Dacă intenționezi să faci o călătorie în Peru, rezervă-ți câteva zile pentru a explora Insula Taquile din Lacul Titicaca, locul din lume unde bărbații sunt obligați să învețe să croșeteze încă de la vârsta de 6 ani. Aceasta este renumită pentru cultura colorată a tricotajului și pentru rolurile surprinzătoare ale bărbaților și femeilor locale.

De ce sunt bărbații obligați să învețe să croșeteze încă de mici

Pe micuța insulă de pe partea peruviană a lacului Titicaca, Taquile, lucrurile stau puțin altfel atunci când vine vorba despre valoarea unui bărbat. Ei nu se remarcă prin priceprea la vânătoare, pescuit, șoferie sau alte lucruri, ci prin priceperea în a croșeta.

Insula este cunoscută pentru producerea unor textile și îmbrăcăminte de cea mai bună calitate din Peru. Cu toate acestea, puțini oameni știu că realizarea acestor meșteșuguri superbe, tricotate manual, este o activitate rezervată exclusiv bărbaților și este o tradiție care a avut un rol extrem de important în ierarhia socială complexă a lui Taquile de mai bine de 500 de ani.

Insula Taquile
Insula Taquile

Textilele tricotate manual din Taquile sunt considerate atât de speciale încât, în anul 2005, au fost numite capodopere ale patrimoniului de către UNESCO. Dar nu recunoașterea la nivel mondial sau puținii bani pe care îi câștigă din produsele lor artizanale este motivul pentru care oamenii locului își dedică viața tricotajului încă de pe vremea incașilor. Pentru Taquileños, bărbații din Taquile, abilitatea extrem de complicată și creativă, este o modalitate de a arăta lumii valoarea întregii comunități.

„Chullos”, rol-cheie în structura socială a insulei

În timp ce femeile țes la război și îngrijesc animalele care dau lâna, bărbații croșetează căciuli. Numite „chullos”, acestea sunt cea mai importantă piesă din „uniforma” tricotată a unui Taquileño (pe care toți bărbații din Taquile trebuie să o poarte). Aceasta indică dacă un bărbat este căsătorit sau singur: o pălărie roșie-albă înseamnă că bărbatul este singur, în timp ce o pălărie roșie/roz înseamnă că este căsătorit.

De asemenea, căciula are și alte câteva semnificații mai complexe, precum ar fi aspirațiile și visele omului, care se evidențiază în micile desene de la baza pălăriei, și, în funcție de modul în care este purtat chullo, o evidențiere a sentimentelor sale: dacă vârful este îndoit spre dreapta, înseamnă că este fericit, în timp ce partea stângă sugerează că este îngrijorat sau trist.

Bărbați din Taquile cu „chullo” pe cap
Bărbați din Taquile cu „chullo” pe cap

Chullo joacă un rol extrem de important atunci când un bărbat vrea să se căsătorească

Atunci când vor să se căsătorească cu o femeie, indiferent de ce alte calități uimitoare ar putea avea, el trebuie să demonstreze în primul rând că poate tricota. El este considerat un partener potrivit dacă chullo-ul său este suficient de strâns croșetat, astfel încât să poată țină apa dacă este întors cu susul în jos. Dacă nu pătrunde apă prin acesta, înseamnă că are abilități solide de tricotat, putându-i face fetei o propunere de căsătorie.

De ce sunt bărbații obligați să învețe să croșeteze încă de mici? Pentru a avea timp să își consolideze această abilitate. Căsătoria este considerată cea mai importantă etapă a vieții unui Taquileño, așa că trebuie să știe meserie. Ei încep antrenamentul de la vârsta de cinci, șase ani și vor continua să tricoteze câteva ore pe zi pentru tot restul vieții.