Home » Când, unde, cum » Locul din România unde există cel mai mare lac sărat helioterm din Europa. FOTO

Locul din România unde există cel mai mare lac sărat helioterm din Europa. FOTO

Alexandru Cazacu / 25.10.2021, 10:19

Cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, Lacul Ursu din Sovata este ce mai mare lac sărat helioterm din Europa. Totodată, acesta este și unul dintre puținele lacuri din lume căruia i se cunoaște cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării.

Locul din România unde există cel mai mare lac sărat helioterm din Europa

În acest an, Lacul Ursu a împlinit 146 de ani de existență. Cu o adâncime maximă de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru, acest lac este o reală sursă de sănătate. Ba chiar mai mult de atât, salinitatea lacului are cea mai mare concentrație de pe glob. Lacul Ursu s-a format în 1875, la data de 27 mai, ora 11:00, în locul unei pășuni pe care curgeau două pârâie. Potrivit istoricului Jozsa Andras, după o ploaie torențială, apele au antrenat resturile vegetale de pe pășunea respectivă, obturând gaura din muntele de sare.

Așadar, după formarea acestuia s-a dus vorba că apa sa are puteri tămăduitoare. Ei bine, după mai bine de 50 de ani, la Lacul Ursu a fost înființată prima bază de tratament. Mai exact, începând din 1928, la Sovata s-a deschis primul stabiliment balnear din România, pe malul Lacului Ursu. Dacă este privit de la înălțime, lacul are forma unei blăni de urs, de unde i se trage și denumirea.

Potrivit administratorilor, fenomenul de heliotermie caracteristic lacului a apărut datorită scurgerii continue în acesta a pârâielor si a ploii. Așadar, peste apa sărată s-a format un strat protector de apă dulce, creându-se un efect de seră care duce la încălzirea straturilor de apă sărată din adâncuri. Beneficiile terapeutice ale apei din Lacul Ursu sunt renumite, mai ales pentru tratamentele unor boli reumatismale.

 

Locul din România unde există cel mai mare lac sărat helioterm din Europa
Locul din România unde există cel mai mare lac sărat helioterm din Europa

Cel mai cald lac din lume

Nu mulți știu că Lacul Ursu este cel mai cald lac helioterm de pe glob. După cum spuneam anterior, acesta este singurul lac căruia i se știe cu exactitate data formării. Temperatura apei este de 29 de grade Celsius la suprafață și de 41 de grade la o adâncime de 1,5  metri. Ei bine, prin luna iunie, apa lacului ajunge la o temperatură de aproximativ 34 de grade Celsius. Cu toate acestea, temperatura scade treptat spre sfârșitul lunii august, când nopțile devin mai reci.

Lacul este vizitat anual de foarte mulți turiști, fiind înconjurat de păduri și peisaje fantastice. Cu toate că este situat pe un munte de sare, vegetația din împrejurimile Lacului Ursu este foarte bogată.

Ce poți face la Lacul Ursu

Atât Lacul Ursu, cât și stațiunea Sovata sunt unele dintre cele mai apreciate obiective turistice din țara noastră. În stațiune există mai multe hoteluri care oferă servicii excepționale. De asemenea, aici turiștii se pot bucura de beneficiile apelor termale și pot vizita și celelalte lacuri din zonă.

Totodată, în zona Lacului Ursu există și trasee care merită parcurse. Unul dintre acestea pornește chiar de la Lacul Ursu și trece prin pădure până la Lacul Tivoli. De asemenea, alte destinații din această zonă care merită vizitate sunt Vârful Cireșelu și Dealul Saca. Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, în care turiștii pot face nenumărate activități de recreere.